ΖΗΤΗΜΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΜΜΕ

Αναλυτικά:

ΕΣΡ – Επιτροπή Ανταγωνισμού

Ο ρόλος του ΕΣΡ στη νέα ψηφιακή εποχή σε αντιδιαστολή με εκείνον της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι ένα από τα ζητούμενα της Επιστημονικής Επιτροπής. «Η διαπίστωση της συγκέντρωσης ελέγχου στην αγορά των ΜΜΕ, η λήψη μέτρων και η επιβολή των σχετικών κυρώσεων διενεργείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού», αναφέρει η επιτροπή και παρατηρεί: «Αυτονόητο είναι ότι ο κατά το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων, κατά το μέτρο που αποτελούν αντικείμενο του ΕΣΡ, υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του».

Μη ενημερωτικά ΜΜΕ

Η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής καλούσε τον υπουργό Επικρατείας να διευκρινήσει τον ορισμό της συμμετοχής σε μη ενημερωτικά ΜΜΕ, «δεδομένου ότι δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου, η οποία εξειδικεύει τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 14 παρ. 1, περί απαγόρευσης συγκέντρωσης, απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσότερων του ενός ηλεκτρονικών Μέσων ενημέρωσης της αυτής μορφής». «Εάν πρόκειται για έλεγχο», συνεχίζει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, «τότε οι επιχειρήσεις ΜΜΕ εξαιρούνται ουσιαστικώς και από την απαγόρευση της παρ. 1 (…) σχετικώς με την έννοια των ΜΜΕ στο άρθρο 14 παρ. 9 εδ. ε του Συντάγματος, που καθιερώνει το ασυμβίβαστο μεταξύ επιχειρήσεων ενημέρωσης και των επιχειρήσεων δημοσίων συμβάσεων, συμφώνως προς την οποία ο όρος περιλαμβάνει όλα τα μέσα ενημέρωσης, εφόσον ως εκ της ύλης και του περιεχομένου τους παρεμβαίνουν στην πολιτική επικαιρότητα, επιδιώκοντας τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης». Και επειδή ο νόμος αναφέρει πως τα μη ενημερωτικά ΜΜΕ μεταδίδουν μονόλεπτα δελτία ειδήσεων, είναι φανερό πως αυτή η διάταξη είναι εύκολο να προσβληθεί στο ΣτΕ.

Η Επιστημονική Επιτροπή κάνει μερικές παρατηρήσεις ακόμη. Στις δύο αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες ελέγχου της ακροαματικότητας και της τηλεθέασης μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Επίσης ζητούσε από τον υπουργό Επικρατείας να καθορίσει το ποσοστό του προγράμματος που μπορούν οι ίδιοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών να παράγουν και το ποσοστό προγράμματος από τους ανεξάρτητους παραγωγούς. Τέλος, πρότεινε για το ζήτημα της μεταφοράς σήματος τηλεοπτικών σταθμών από την ΕΡΤ, εφόσον κριθεί αναγκαίο από το ΕΣΡ, να καθορισθούν τα κριτήρια.

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας για άνισους όρους αντιμετώπισης όσων θέλουν να έχουν ραδιοφωνικό σταθμό τίθεται και με τη διάταξη για τους κομματικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, οι οποίοι (σήμερα οι 902 TV, 902 FM και Στο Κόκκινο) εξαιρούνται από τη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους οι οποίοι πρέπει να ελεγχθούν από το ΕΣΡ, όταν και αν γίνει η προκήρυξη. Σε οικονομικό επίπεδο και με την οπτική της κυβέρνησης η διάταξη αυτή πλήττει τον ανταγωνισμό, σε πολιτικό επίπεδο ερμηνεύεται ως αντάλλαγμα για τη συναινετική αντιμετώπιση του νόμου από τα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και τον ΛΑΟΣ (που αν μπει στη Βουλή νομιμοποιεί και το κόμμα αυτό τα ραδιοτηλεοπτικά του μέσα). Η σιωπή τους για τις παραχωρήσεις στους επιχειρηματίες εξασφαλίστηκε με μια απλή… μόνιμη άδεια για ραδιόφωνο και τηλεόραση.


Σχολιάστε εδώ