Χωρίς άδεια τα κομματικά ΜΜΕ

– «Κλείσιμο ματιού» σε ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ! Οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί – ραδιοφωνικοί σταθμοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο εξαιρούνται των άρθρων 6,7,8,9,10 και συνεχίζουν να εκπέμπουν σύμφωνα με την προϋπάρχουσα νομοθεσία [δηλαδή ο 902 (TV και ραδιόφωνο), το Κόκκινο αλλά και μελλοντικά το Τήλε Άστυ και το Ράδιο City δεν υποχρεούνται να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες και συνεχίζουν να εκπέμπουν κανονικά]. Δεν γίνεται διευκρίνηση τι θα γίνει με τις συχνότητες που κατέχουν (π.χ. ο 902 θα έχει πανελλαδική εμβέλεια;) και αν και αυτές εξαιρεθούν από τον χάρτη.

– Το ετήσιο αντάλλαγμα για τη συχνότητα γίνεται 2% επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, αντί της αρχικής πρόβλεψης για σταθερό ενοίκιο 2,6 εκατ. ευρώ, ύστερα και από τις πιέσεις των καναλιών. Για τους ενημερωτικούς σταθμούς γενικού περιεχομένου καθορίζεται ελάχιστο όριο το 1 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, για τους ενημερωτικούς σταθμούς θεματικού περιεχομένου ελάχιστο όριο 200 χιλιάδες, για τους μη ενημερωτικούς εθνικής εμβέλειας ελάχιστο όριο 250 χιλιάδες ευρώ.

– Ο Γενικός Κανονισμός προσωπικού της ΕΡΤ τροποποιείται με τη διαδικασία υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας κατόπιν διαπραγματεύσεων με την ΠΟΣΠΕΡΤ. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν, ακολουθείται η διαδικασία της διαιτησίας.

– Παρατείνεται η θητεία των εντεταλμένων συμβούλων του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ (Κ. Κέκη, Π. Λουκάκου) από 1 σε 3 έτη. Καθορίζεται η δυνατότητα μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του προέδρου στους εντεταλμένους συμβούλους.

– Αντί για πάρκα κεραιών, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί μπορούν να τοποθετούν πομπούς και αναμεταδότες σε ακίνητα της ΕΡΤ ΑΕ και του Δημοσίου, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος που θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση.

– Αυξάνονται οι θέσεις ειδικού και επιστημονικού προσωπικού στο ΕΣΡ κατά 15 και 15 αντίστοιχα, όπως επίσης προστίθεται και μία θέση διευθυντού.

– Για την αναγνώριση της παλαιότητας των τοπικών και περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών λαμβάνεται υπόψη το χρονικό διάστημα από τη «διατύπωση της θετικής γνώμης του ΕΣΡ και την έκδοση άδειας» μέχρι την υποβολή της υποψηφιότητας, εφόσον λειτουργούν νομίμως.

– Κάθε ΑΕ μπορεί να κατέχει άδεια παροχής συνδρομητικών υπηρεσιών με το ίδιο τεχνικό μέσο συν μία ακόμη άδεια για παροχή αυτών των υπηρεσιών με άλλο τεχνικό μέσο. Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να μετέχει σε εταιρεία συνδρομητικών υπηρεσιών επίγειας μετάδοσης σήματος, ανεξαρτήτως αν έχει στον έλεγχό της και άλλο Μέσο.

– Η Αρχή Ανταγωνισμού μπορεί να επιβάλλει στα δίκτυα διανομής ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου, αν αυτά έχουν σημαντική ισχύ στην αγορά, να παρέχουν υπηρεσίες προς όλους ανεξαιρέτως τους αδειοδοτηθέντες παρόχους περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής ελεύθερης λήψης με ίσους όρους.

– Η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να εκπέμπουν το πρόγραμμα τους στην ελληνική γλώσσα σε ποσοστό άνω του 25%. Επίσης πρέπει να προσλαμβάνουν ειδικούς επιστήμονες (διορθωτές) για τα κείμενα.

– Απαγορεύεται η διάθεση του ποσού της διαφημιστικής επιβράβευσης του 9,9% που αποδίδουν τα κανάλια στις διαφημιστικές εταιρείες, στους διαμεσολαβητές (media units). Για τον διαφημιστικό χρόνο που υπολείπεται και διατίθεται ως επιβράβευση στις διαφημιστικές επιβάλλεται αγγελιόσημο.

– Νομιμοποιήθηκαν εκ νέου οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Η νέα παράταση λειτουργίας τους είναι έως τις 31.12.2007.

Έδειξε Δασκαλάκη ο Χυτήρης

Η πολιτική επικοινωνία μέσω της τηλεόρασης, οι αντιδράσεις για τη διακοπή των τοπικών καναλιών και η ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΕΡΤ ΑΕ. Αυτά ήταν τα τρία κομβικά σημεία της 3ήμερης συζήτησης στη Βουλή για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι βουλευτές δεν φαίνεται να κατανόησαν το εύρος και το μέγεθος της απελευθέρωσης που επιχειρείται, την πλήρη και ολοκληρωτική παράδοση του τηλεοπτικού μέλλοντος στα διαπλεκόμενα. Οι περισσότερες κόντρες κυβερνητικών και αντιπολιτευομένων αφορούσαν για μια ακόμη φορά ζητήματα ήσσονος σημασίας. Και αυτήν τη φορά δεν υπήρξε κάποιος Κωστής Στεφανόπουλος να προειδοποιήσει για την άνευ όρων παράδοση του ψηφιακού μέλλοντος της τηλεόρασης στους ήδη ισχυρούς καναλάρχες.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης ήταν από τους πιο σοβαρούς επικριτές του νομοσχεδίου, τόσο στα ζητήματα των περιφερειακών ΜΜΕ, δηλώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τις σε βάρος τους διατάξεις, όσο και για τα διαδραματιζόμενα στην ΕΡΤ. Στο στόχαστρό του βρέθηκε και γενικός διευθυντής της ΝΔ, Μ. Δασκαλάκης, ο οποίος συμμετέχει και στο ΔΣ της ΕΡΤ. «Κανείς από τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει την ευαισθησία να το δει;», αναρωτήθηκε. «Εγώ δεν ξέρω τον κ. Δασκαλάκη, μπορεί να είναι μια χαρά ο άνθρωπος. Αλλά είναι δυνατόν ο διευθυντής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ;», συνέχισε. Και συμπλήρωσε «Άσε που είναι και άλλος μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι κουμπάρος του πρωθυπουργού». Ο Τηλ. Χυτήρης δεσμεύτηκε επίσης πως το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το σχετικό άρθρο για την είσοδο ιδιωτών στη θυγατρική της ΕΡΤ, με την παράλληλη διάθεση του ανταποδοτικού τέλους.

Εικονικό…

Η αναμενόμενη κόντρα Ευάγγελου Βενιζέλου – Θόδωρου Ρουσόπουλου συνέβη. «Εικονικό νομοσχέδιο» το χαρακτήρισε ο Βαγ. Βενιζέλος που μίλησε για «νομοθετικό και πνευματικό επαρχιωτισμό», για «μίζερη πρακτική» χωρίς ορίζοντα.

Ο Κωνσταντίνος Ρόβλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «προσχηματικό». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χάνει η Ελλάδα τη μοναδική ευκαιρία να κάνει σωστά τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή χωρίς αποκλεισμούς, ότι παραδίδει τις συχνότητες με 4πλάσια χωρητικότητα εκπομπής καναλιών στα ήδη μεγάλα κανάλια, ότι εισάγει την παγκόσμια πρωτοτυπία να επιτρέπει στο ίδιο πρόσωπο (φυσικό – νομικό) να έχει τις ιδιότητες του παρόχου δικτύου, παρόχου πολυπλεξίας και παρόχου περιεχομένου. Αυτός είναι ο ορισμός του ολιγοπωλίου, είπε.


Σχολιάστε εδώ