Κάτω στον Πειραιά

Και να του πει ότι ναι μεν ο δήμος εισέπραξε 8,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αλλά στο διάστημα αυτό εμφανίσθηκαν τιμολόγια του 2006 ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Και βέβαια το ότι κατάφερε ο δήμος να μαζέψει το ποσό αυτό είναι αποκλειστική επιτυχία του Αντ. Αρώνη, ο οποίος συμμάζεψε οικονομικές εκκρεμότητες δημοτών που χρόνιζαν από… δεκαετίες! Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πρόστιμα από πολεοδομικές παρεμβάσεις είχαν να εισπραχθούν από τον πρώτο χρόνο της θητείας του Χ. Αγραπίδη. Μπορεί αυτό να στενοχώρησε κάποιους δημότες, που είχαν… ξεχάσει το χρέος τους, αλλά έφερε χαμόγελα στην Ταμιακή Υπηρεσία που μάζεψε ζεστό χρήμα. Από κει και πέρα σημαντικά ποσά συγκεντρώθηκαν και από τα πρόστιμα που επέβαλε η Δημοτική Αστυνομία για τροχαίες παραβάσεις και κυρίως για παράνομο παρκάρισμα. Ούτως ή άλλως όμως τα γεγονότα δείχνουν ότι ο δήμος αν σοβαρευτεί μπορεί να μαζέψει χρήματα.

Γι’ αυτό και το ερώτημα πολλών Πειραιωτών (και δικό μας βέβαια) είναι: Αφού εισπράττει αρκετά χρήματα ο δήμος, ποιος ο λόγος να πάρει δάνειο 85 εκατ.; Γιατί δεν παίρνει λιγότερα χρήματα; Μέχρι πού θα φθάσει τελικά το «φέσι» γι’ αυτόν τον ταλαίπωρο δήμο;

// Μια που μιλάμε όμως για το δάνειο, μάθαμε ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη χορήγηση των 85 εκατ. ευρώ στον δήμο. Το ζητούμενο είναι πώς θα το πάρει το δάνειο αυτό ο Πειραιάς, όταν το θέμα δεν έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο. Εκείνο που έχει περάσει είναι η κατ’ αρχήν σύναψη δανείου και όχι αυτό καθ’ εαυτό το δάνειο. Για να περάσει το δάνειο απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και είναι αμφίβολο αν την εξασφαλίσει ο Φασούλας. Οπότε αν το Ταμείο Παρακαταθηκών εγκρίνει το δάνειο και το δημοτικό συμβούλιο δεν το περάσει τι θα γίνει; Εκτός και αν ο Φασούλας πιστεύει πως όταν φέρει τους συμβούλους προ τετελεσμένων γεγονότων θα τους… καταφέρει να του κάνουν τη χάρη…

// Μπαστούνια τα έχει βρει ο Δ. Βρόντος στο Κανάλι 1. Από επίσχεση σε επίσχεση εργασιών πάνε οι εργαζόμενοι και σε λίγο ο δημοτικός ραδιοσταθμός του Πειραιά δεν θα έχει ούτε… φωνή ούτε ακρόαση! Βέβαια, κινήσεις έχουν γίνει αρκετές, όπως και προτάσεις, αλλά φαίνεται ότι η αρρώστια στη ΔΗΡΑΠ, την επιχείρηση που διαχειρίζεται τον σταθμό, είναι πολύ βαριά και δεν γιατρεύεται.

Ένας από τους λόγους που η «γιατρειά» δεν βρίσκεται είναι και το γεγονός ότι ο σταθμός τελεί υπό τον ασφυκτικό εναγκαλισμό και τον έλεγχο των «πραιτωριανών» του δημάρχου, οι οποίοι εννοούν να κάνουν τα… δικά τους, έξω από κάθε δημοσιογραφική και επιχειρηματική λογική.

Δεν λέμε ότι με την προηγούμενη διοίκηση ήταν καλύτερα τα πράγματα, κάθε άλλο. Απλώς οι καινούργιοι ακολουθούν την πεπατημένη των προηγούμενων και το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο.

Εμείς θα επιμείνουμε ότι όλα και όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Γι’ αυτό από τώρα επισημαίνουμε το τέλμα στο οποίο έχει πέσει το δημοτικό ραδιόφωνο, μήπως και αλλάξει κάτι. Και κυρίως για να προειδοποιήσουμε τον πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ, Δ. Βρόντο, πως την αποτυχία στην οποία οδηγείται η επιχείρηση θα του τη… φορτώσουν πολύ σύντομα του ίδιου. Και όλη τη δουλειά που κάνει και που έχει κάνει δεν θα την υπολογίσει, ούτε θα την μάθει κανένας. Αυτά επί του παρόντος.

Γιατί η συνέχεια θα είναι πολύ δύσκολη για πολλούς. Και οι εξελίξεις, που θα είναι δυσάρεστες για κάποιους, δεν θα αργήσουν. Το πολύ σε 4 μήνες όλα θα έχουν τελειώσει…

// Ποιος είναι αυτός ο κρατικοδίαιτος εξυπνάκιας του δήμου που απειλεί όσους προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών δεν του κάνουν τα… χατίρια να τους… πετάξει από τα παράθυρο; Εμείς δεν λέμε τίποτα περισσότερο, απλώς τους δίνουμε μια φιλική συμβουλή. Όλη αυτή την πίεση που υφίστανται να τη θυμηθούν αμέσως μετά τον Αύγουστο. Γιατί τότε θα κάτσει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του.

// Ότι τίποτε δεν… κινείται στον Πειραιά είναι… πασιφανές. Ούτε δημοτικά συμβούλια γίνονται, ούτε τίποτα. Τους… πλάκωσε όλους η ζέστη. Αν δεν υπήρχε η ΔΕΠΑΠ και η Δάφνη Μπόκοτα να κάνει κάποιες -πολύ πετυχημένες- εκδηλώσεις, θα αναρωτιόμασταν αν υπάρχει η δημοτική αρχή στην πόλη.

// Ο «καλός στρατιώτης Σβέικ» της πλειοψηφίας γύρισε; Γιατί ακούστηκε ότι θα γυρνούσε από τις διακοπές του στις 10 του μήνα, αλλά μάλλον τις… παρέτεινε. Για να δούμε, από τη Δευτέρα θα είναι στο πόστο του; Ή θα τον… αναπληρώνει κι αυτόν ο «Λουδοβίκος»;

// Δεν έχει εκτελεστικό χαρακτήρα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για την προέκταση της γραμμής του τραμ στον Πειραιά. Αυτό γνωμοδότησε η Περιφέρεια Αττικής απαντώντας σε προσφυγή του ΙΝΚΑ. Οπότε τίποτε δεν έχει τελειώσει με το τραμ και όλα είναι στον… αέρα!

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, η κίνηση «Άμυνα κατά του τραμ» θα ενισχύσει τις νομικές ενέργειες και την κινητοποίηση για να αποτρέψει την έλευσή του την πόλη.

// Την άρνηση του γενικού γραμματέα του ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννη συνάντησε η αντιπροσωπεία του δήμου Νίκαιας, με επικεφαλής τον δήμαρχο, που τον επισκέφθηκε, ζητώντας να απαλλοτριώσει το οικόπεδο Δηλαβέρη (πίσω από το Κρατικό Νοσοκομείο) και να το αποδώσει για χώρο αναψυχής στους δημότες.

Για τον λόγο αυτό ο δήμαρχος και οι πολίτες κατέλαβαν το οικόπεδο και το διαμορφώνουν σε χώρο ελεύθερης πρόσβασης για τους κατοίκους. Ο Στ. Μπενετάτος με τη στάση του έδειξε τον δρόμο για το τι κάνουν οι δήμαρχοι όταν θέλουν να πετύχουν κάτι. Τον δρόμο του αγώνα και της προσήλωσης, που δυστυχώς ο δήμαρχος του Πειραιά ή δεν τον γνωρίζει ή κάνει πως δεν τον γνωρίζει, γιατί η υπόθεση είναι ίδια με εκείνη των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ. Και στην περίπτωση αυτή το ΥΠΕΧΩΔΕ τάσσεται υπέρ του… τσιμέντου. Όμως ο δήμαρχος κάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης και αντί να προχωρήσει σε δυναμικές ενέργειες που να δείχνουν πως είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει τον χώρο για λογαριασμό των Πειραιωτών, προτιμά να… σχεδιάζει τις διακοπές του.

Αλλά είπαμε: Ποτέ δεν ήταν φανατικός υποστηρικτής της απελευθέρωσης του χώρου ο Φασούλας. Όπως ποτέ δεν θέλησε να σταθεί απέναντι σε οικονομικούς παράγοντες του επιπέδου του Χαραγκιώνη. Γι’ αυτό και όταν… ακούει για τα οικόπεδα σφυρίζει αδιάφορα…

* Την… καθιερωμένη επωδό όλων των αρχηγών κομμάτων, των εκπροσώπων τους, των δημάρχων και των βουλευτών που βρίσκονται… σε κάποια φάση της καριέρας τους στον Κορυδαλλό, επανέλαβε και ο Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα τόνισε ότι θα… πρέπει να φύγουν οι φυλακές από την πόλη! Πόσες φορές, άραγε, θα ακούσουν οι κάτοικοι του Κορυδαλλού αυτήν τη φράση, και από ποιους ακόμα; Η υπόθεση έχει καταντήσει… κοροϊδία. Όλοι λένε ότι θα φύγουν οι φυλακές, όλοι ζητάνε να φύγουν οι φυλακές, αλλά οι φυλακές παραμένουν… ακλόνητες!

Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Κορυδαλλό την περασμένη Δευτέρα και πήγε στο δημαρχείο όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σταύρο Κασιμάτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκε για τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τον Κορυδαλλό, όπως η απομάκρυνση των φυλακών, η κατασκευή του αθλητικού κέντρου στην έκταση των πρώην λατομείων και η αναδάσωση του όρους Αιγάλεω, θέμα ιδιαίτερα επίμαχο μετά τη μεγάλη καταστροφή της Πάρνηθας. Σε μια συμβολική κίνηση ο δήμαρχος πρόσφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ένα μικρό δεντράκι, ζητώντας να αποτελέσουν προτεραιότητα τα ζητήματα πρασίνου και περιβάλλοντος.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και η υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς Φώφη Γεννηματά και ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας.

// Την Τροιζηνία επισκέπτεται σήμερα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και φυσικά υποψήφιος και πάλι στην Α΄ Πειραιά Μανώλης Μπεντενιώτης. Το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση φίλων του Κινήματος για την αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα του κόμματος για τους αγρότες. Επίσης θα αναφερθεί στα πανωτόκια που «πνίγουν» δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αγροτών.

// Μια ακόμα σημαντική υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ της Α΄ Πειραιά είναι εκείνη του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιώργου Μπενέτου. Οι καλές σχέσεις του Γ. Μπενέτου με όλους τους επαγγελματίες, η σωστή παρουσία του στα κοινά του Πειραιά και η εργατικότητά του αποτελούν την «προίκα» με την οποία ζητάει την ψήφο των Πειραιωτών.

Εφοπλιστής «κατάπιε»… καφετζή!

Ένας φτωχός ιδιοκτήτης καφέ του Πειραιά είχε κάποτε ένα όνειρο. Με κόπους μιας ζωής, με δάνεια από γνωστή τράπεζα κατάφερε και αγόρασε μια όμορφη μεζονέτα στην Πειραϊκή, στην οδό Παύλου Νιρβάνα 31, όπου πρόλαβε να ζήσει κάνα δυο ευτυχισμένα με τη γυναίκα του και τα 2 παιδάκια του.

Όμως το καφέ δεν πήγε όπως περίμενε, οι τόκοι τρέχανε και το σπίτι του το βγάλανε οι τράπεζες στον πλειστηριασμό!

Στις 14/5/07 βγήκε το 1/2 εξ αιδιαιρέτου του φουκαρά του καφετζή και το «κατάπιε» γνωστός εφοπλιστής για μόλις <Δ. 135.000 ευρώ. Μάλιστα, ο εφοπλιστής , παρών στον πλειστηριασμό, μοίρασε στα κοράκια 15.000 ευρώ για να μην το ανεβάσουν. Την Τετάρτη βγήκε και το άλλο μισό της γυναίκας του «φουκαρά». Υπήρχαν, όμως περισσότερα κοράκια και το 2ο μισό ανέβηκε στις 185.000 ευρώ. Ο εφοπλιστής, πάλι παρών, ξαναμοίρασε 15.000 ευρώ και πήρε και το υπόλοιπο μισό. Η μεζονέτα 5ου και 6ου ορόφου, εμβαδού 62 τ.μ., στο ωραιότερο σημείο της Πειραϊκής, με ανεμπόδιστη θέα στον Σαρωνικό, είναι αξίας 500.000 ευρώ. Στον εφοπλιστή κόστισε 135.000 ευρώ + 185.000 ευρώ + 30.000 ευρώ «αέρας» =350.000 ευρώ. Δηλαδή, με την αγορά κέρδισε 150.000 ευρώ ο εφοπλιστής και ο φουκαράς καταστράφηκε και πετάχτηκε στον δρόμο. Ο συγκεκριμένος εφοπλιστής με κέρδη δύο εβδομάδων «κατάπιε» κόπους μιας ζωής του «φουκαρά». Απογοητευμένος ο φουκαράς τρέχει για ανακοπές, τη στιγμή που ο εφοπλιστής θέλει να το κάνει δώρο σε κάποιον! Μήπως θα έπρεπε να ευαισθητοποιηθεί κάποιος εισαγγελέας με ευαισθησίες;


Σχολιάστε εδώ