Κερδισμένος και τώρα ο Κόκκαλης!

Ο όμιλος Κόκκαλη, αν και φαινομενικά έχει να αντιμετωπίσει μια κυβέρνηση εχθρική προς τα συμφέροντά του, κατέγραψε ήδη μια μεγάλη νίκη στον ΟΠΑΠ, όπου η Intralot θα παραμείνει μέχρι νεωτέρας απόλυτα κυρίαρχη, ενώ έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι και η διοίκηση Βουρλούμη στον ΟΤΕ, παρά τα εμπόδια, επιδιώκει να κλείσει ως τις εκλογές τις νέες «χρυσές» συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου από την κοινοπραξία των «εθνικών προμηθευτών» Intracom και Siemens.

Ο διαγωνισμός του ΟΠΑΠ για την ανάδειξη της εταιρείας που θα διαδεχόταν την Intralot στην τεχνική υποστήριξη του πιο κερδοφόρου παιχνιδιού του Οργανισμού («Πάμε Στοίχημα») πέρασε από… σαράντα κύματα και τελικά «εκτροχιάστηκε» πριν από λίγες ημέρες, προς όφελος της Intralot του κ. Σωκράτη Κόκκαλη.

Εκτός από την Intralot, στον διαγωνισμό είχαν υποβάλει προσφορές οι αμερικανικές εταιρείες GTech και Scientific Games, αμφότερες υποστηριζόμενες από ισχυρά εγχώρια επιχειρηματικά συμφέροντα. Μέχρι την ατυχή κατάληξη του διαγωνισμού, ο οποίος εξαρχής είχε ταλαιπωρηθεί από ενστάσεις, η ειδική επιτροπή αξιολόγησης και το διοικητικό συμβούλιο δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αν πρέπει να βαθμολογηθούν όλες οι προσφορές, ενώ δύο μέλη της επιτροπής αξιολόγησης παραιτήθηκαν. Η νομική υπηρεσία του ΟΠΑΠ έθεσε την… ταφόπλακα στον διαγωνισμό, γνωμοδοτώντας υπέρ της ακύρωσής του.

Τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Βασίλης Νειάδας δηλώνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει συναφθεί συμφωνία ανανέωσης της προηγούμενης «μεταβατικής» σύμβασης με την Intralot, για την οποία ο ΟΠΑΠ κατέβαλε 65 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Intralot διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, γνωρίζοντας ότι αν ο ΟΠΑΠ δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, η παροχή εξοπλισμού και λογισμικού από την εταιρεία του κ. Κόκκαλη θα μείνει μετέωρη, μαζί με το πιο κερδοφόρο παιχνίδι του Οργανισμού.

Μάλιστα, παρά την αρχική αισιοδοξία που επιχειρούσε να καλλιεργήσει η διοίκηση του ΟΠΑΠ, σε σχέση με την ανάληψη της διαχείρισης του παιχνιδιού από τον ίδιο τον Οργανισμό, μιλώντας πρόσφατα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών ο κ. Νειάδας άφησε να εννοηθεί ότι θα πάρει αρκετά χρόνια η προετοιμασία, κάνοντας λόγο για νέες αξιολογήσεις της επιχειρησιακής ετοιμότητας στα τέλη του 2007 και του 2009. Μετά την ατυχή κατάληξη του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι η Intralot θα νέμεται τα προνόμια του αποκλειστικού προμηθευτή τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη, αφού τουλάχιστον ως τις εκλογές δεν προβλέπεται η προκήρυξη νέου διαγωνισμού. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό να «ταλαιπωρηθεί» και ο νέος διαγωνισμός, δεν αποκλείεται η συνεργασία να παραταθεί επ’ αόριστον.

«Πρεμούρα» Βουρλούμη…

Στον ΟΤΕ, όπως έχει αποκαλύψει το «Π», ο κ. Παναγής Βουρλούμης έχει αρχίσει ήδη διαπραγματεύσεις με τις Intracom και Siemens για να ανανεωθεί για τρία χρόνια επιπλέον η σύμβαση τεχνικής υποστήριξης του δικτύου, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη αντίστοιχη σύμβαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του ισχυρού άνδρα του Οργανισμού, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Η Intracom και η Siemens είχαν υπογράψει με τον ΟΤΕ συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης του δικτύου με τίμημα κατά 54 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το ποσό που είχαν υπολογίσει με εμπεριστατωμένα στοιχεία οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΤΕ, με επικεφαλής τον Νικήτα Μπαριτάκη, ο οποίος μάλιστα αμέσως μετά «καρατομήθηκε» για τη μη συμμόρφωσή του με τις παράλογες απαιτήσεις των προμηθευτών.

Ο κ. Βουρλούμης εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει τις νέες συμφωνίες για την τριετία 2008-2010 ως τις εκλογές, με τίμημα που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενδέχεται να φθάσει τα 140 εκατ. ευρώ. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις, πάντως, δεν προχωρούν αδιατάρακτα, αφού με δικαστική απόφαση αναμένεται να αποκατασταθεί στην προηγούμενη θέση του ο κ. Μπαριτάκης, γεγονός που έχει προκαλέσει «μούδιασμα» στα στελέχη του Οργανισμού που είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Ο κ. Μπαριτάκης, εφ’ όσον τελικά αποφασίσει να επιστρέψει στην παλαιά του θέση, θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσει από «κόσκινο» τον προϋπολογισμό των νέων συμβάσεων. Πάντως, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η όποια «αντίσταση» αναπτυχθεί εσωτερικά στον ΟΤΕ θα φανεί αρκετή για να κάμψει την αποφασιστικότητα του κ. Βουρλούμη, αφού δεν πτοήθηκε ούτε από την ποινική του δίωξη…

N.X.


Σχολιάστε εδώ