Κάνει… καλό στο ΚΚΕ ο Πάγκαλος!

Στην πορεία προς τις εκλογές τα στελέχη του ΚΚΕ ανέμεναν την επίθεση εναντίον τους από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρεί ότι η θέση του ΚΚΕ πως για τα σημερινά προβλήματα είναι εξ ίσου υπεύθυνα και τα δύο κόμματα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) λειτουργεί εξ αντικειμένου υπέρ της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουν ότι σε ανύποπτο σχετικά χρόνο η Α. Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου είχε καταγγείλει ότι εν όψει των εκλογών επίκειται επίθεση «λάσπης» κατά του ΚΚΕ. Τότε η καταγγελία αυτή είχε συναντήσει την ειρωνεία διάφορων σχολιαστών που έλεγαν ότι πρόκειται για τη συνήθη τακτική συνωμοσίας που ακολουθεί το ΚΚΕ όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Σήμερα, στο φως της εντεινόμενης επίθεσης Πάγκαλου για δήθεν οικονομικές δοσοληψίες ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΚΕ, τα στελέχη του Περισσού αισθάνονται δικαιωμένα για εκείνη την καταγγελία τους.

Στο ΚΚΕ έχουν κάνει την πολιτική τους ανάλυση για τα αίτια αυτής της πρωτοφανούς επίθεσης, η οποία βασίμως εκτιμούν ότι αν δεν εκπορεύεται από την ίδια την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου (σ.σ.: είχε χαρακτηρίσει το ΚΚΕ αριστερό ψάλτη της Δεξιάς) έχει τουλάχιστον την ανοχή τους.

Η εκτίμηση που επικρατεί στα στελέχη του είναι ότι η άποψη του ΚΚΕ ότι τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν έχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές βρίσκει γόνιμο έδαφος σε ένα ευρύτερο λαϊκό ακροατήριο και αυτό προκαλεί εκνευρισμό στο ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα επικαλούνται ευρήματα δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τα οποία ένα ποσοστό ψηφοφόρων που το 2004 στήριξε στην κάλπη το ΠΑΣΟΚ σήμερα στρέφει το βλέμμα του προς το ΚΚΕ. Μια τέτοια εξέλιξη καθιστά φυσικά απαγορευτική κάθε σκέψη για την εκλογική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε σε μία δημοσκόπηση δεν πέρασε μπροστά, παρά το ευνοϊκό πολιτικό κλίμα (κουμπάροι, σκάνδαλα ομολόγων κ.ά.). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό του ΚΚΕ σε κάποιες δημοσκοπήσεις φτάνει μέχρι και το 8 – 8,5% με σοβαρή εισδοχή ψηφοφόρων από το ΠΑΣΟΚ, κάτι που φέρνει εφιάλτες στη Χ. Τρικούπη.

Αυτό είχε κατά νου και ο Γ. Παπανδρέου όταν μέσα στη Βουλή είχε αποκαλέσει το ΚΚΕ «αριστερό ψάλτη της Δεξιάς»: Επιδίωξε να στείλει σήμα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ ότι το ΚΚΕ στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα νόημα να προτιμήσουν στις κάλπες το κόμμα αυτό. Η απόπειρα αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και έτσι επιστρατεύτηκε ο Θ. Πάγκαλος με τις γνωστές κατηγορίες κατά του ΚΚΕ. Παρά την αρχική αμηχανία που επικράτησε και την εκτίμηση ότι πρόκειται για προσωπική βεντέτα του Θ. Πάγκαλου με το ΚΚΕ, στη συνέχεια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στον ένα ή τον άλλο βαθμό (εξαίρεση ο φίλος του Θ. Πάγκαλου Μ. Ανδρουλάκης, στήριξαν τις θέσεις του. Απόψεις όπως ότι το ΚΚΕ «αισθάνεται καλύτερα με τους δεξιούς συνομιλητές του» (Χ. Καστανίδης) ή ότι «ο Πάγκαλος λέει αυτά που αισθανόμαστε όλοι» κάνουν τον Περισσό να υποψιάζεται βάσιμα ότι πρόκειται για ένα κεντρικά εκπορευόμενο σχέδιο, το οποίο μάλιστα θα κλιμακωθεί στην πορεία προς τις εκλογές.

Όσο, τονίζουν στελέχη του ΚΚΕ, οι δημοσκοπήσεις θα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει ψηφοφόρους προς το ΚΚΕ τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εντείνει την επίθεσή του, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό, αλλά κυρίως κάθε αθέμιτο μέσο.

Επί της ουσίας των καταγγελιών Πάγκαλου για οικονομικές σχέσεις του ΚΚΕ με τη ΝΔ, η ίδια η Α. Παπαρήγα έκανε λόγο για λάσπη και προβοκάτσια και τόνισε ότι δεν πρόκειται το ΚΚΕ να μπει στη διαδικασία να απαντάει κάθε φορά στις καταγγελίες του Θ. Πάγκαλου ή όποιου άλλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ παραλάβει τη σκυτάλη της επίθεσης κατά του ΚΚΕ. Η απάντηση ήρθε μέσα από τον «Ριζοσπάστη», όπου παρατίθενται τοποθετήσεις βουλευτών του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα της εξαγοράς του «Γερμανού» από τον

ΟΤΕ. Από αυτές προκύπτει ότι το ΚΚΕ κάθε άλλο παρά ευνοϊκά είδε την συγκεκριμένη εξαγορά την οποία εντάσσει στο πλαίσιο των «ευρύτερων καπιταλιστικών συγχωνεύσεων».

Μέσω του «Ριζοσπάστη», υπήρξε στην πρώτη φάση έντονη αντίδραση στις καταγγελίες Πάγκαλου, αλλά στη συνέχεια τα στελέχη του ΚΚΕ εκτίμησαν ότι μια διαρκής αντιπαράθεση -σε τέτοιο μάλιστα επίπεδο- με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν είχε να προσθέσει τίποτα θετικό στην τακτική του κόμματος ενόψει των εκλογών. Έτσι με πρώτη την Α. Παπαρήγα σταδιακά υποβάθμισαν την αντιπαράθεση με τον «βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ», όπως τον αποκάλεσε η γραμματέας του ΚΚΕ.

Τα στελέχη του κόμματος υπογραμμίζουν ότι η επίθεση που δέχονται από το ΠΑΣΟΚ σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τους οδηγήσει στο μαλάκωμα της κριτικής τους προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παράλληλα με την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων πάντως, λόγω και της επίθεσης του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του ΚΚΕ στις ομιλίες τους αφιερώνουν αρκετό χρόνο στην κριτική προς το ΠΑΣΟΚ, δείγμα και αυτό ότι η στρατηγική της Χ. Τρικούπη μάλλον δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα.

Στον Περισσό εκτιμούν επίσης ότι -εκτός των άλλων- η επίθεση του ΠΑΣΟΚ εναντίον τους συσπειρώνει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος, οι οποίοι, παραδοσιακά, όταν βλέπουν επιθέσεις κατά του ΚΚΕ «πεισμώνουν» και εντείνουν τη δράση τους υπέρ του. Αυτό το κλίμα θα εκμεταλλευτούν τα στελέχη του που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα, αφού οι μηχανές του κόμματος δουλεύουν σε «φουλ» προεκλογικούς ρυθμούς. Άλλωστε, η Α. Παπαρήγα ήταν αφοπλιστική όταν τη ρώτησαν για τον σκοπό της επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη, αφού είπε ότι αυτή εντάσσεται στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Σχολιάστε εδώ