Με αστρονομικό τίμημα η ΔΕΛΤΑ στον Βγενόπουλο

H οικονομική λογική της εξαγοράς, που θα κοστίσει γύρω στα 550 εκατ. ευρώ στον κ. Βγενόπουλο και τους μετόχους της Marfin Investment Group, δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς προς το παρόν και είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της. Την ίδια ώρα, χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν στο «Π» ότι τίθεται και ζήτημα παραπειστικής ενημέρωσης της αγοράς από την Vivartia. Η εταιρεία, με δύο σχετικά πρόσφατες επιστολές της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είχε διαψεύσει όλες τις φήμες περί επικείμενης εξαγοράς της, τονίζοντας ότι «σε αυτούς τους σχεδιασμούς δεν περιλαμβάνονται συζητήσεις ή διαπραγματεύσεις για εξαγορά της εταιρείας».

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις όχι μόνο έγιναν, αλλά ολοκληρώθηκαν επιτυχώς. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο συνεταίρος του, ιδρυτής της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος αφήνουν ουσιαστικά στα χέρια του κ. Βγενόπουλου και της Marfin Investment Group τον όμιλο τροφίμων που δημιούργησαν μόλις πέρυσι, με τη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ και Chipita. Οι δύο άνδρες πούλησαν περίπου το 30% των μετοχών και διατηρούν θέσεις στο μάνατζμεντ, αλλά και πολύ μικρά ποσοστά συμμετοχής στον όμιλο (γύρω στο 5% ο κ. Δασκαλόπουλος και περίπου 2% ο κ. Θεοδωρόπουλος).

Για τη λογική της εξαγοράς διατυπώνουν πολλά ερωτηματικά οι οικονομικοί αναλυτές που μίλησαν στο «Π»:

1. Πώς εξηγείται το εξωφρενικό υπερτίμημα που πληρώνει η MIG για τις μετοχές, το οποίο φθάνει το 35% σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή τους προ της συναλλαγής; Τι απόδοση περιμένει άραγε ο κ. Βγενόπουλος και οι μέτοχοί του, που μόλις πρόσφατα του παραχώρησαν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα απολαμβάνουν αποδόσεις της τάξεως του 25% ετησίως, όταν η MIG αγοράζει την Vivartia σε τιμή 30 φορές μεγαλύτερη από τα προσδοκώμενα κέρδη του 2007;

2. Πώς εξηγείται ότι η MIG υπολογίζει την αξία της Vivartia στο ιδιαίτερα υψηλό ποσό των 1,832 δισ. ευρώ, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι ο όμιλος βρίσκεται στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και πολύ σύντομα αναμένεται να αποφασίσει η Oλομέλειά της αν θα επιβάλει στον όμιλο του κ. Δασκαλόπουλου βαρύ πρόστιμο για συμμετοχή στο καρτέλ του γάλακτος; Μήπως με τη σύμπραξη με τους ισχυρούς μετόχους της MIG (εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ξένες τράπεζες) οι κ. Δασκαλόπουλος και Βγενόπουλος θέλουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την πολιτική δυσκολία επιβολής προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στον ισχυρότερο ελληνικό όμιλο των τροφίμων;

Πάντως, πολλοί πιθανολογούν ότι η συμφωνία για την εξαγορά της Vivartia είναι μόνο η αρχή των ανακατατάξεων που θα επακολουθήσουν, αφού θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό ο κ. Βγενόπουλος, που μόλις πρόσφατα προσέλαβε ως κορυφαίο στέλεχος στη MIG τον κ. Δ. Μαλαματίνα, προερχόμενο από τον όμιλο της Pepsico, να προλειαίνει το έδαφος για τη μεταπώληση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας τροφίμων σε πολυεθνικό όμιλο. Άλλωστε, και ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει στενή διεθνή συνεργασία από χρόνια με την Pepsico, ενώ γνωστό είναι ότι οι Γάλλοι της Danone ήθελαν πριν από μερικά χρόνια να εξαγοράσουν τη Δέλτα, αν και η συμφωνία τελικά δεν ολοκληρώθηκε.


Σχολιάστε εδώ