ο Δαίμονας των δημαρχείων

Εμένα μʼ ενδιαφέρει αυτό το κεφάλαιο της έκθεσης: Εντάλματα εκατομμυρίων ευρώ επιστράφηκαν ως ελλιπή στους δήμους. Να διευκρινιστεί ότι η έκθεση αφορά το έτος 2005. Άμα γράψω όλους τους αναφερόμενους δήμους που έχουν κάνει λαδιές, θα χρειαστώ όλη τη σελίδα. Το συμπέρασμα πάντως είναι ένα: Ζήτω η κατάτμηση έργων και οι απευθείας αναθέσεις.

***

Την προηγούμενη εβδομάδα έγραψα για μια εκκρεμούσα, ως προς την εκδίκαση, δικογραφία εις βάρος του πρώην δημάρχου Γλυφάδας Στέλιου Λανδράκη, εξαιτίας μη νόμιμων δαπανών που εντόπισε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Κατηγορούμενοι μαζί του είναι και αρκετά μέλη του δημοτικού συμβουλίου επί των ημερών του. Έμαθα λοιπόν ότι η πρόταση του Εισαγγελέα ως προς τʼ αδικήματα είναι να χαρακτηριστούν πλημμελήματα και ως τέτοια να δικαστούν. Αυτό όμως σημαίνει ότι η αθώωσή τους είναι προδιαγραμμένη, αφού υπάρχει χρόνος παραγραφής. Ο έλεγχος αφορούσε το έτος 2000. Έχω την εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά. Σύμφωνα με τα φύλλα ελέγχου όπου έγινε ο καταλογισμός (531 και 149) των μη νόμιμων δαπανών, τα οφειλόμενα ποσά ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ! Πώς είναι δυνατόν το ποσόν αυτό να χαρακτηρίζεται πλημμέλημα; Για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Με την 531 πράξη του 2005, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε καταλογισμό στον πρώην δήμαρχο και σʼ άλλους 222.000 ευρώ. Επί αυτής της πράξης έγινε αίτηση ακύρωσης και εκδόθηκε η 149/2006 απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μείωσε το ποσόν σε 169.000 ευρώ για τον πρώην δήμαρχο και υπήρξαν σχετικές μειώσεις για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους. Έτσι έχουν τα πράγματα. Δεν υπονοώ τίποτα ως προς την πρόταση του κ. Εισαγγελέα, αλλά καλό θα είναι ο κ. Σανιδάς να ρίξει μια ματιά στη δικογραφία. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, το Ελεγκτικό Συνέδριο ετοιμάζει τις κοινοποιήσεις στη ΔΟΥ Γλυφάδας για να εισπράξει τα χρήματα το ελληνικό Δημόσιο.
***

Εντολή ελέγχου από τον νομάρχη Αθηνών έλαβε η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ελέγξει άμεσα μια σοβαρότατη καταγγελία που έκανε ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αττικής Δημήτρης Γεωργακόπουλος και η οποία αναφέρεται στον δήμο Π. Φαλήρου. Σύμφωνα με την καταγγελία, το ρέμα της Πικροδάφνης, που καταλήγει στη θάλασσα, στην περιοχή Έδεμ, στο Π. Φάληρο, έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο έλος με βρώμικα νερά που αποτελούν εστία μόλυνσης για τους λουόμενους. Αυτό πάντως που πρέπει να επισημάνω και είναι προς τιμήν του νομάρχη, είναι ότι διαβίβασε την καταγγελία την ίδια ημέρα που την έλαβε, προφανώς λόγω εκτίμησης της σοβαρότητάς της. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο ως προς τον αξιοσύνη και την επιβράβευση ενός πολιτικού από τον κόσμο. Όλοι κρίνονται και επιβραβεύονται ανάλογα. Μπράβο νομάρχη.

***

Ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης ετοιμάζεται να ξεσηκώσει τους κατοίκους της πόλης, εξαιτίας του οικοδομικού εκτρώματος που ετοιμάζεται να χτίσει η διοίκηση του Πανιώνιου στη θέση του υπάρχοντος γηπέδου, με την απόλυτη ανοχή της δημοτικής αρχής. Μιλάμε για ένα εμπορικό κέντρο 18.000 τ.μ. Για να καταλάβετε το μέγεθος, συγκρίνετέ το με το γήπεδο του Ολυμπιακού, που είναι 10.000 τ.μ. Το πλήρες τσιμεντοχωριό στο κέντρο της πόλης, που φυσικά εξαιτίας των ανύπαρκτων υποδομών (στενοί δρόμοι, κυκλοφοριακό, κατοικίες, ανυπαρξία πάρκινγκ) θα εξελιχθεί σʼ έναν εφιάλτη άνευ προηγουμένου. Φαίνεται όμως ότι τα λεφτά που μοιράζονται δεξιά κι αριστερά για να προπαγανδιστεί αυτό το έργο είναι πολλά και φτάνουν σε πολλούς. Δεξιώσεις σε παράγοντες του δήμου, ταξίδια πολυτελείας στο εξωτερικό και πολλά άλλα είναι μερικά από τα δέλεαρ. Ελάχιστες φωνές στο δημοτικό συμβούλιο αντιστέκονται στην καταστροφή που έρχεται. Η πλάκα είναι ότι ένας από τους μπροστάρηδες στην προπαγάνδα υπέρ του έργου είναι και ο σύζυγος της κόρης της Αγίας Οικογένειας, Ισίδωρος! Στη δεξίωση που έκανε σε ξενοδοχείο της Αθήνας η διοίκηση της ομάδας για να παρουσιάσει τα σχέδιά της, πήρε το μικρόφωνο ο κυρ Ισίδωρος και έβγαλε έναν λόγο όλο φωτιά. Ούτε γραφείο Τύπου να ήταν. Άκουγα και δεν πίστευα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, τηρούν άκρα σιωπή. Οι δημότες πρέπει να ξεσηκωθούν. Αύριο θα είναι αργά. Και το δάκρυ θα είναι μαύρο.

***

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί επί της προσωπικής περιουσίας του πρώην δημάρχου των βορείων προαστίων δεν έχουν σταματημό. Την προηγούμενη Παρασκευή συζητήθηκε, για μια ακόμη φορά, για χρέος 90.000 ευρώ από ακάλυπτες επιταγές, η συντηρητική κατάσχεση του σπιτιού του στο αρμόδιο δικαστήριο. Παράλληλα το ΣΔΟΕ κινείται με ταχύτατες διαδικασίες για την έκδοση εντάλματος σύλληψης, προκειμένου να διασφαλιστούν ανεξόφλητοι ΦΠΑ που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ από την εταιρεία που διατηρούσε με συνέταιρό του κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος. Ο κατήφορος δεν έχει επιστροφή. Τι τα έκανες τα δεκάδες εκατομμύρια που πέρασαν από τα χέρια σου βρε πρώην τοπάρχη; Βαλίτσες μπαινόβγαιναν στο γραφείο σου. Κρίμα.

***

Φαίνεται ότι η νέα διοίκηση του δήμου Σαλαμίνας βρήκε νέες μεθόδους για να ελέγξει τον τοπικό Τύπο. Η πιο παλιά εφημερίδα του νησιού, που εκδίδεται επί δύο δεκαετίες, η «Νέα Σαλαμίνα», έχει νοικιάσει για γραφείο έναν ισόγειο χώρο που ανήκει στον δήμο από το 1984. Φυσικά, αυτή η «σχέση» με τον δήμο δεν εμπόδιζε την εφημερίδα πολλές φορές νʼ ασκεί έντονη κριτική στην εκάστοτε διοίκηση. Η νέα δημοτική αρχή όμως μάλλον έχει διαφορετική αντίληψη για την αυστηρή θέση που κρατάει η εφημερίδα απέναντί της. Με εξώδικο που απέστειλε πριν από δύο ημέρες ζητάει να της παραχωρηθεί το κατάστημα, γιατί, όπως λέει, πρέπει να στεγάσει… υπηρεσίες του δήμου. Μιλάμε για 15 τετραγωνικά. Αυτά θα σώσουν τις υπηρεσίες, φίλτατε δήμαρχε; Θέλει θάρρος να δέχεσαι την κριτική. Για την ιστορία πάντως να σας πω ότι ο εκδότης της εφημερίδας, Μίμης Ροκίδης, κατέφυγε στη Δικαιοσύνη, κάνοντας χρήση της επαγγελματικής στέγης.

***

Σκηνές ροκ εξελίχθηκαν στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φιλοθέης. Οι έντονοι διάλογοι μεταξύ του προέδρου της δημοτικής επιχείρησης και πρώην αντιδημάρχου Νίκου Παχύλη με τον τοπάρχη κυριάρχησαν καθʼ όλη τη συνεδρίαση. Ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παχύλης είναι εκλεγμένος με την παράταξη του νυν δημάρχου, αλλά η οριστική ρήξη έχει επέλθει ανάμεσά τους από την ώρα που ο πρώην αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Από την άλλη μεριά ο τοπάρχης προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης, προφανώς για να εκτεθεί ο Παχύλης, αφού δεν εγκρίνει καμία επιχορήγηση για να εξοφληθούν τα δεκάδες τιμολόγια που εκκρεμούν. Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. Εδώ θα είμαστε εμείς για να τα μαθαίνετε όλα.

***

Λαϊκή εξέγερση έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Περιστερίου. Δίκαια ή άδικα, είναι άλλο θέμα. Οι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης μαζί με τις οικογένειές τους και βουλευτές της περιοχής, προερχόμενους από την αντιπολίτευση, ήταν παρόντες, αφού προς συζήτηση ήταν η απόφαση για το κλείσιμο της επιχείρησης. Η οικονομική αφαίμαξη του δήμου, δηλαδή των δημοτών, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σκληρή μεν, αλλά αναγκαία λύση το κλείσιμο της επιχείρησης. Τα επεισόδια ήταν αναπόφευκτα. Εργαζόμενοι συνεπλάκησαν με δημοτικούς συμβούλους. Οι βουλευτές ήθελαν να μιλήσουν μπας και πάρουν καμία ψήφο, αλλά ο πρόεδρος του ΔΣ δεν τους έδωσε τον λόγο. Η συνεδρίαση διακόπηκε. Θυμηθείτε ότι τα ίδια θα γίνουν σε όλους τους δήμους όταν θα κληθούν, αργά ή γρήγορα, να βάλουν λουκέτο στις δημοτικές επιχειρήσεις. Χιλιάδες προσλήψεις χωρίς κανέναν διαγωνισμό. Οι φίλοι του φίλου και ο λογαριασμός στον δημότη. Η ανεργία είναι σκληρό πράγμα, αλλά και η αδικία σκληρότερο.

***

Η μη έκδοση άδειας ενός πολυκαταστήματος στον δήμο Κερατσινίου ήταν η αιτία για να βγουν τα μαχαίρια ανάμεσα σε διοίκηση και αντιπολίτευση. Ο σημερινός δήμαρχος, Φώτης Μελάς, αποκάλυψε ότι με την ανοχή της προηγούμενης δημοτικής αρχής το πολυκατάστημα προχωρούσε κανονικά, παρά τις αυθαιρεσίες του, μέχρι να έρθει η ώρα λειτουργίας του. Ο ίδιος έδωσε εντολή να διακοπεί κάθε ενέργεια και ενημέρωσε και την Πολεοδομία. Επειδή σήμερα οι παρανομίες είναι πλέον ορατές με γυμνό μάτι, η αντιπολίτευση θέλοντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα ισχυρίστηκε ότι ο δήμαρχος λέει ψέματα. Τα κοσμητικά επίθετα που ακούστηκαν εκατέρωθεν ήταν πολλά. Ο δήμαρχος πάντως δείχνει αποφασισμένος να μη χορηγήσει άδεια, αλλά όπως μαθαίνω η νομική υπηρεσία του μεγαλοεπιχειρηματία ετοιμάζει αγωγές και μηνύσεις σε όσους δημοτικούς συμβούλους ψήφισαν «όχι». Εδώ σε θέλω μπάρμπα. Από τη μια πλευρά οι άμισθοι δημοτικοί σύμβουλοι, που πληρώνουν από την τσέπη τους και τον δικηγόρο, και από την άλλη οι στρατιές των νομικών συμβούλων και τα εκατομμύρια του επιχειρηματία. Γεια σου περήφανη αυτοδιοίκηση.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Στο συρτάρι του κρατάει ο δήμαρχος Δάφνης το πόρισμα του Ταμείου Παρακαταθηκών που μιλάει για διπλοπληρωμές τιμολογίων αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ(!), που έγιναν την περίοδο 1999-2003. Γιατί δεν το προωθεί στον Εισαγγελέα; Πάλι θα τρέχω με τα λεωφορεία να το δώσω εγώ.


Σχολιάστε εδώ