ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ

Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης στις 18 Ιουνίου και την επόμενη ημέρα, 19 Ιουνίου, στο «Βήμα», τον «Ελεύθερο Τύπο» και την «Καθημερινή». Η προκήρυξη, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όπως και στο παρελθόν, με την περίπτωση του Π. Παναγιώτου, δίνει προβάδισμα σε όποιον έχει προηγούμενη θητεία στη θέση, καθώς δεν ελέγχει τα αποτελέσματα της διοίκησης του προσώπου, αλλά του ζητάει μια «αναλυτική έκθεση» για «τον γενικότερο ρόλο της δημόσιας ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης».

Οι νόμιμες προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιοτήτων είναι η κατοχή πτυχίου ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής και να έχουν εμπειρία τουλάχιστον πέντε ετών σε θέση σημαντικής ευθύνης και απαιτήσεων στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, με αντικείμενο συναφές προς το αντικείμενο των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ Α.Ε. «Για τους υποψηφίους» αναφέρεται στην προκήρυξη, «ισχύουν τα κωλύματα που προβλέπονται στον ν. 2863/2000 (ΦΕΚ Α΄262) για τον διορισμό σε θέση μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, καθώς και οι ασυμβίβαστες ιδιότητες που προβλέπονται από το άρθρο 6 του ν. 1730/1987, όπως ισχύει». Ακόμη «οι υποψήφιοι δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου ή μετόχου σε επιχείρηση που έχει υποχρέωση καταχώρισης στο Μητρώο του Τμήματος Ελέγχου Διαφάνειας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης», ενώ η «κατοχή της προκηρυσσόμενης θέσης είναι ασυμβίβαστη με την κατοχή οποιασδήποτε άλλης θέσης στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα. «Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν διοικητικές ικανότητες, στρατηγική σκέψη, ανεπτυγμένη ικανότητα επικοινωνίας, επαρκή γνώση του θεσμικού πλαισίου που ισχύει για τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και άριστη γνώση της ελληνικής και μίας ακόμη γλώσσας». Την επιλογή του προσώπου κάνουν οι υπουργοί Επικρατείας και Οικονομίας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι «πρέπει να καταθέσουν αίτηση συνοδευόμενη από λεπτομερές βιογραφικό σημείωμα, τίτλους σπουδών, αναλυτική έκθεση σχετικά με τον γενικότερο ρόλο της δημόσιας ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης», το αργότερο μέχρι και την 16η Ιουλίου 2007.

Το «επίπεδο ποιότητας»

Την πρώτη φορά που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό (με τον οποίο διορίστηκε παράνομα για 5 χρόνια) έχοντας από πριν ξανά την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου, ο Χρήστος Παναγόπουλος, είχε καταθέσει ένα έγγραφο 8 σελίδων με τίτλο «Έκθεση σχετικά με τον γενικότερο ρόλο της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης». Σε αυτή ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η ΕΡΤ θα πρέπει συνεχώς να ισορροπεί το πρόγραμμά της με την παραγωγή εκπομπών που απευθύνονται στο σύνολο των τηλεθεατών ή ακροατών και να προσφέρει ανάλογο περιεχόμενο με τα ιδιωτικά κανάλια / ραδιόφωνα (αθλητικά, σίριαλ, ψυχαγωγικές εκπομπές κ.λπ.), αλλά και οι εκπομπές αυτές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται πάντοτε από ένα επίπεδο ποιότητας και με βασικό σκοπό να υπηρετούν τις ανάγκες του κοινού». Αποτέλεσμα αυτής της σκέψης και του μετέπειτα σχεδιασμού ήταν και οι εκπομπές της Άννας Δρούζα για την ιδιωτική ζωή της Μ. Αποστολάκη, τους εξωγήινους και την περίφημη «φραπελιά».

Ζήτημα πολιτικής ηθικής

Είναι προφανές πως με αυτούς τους όρους της προκήρυξης -οι οποίοι είναι οι ίδιοι με αντίστοιχες προηγούμενων ετών- ο Χ. Παναγόπουλος έχει προβάδισμα διότι έχει διατελέσει ήδη, διορισμένος, αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (Οκτώβριος 2004 – Ιούνιος 2005), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (Ιούνιος 2005 – Μάιος 2007) και ξανά αναπληρωτής πρόεδρος από τον Ιούνιο έως και σήμερα. Το λογικό θα ήταν να κριθεί και επί των αποτελεσμάτων της διοίκησής του (πρόγραμμα, οικονομικά στοιχεία), με δεδομένο ότι και το ανταποδοτικό τέλος αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του κατά 30%, ενώ ταυτόχρονα εξαιρέθηκαν η μητρική και η θυγατρική από τον νόμο Αλογοσκούφη περί ΔΕΚΟ. Επίσης το γεγονός ότι διορίστηκε παράνομα ήδη μια φορά για 5 χρόνια, αντί για 2 όπως όριζε η προκήρυξη που συνέταξαν οι ίδιοι υπουργοί, χωρίς να υπάρχει δική του δημόσια προσωπική αντίδραση, είναι αξιομνημόνευτο.

Έτσι στην πραγματικότητα, ο παράνομος διορισμός του 2005 από τους δύο υπουργούς μπορεί να δώσει στην πράξη άλλα δύο επιπλέον χρόνια θητείας στον σημερινό αναπληρωτή πρόεδρο της ΕΡΤ, δηλαδή θα μπορεί να βρίσκεται σε αυτή τη θέση, ως το 2012, έχοντας αρχικώς διοριστεί από την κυβέρνηση πάλι ως… αναπληρωτής τον Οκτώβριο 2004. Συνολικός, πιθανός, χρόνος παραμονής τα 8 χρόνια…

Τίθεται όμως και ένα θέμα πολιτικής ηθικής για την κυβέρνηση, καθώς είναι σε εξέλιξη η έρευνα που διενεργεί η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, ύστερα από καταγγελίες που έγιναν για όσα συμβαίνουν εντός ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της θητείας του Χ. Παναγόπουλου. Συνάδει μια τέτοια πολιτική επιλογή με τις κουβέντες περί «σεμνότητας και ταπεινότητας»; Η επιλογή πάντως των υπουργών για τον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ θα κριθεί στη συνέχεια από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία το ΕΣΡ καλείται να εκφράσει θετική γνώμη.


Σχολιάστε εδώ