XΡΗΜΑτιστήριο

> Ελαφρά ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη Σοφοκλέους την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την πορεία των διεθνών αγορών, προχώρησαν σε ελεγχόμενες αγοραπωλησίες μετοχών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.859,96 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,33%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο συν 0,35%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 1,08%, ενώ ο FTSE/ASE SMALLCAP 80 κατέγραψε κέρδη 0,49%. Την επομένη οι επενδυτές, με οδηγό τα βαριά χαρτιά, προχώρησαν εκ νέου σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.880,52, με κέρδη 0,42%. Από τις επιμέρους μετοχές, με αξιοσημείωτα κέρδη κινήθηκαν οι Intralot, Βιοχάλκο, MPB, και Motor oil, ενώ αντίθετα σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ΔΕΗ, Cosmote, Εμπορική και Ταχ. Ταμιευτήριο. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, με αιχμή τη μετοχή της Εθνικής και παρά τις μειωμένες συναλλαγές, προχώρησαν σε τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.922,21 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 0,85%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν αυτοί των Τεχνολογίας, Μέσων Ενημέρωσης και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν εκείνοι των Προσωπικών – Οικιακών Προϊόντων, Τηλεπικοινωνιών και Εμπορίου. Την επομένη, παρά το διεθνές αρνητικό κλίμα, επικράτησαν ανοδικές τάσεις, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στη μικρή κεφαλαιοποίηση αλλά και σε τραπεζικές μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα ο γενικός να κλείσει στις 4.954,13, παρουσιάζοντας άνοδο 0,65%.

> Το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ έχει συνέχεια και συνέπεια! Τουλάχιστον αυτό άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Αλογοσκούφης.

> Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και αποκοπές μερισμάτων είναι μεταξύ άλλων δύο από τους βασικούς παράγοντες που «συγκρατούν» τον Γενικό Δείκτη Τιμών του ΧΑ.

> Τον ύπνο του δικαίου φαίνεται ότι κοιμάται ο αρμόδιος για την Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ υποδιοικητής της ATEbank! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε το γεγονός ότι παρά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για το θέμα της ετήσιας παραγραφής, βάση της οποίας η εν λόγω ΑΧΕΠΕΥ αναμένεται να χάσει πολλά χρήματα, εκείνος παραμένει απαθής και ατάραχος. Εκτός και αν αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος, να διαγραφούν δηλαδή συγκεκριμένα χρέη και να βρουν άλλοι τον μπελά τους!

> Πολύς λόγος για το τίποτε! Τους ασφαλισμένους δεν τους απασχολεί το ποιος θα πληρώσει τις ζημίες του επικουρικού ταμείου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά το πώς οι ίδιοι θα αποζημιώνονται αμέσως και για το σύνολο της ζημίας τους.

> Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι διορισμένος, κομματικός και υπάκουος, το οικονομικό επιτελείο μπορεί εύκολα να προχωρήσει στο προεκλογικό ξεπούλημα και αυτού του φιλέτου!

> Όλα για την αύξηση στην πίτα των έργων, που αποφέρει υψηλό και γρήγορο κέρδος! Ο βασικός λόγος των πρόσφατων εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρών εταιρειών, από τους μεγάλους του χώρου, είναι τα ανεκτέλεστα των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων.

> Έτσι γενικά και αόριστα, χωρίς πολλές εξηγήσεις, με αρκετά αδιευκρίνιστα σημεία, η Forthnet ανακοίνωσε ότι προχωρά στην έκδοση ομολογιακού που προορίζεται να εξυπηρετήσει μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας. Ουδέν σχόλιον.

> Αν και κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει, εντούτοις με την ιδιότητα του κατηγορουμένου καλείται να καταθέσει ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

> Σταθεροποίηση της υψηλής, σκαμπανεβάσματα της μεσαίας και άνοδο της μικρής κεφαλαιοποίησης βλέπουν οι ειδικοί της χρηματαγοράς για τους επόμενους μήνες.

> Οι «ρυθμιστές των πάντων» επανέρχονται με το αζημίωτο! Για μια ακόμη φορά οι τράπεζες αναλαμβάνουν τη διαχείριση – κατεύθυνση των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

> Λίγο τα δομημένα, λίγο τα αποκαΐδια, λίγο οι συμβασιούχοι, λίγο τα επικοινωνιακά λάθη, λίγο το ένα, λίγο το άλλο και οι κρατικά εποπτευόμενοι οργανισμοί και τράπεζες, για να κλείσουν «στόματα», ρίχνουν συντονισμένα άφθονο διαφημιστικό χρήμα.

> 1,3 δισ. ευρώ, μέσα σε μόλις έναν μήνα, δεν είναι και λίγο! Τόσο αυξήθηκαν, από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, οι οφειλές των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αγγίζοντας πλέον τα 187,6 δισ. ευρώ.

> Όταν μέχρι και ο «μαέστρος» της χρηματιστηριακής περιόδου 1999-2000 φτάνει στο σημείο να παραδεχθεί ότι η περίοδος εκείνη του κόστισε πολύ ακριβά, τότε τι να πουν οι μικρομέτοχοι και οι μικροεπενδυτές που είδαν να εξανεμίζονται οι λιγοστές οικονομίες τους. Περί κ. Λαναρά ο λόγος.

> Από τη στιγμή που οι όροι της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ειδικά αυτοί που έχουν να κάνουν με την τιμή διάθεσης, υποτίθεται ότι ήταν μυστικοί, ποιοι ευθύνονται για την πίεση της μετοχής κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης;

> Μπορεί θεωρητικά να είμαστε πλέον ελεύθεροι να επιλέξουμε εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, στην πράξη όμως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, καθώς η ΔΕΗ παραμένει ολιγοπώλιο.

> Σχετικά με την κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών, για τον μήνα Μάιο, έχουμε να επισημάνουμε: 1) τον διαρκώς αυξανόμενο τραπεζικό συγκεντρωτισμό που αγγίζει το 83,11% και 2) την υποχώρηση της πάλαι ποτέ κραταιάς Π&Κ, σε ποσοστό 10,32%.

> Οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις μονοπωλούν πολλούς τομείς της ελληνικής αγοράς! Πρόσφατο παράδειγμα οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών.


Σχολιάστε εδώ