Τρίβουν τα χέρια τους οι Αμερικανοί με την υποψηφιότητα Χριστόφια

• Οι Άγγλοι και οι Αμερικανοί, που θέλουν την απομάκρυνση του Παπαδόπουλου από την εξουσία. Τον θεωρούν εμπόδιο σε λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

• Ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, τον οποίο ευνοούν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί. Στη διακυβέρνηση Κληρίδη είχε υπηρετήσει ως υπουργός των Εξωτερικών. Είχε άψογη συνεργασία μαζί τους και ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν. Εάν ο Χριστόφιας δεν ήταν υποψήφιος, ο κ. Κασουλίδης θα ήταν εκτός παιχνιδιού. Με το σκηνικό που στήνεται εκτιμάται ότι εάν μείνει εκτός ο κ. Παπαδόπουλος από τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο κ. Κασουλίδης θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ το λένε δημόσια ότι θα τιμωρήσουν τον Χριστόφια για τη διάλυση της Τριμερούς.

Το φάγωμα Μαυρονικόλα

Στη συνάντηση της περασμένης Τρίτης μεταξύ Χριστόφια – Παπαδόπουλου όπου έγινε και το τελικό ξεκαθάρισμα, ο ένας δεν δεσμεύτηκε έναντι του άλλου ότι θα τον στηρίξει στον δεύτερο γύρο. Όμως, το ΑΚΕΛ διά του εκπρόσωπού του, Άντρου Κυπριανού, διευκρίνισε ότι στον δεύτερο γύρο δεν θα στηρίξει υποψήφιο του ΔΗΣΥ, δηλαδή τον κ. Κασουλίδη. Εάν το ΑΚΕΛ δεν στηρίξει Κασουλίδη τότε ή θα καλέσει τους ψηφοφόρους του να ρίξουν λευκό, που σημαίνει ότι θα μείνει εκτός εξουσίας, ή θα επιχειρήσει να αναστήσει την Τριμερή μιλώντας όμως από μειονεκτική θέση. Το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ καμιά υπόσχεση δεν δίνουν στο ΑΚΕΛ. Αντίθετα κατά τη διάρκεια της Τριμερούς έχουν ανοίξει πληγές. Πώς θα στηρίξει ο πρώην υπουργός Άμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας, που ανήκει στην ΕΔΕΚ, τον κ. Χριστόφια, όταν με παρέμβαση του ίδιου του γ.γ. του ΑΚΕΛ, ο κ. Μαυρονικόλας πήρε την άγουσα από την κυβέρνηση; Πώς θα συνεργαστούν και πώς θα στηρίξουν τον κ. Χριστόφια στον δεύτερο γύρο των εκλογών στελέχη του ΔΗΚΟ, τα οποία ο κ. Χριστόφιας θεωρούσε τον σκληρό πυρήνα του «όχι» με θέσεις πατριωτικές στο Κυπριακό, και για τα οποία έθετε βέτο όταν γινόταν λόγος για κατάληψη δημόσιων αξιωμάτων;

Ό,τι και να πει ο Τάσσος ό,τι και να πει ο Ομήρου για την υποψηφιότητα Χριστόφια οι ψηφοφόροι και τα στελέχη δύσκολα θα ακολουθήσουν.

Τα στελέχη του ΔΗΣΥ

Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δεν θα είχαν πρόβλημα να εκλεγεί ο Δημήτρης Χριστόφιας. Στόχος τους είναι να αφήσουν εκτός δευτέρου γύρου τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για να έχουν δύο υποψηφίους που θα υποστηρίξουν παραλλαγή του Σχεδίου Ανάν.

Εάν είναι Πρόεδρος ο Χριστόφιας, τόσο καλύτερα γι’ αυτούς. Εκτιμούν ότι ο ΔΗΣΥ θα είναι δεδομένος. Εάν πει και ο Χριστόφιας το μεγάλο «ναι» το οποίο υποσχέθηκε στον Κόλιν Πάουελ στο δημοψήφισμα του 2004 ως αντάλλαγμα για το ήπιο «όχι», για τις ΗΠΑ και τη Βρετανία διανοίγεται πεδίον δόξης λαμπρόν. Στελέχη του ΔΗΣΥ όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Σωκράτης Χάσικος – από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν- είχε ισχυριστεί ότι από το ΑΚΕΛ εξαρτάται η λύση στη βάση του Σχεδίου Ανάν. Ο ΔΗΣΥ είναι δεδομένος!

Στην ίδια πολιτική γραμμή είναι και ο βουλευτής Λεμεσού και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης, ο οποίος ακόμη και την περασμένη Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου παρέμεινε πιστός στην αρχική του θέση ότι εάν δεν περάσει ο κ. Κασουλίδης στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο ίδιος ο κ. Πουργουρίδης δεν έχει δίλημμα για το τι θα πράξει. Μεταξύ Παπαδόπουλου και Χριστόφια θα ψηφίσει με όλες του τις δυνάμεις, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον κ. Χριστόφια. Ακόμη και αν αναγκαστεί να έρθει σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΔΗΣΥ.

Ξέρει τη δουλειά…

Γεννάται το εξής ερώτημα: Πώς ο κ. Κασουλίδης δηλώνει ότι είναι παρελθόν το Σχέδιο Ανάν και οι πιο στενοί του συναγωνιστές στον ΔΗΣΥ και στον προεκλογικό, από τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη ως τον κ. Χάσικο και τον κ. Πουργουρίδη, την κ. Καίτη Κληρίδου και άλλους δηλώνουν δημοσίως στήριξη στο Σχέδιο Ανάν; Ακόμη και οι πιο αφελείς κατανοούν ότι ο κ. Κασουλίδης ρητορικώς και μόνο δηλώνει ότι το Σχέδιο Ανάν είναι παρελθόν. Υπάρχει πίσω από τη συνθηματολογία η μυστική ατζέντα της επαναφοράς του. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι. Ξέρει, δηλαδή, ο κ. Κασουλίδης πώς να ενεργήσει.

Πλην Τάσσου

Στόχος των Βρετανών και των Αμερικανών είναι να βγει από τη μέση ο Παπαδόπουλος. Ακόμη και αν ο κ. Χριστόφιας περάσει στον δεύτερο γύρο με τον κ. Κασουλίδη τι πιθανότητες έχει; Όπως το γνωρίζει όλη η Κύπρος δεν το γνωρίζει και ο ίδιος; Έχει ελάχιστες πιθανότητες έχοντας απέναντί του τον κ. Κασουλίδη. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συζήτησε με τον κ. Χριστόφια φιλικά το θέμα αυτό κατά την προηγούμενη μυστική τους συνάντηση, η οποία αποκλύφθηκε κατόπιν εορτής.

Είπε ο κ. Χριστόφιας προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο: «Καλά, αν δεν είμαι τώρα υποψήφιος πότε θα γίνω Πρόεδρος; Σε στήριξα στην πρώτη πενταετία…»

Και ο κ. Παπαδόπουλος μεταξύ σοβαρού και αστείου απάντησε: «Εμ το γυρίν…» (Δηλαδή μία σου και μία μου). Μελετήσατε το ενδεχόμενο ότι θα βγάλετε τον ΔΗΣΥ και τον Κασουλίδη στην Προεδρία…

Παπαδόπουλος και Χριστόφιας στην τελευταία τους συνάντηση την περασμένη Τρίτη συμφώνησαν εξαρχής σε μια ήπια μεταξύ τους προεκλογική εκστρατεία με την προοπτική ότι ο ένας από τους δυο θα χρειαστεί τον άλλον στον δεύτερο γύρο. Αυτά τα λένε οι δυο τους. Οι ψηφοφόροι τι θα πουν; Μπορεί να μην ξέρουμε τι θα πουν οι ψηφοφόροι, ξέρουμε, όμως, τι λένε οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί: Οποιονδήποτε άλλον πλην του Τάσσου…

Το πάθημα του Γουέστον

Βρετανοί και Αμερικανοί υπολογίζουν ότι τρώγοντας τον Παπαδόπουλο θα τους ανοίξει η όρεξη για να περατώσουν ευκολότερα τα ημιτελή από το ’74 διχοτομικά τους πλάνα. Δεν υπολογίζουν, όμως, τον πατριωτισμό των Κυπρίων. Τον υποτίμησαν και στο παρελθόν. Ο Αμερικανός Τόμας Γουέστον έλεγε πριν από το Σχέδιο Ανάν ότι «οι Κύπριοι θα χωνέψουν ό,τι τους δώσουμε». Τελικά την πάτησαν. Το «όχι» δεν το είπε μόνος του ο Τάσσος. Το είπε μαζί με το 76% των Κυπρίων, που απέρριψε το διχοτομικό Σχέδιο Ανάν και ζήτησε βιώσιμη λύση.


Σχολιάστε εδώ