Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
*** Eίχαμε από νωρίς εκφράσει την απορία μας κατά πόσον η αγορά μας θα μπορούσε να διακρατήσει το επίπεδο των 5.000 μονάδων. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η Σοφοκλέους (είπαμε, πάμε με την παλαιά… ονομασία εμείς!) είχε περάσει από τις Συμπληγάδες της εισαγόμενης πτώσης και έβλεπε ένα προσωρινό (;) «λιμάνι» στις 4.964 μονάδες.
*** Κάτω δηλαδή από τις 5.000 μονάδες. Κι όμως! Σε μια δεύτερη ανάγνωση αυτή ακριβώς η αντίδραση της αγοράς κάλλιστα μπορεί να χαρακτηρισθεί επιτυχημένη. Ή τουλάχιστον σχετικά ψύχραιμη.
*** Αναλογιστείτε μόνο πως τόσο στη συνεδρίαση της Τρίτης όσο και την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης, καίτοι με αρνητικό πρόσημο, έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δεν δίστασαν να τοποθετηθούν στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά και να «βγουν» το μεσημέρι με κέρδη. Απόδειξη η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών.
*** Αναλογιστείτε επίσης πως οι διεθνείς αγορές κάθε άλλο παρά ευνοϊκά μηνύματα στέλνουν και θα καταλάβετε για ποιον λόγο η στήλη δεν γκρινιάζει αυτήν τη φορά.
*** Τεχνικά πάντως οι ειδήμονες της αγοράς δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία αυτή. Θεωρούν πως η ευκολία με την οποία ο FTSE 20 είχε υποχωρήσει σημαντικά στις πτωτικές συνεδριάσεις αφήνει υπόνοιες για αναλόγως εύκολη «παράδοση» σε ενδεχόμενες νέες πιέσεις, εισαγόμενες ή μη. Βλέπετε, οι αναλυτές μας επιμένουν να «βλέπουν» πρωτίστως τα βαριά χαρτιά και δευτερευόντως την υπόλοιπη αγορά. Άσχετα αν οι πρωταγωνιστές των τελευταίων μηνών προέρχονται από τη μεσαία και τη μικρότερη κεφαλαιοποίηση.
*** Στα αξιοσημείωτα της εβδομάδας και η επιτυχής ολοκλήρωση της διάθεσης του ποσοστού στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Μεσοβδόμαδα διάβαζα μια πραγματικά πολύ επιτυχημένη κριτική συναδέλφου που επισήμανε πως αίφνης μεγάλα hedge fund -με πρώτο το Centaurus- μπαίνουν σε μεγάλες εταιρείες. ΟΤΕ, Alpha Bank και τώρα το ΤΤ, όπου πάνω από το 90% του placement κατέληξε σε χέρια ξένων θεσμικών.
*** Ακόμα ένα χαρακτηριστικό των ημερών τα σενάρια περί «γάμου» των δύο μεγάλων εταιρειών Ύδρευσης. Για την ακρίβεια τα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για κίνηση – σφήνα στα σενάρια περί ξένου επενδυτή στην ΕΥΑΘ από τη «μεγάλη αδερφή», ΕΥΔΑΠ. Κάτι που άσχετα εάν αληθεύει ή όχι έφτανε και περίσσευε για να κάνει το χαρτί της ΕΥΑΘ «τούρμπο»…
*** Τέλος, η στήλη -ίσως και λόγω καλοκαιριού και αντίστοιχης διάθεσης- επιλέγει να συνταχθεί με όσους επαγγελματίες της αγοράς μας εκτιμούν πως παραμένουν τα θετικά σημάδια της αγοράς. Δεν αποκλείουν μια επιλεκτική αποκόμιση κερδών, αλλά ισχυρίζονται πως όσοι «πιστέψουν» ή όσοι διατηρούν ρευστότητα μόνον κερδισμένοι θα βγουν σε βάθος χρόνου.
Υ.Γ.: Σιγά το νέο θα μου πείτε, αλλά κάθε φορά που βγαίνει αυτό το στατιστικό στοιχείο εξακολουθεί να μας προξενεί εντύπωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η εισροή ξένων κεφαλαίων. Συνολικά οι ξένοι επενδυτές κατέχουν πλέον το 50,6% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου. Παράλληλα συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις από έλληνες επενδυτές με την πώληση μετοχών συνολικής αξίας άνω του 1,6 δισ. ευρώ. Ξεπούλημα;