Τα ομόλογα «κερδίζουν έδαφος» στη δημόσια ζωή!

Ο πρωθυπουργός ηθελημένα ή όχι μεταβλήθηκε σε αρχηγό της Δεξιάς δικαιώνοντας όσους πίστευαν ότι δεν μπορεί να πάμε σε εκλογές με πρωθυπουργό «οικουμενικού» στυλ. Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να απευθυνθεί και στην κομματική του βάση για να επιτευχθεί η αναγκαία συσπείρωση. Διότι μπορεί μεν να έχει ο Κ. Καραμανλής διεισδύσει σε άλλους χώρους (και στο ΠΑΣΟΚ) αλλά δεν πας σε εκλογές με άρμα τη διείσδυση αλλού, πρώτα κοιτάς να διασφαλίσεις τη δική σου συσπείρωση. Η διείσδυση λειτουργεί προσθετικά σε αυτό το μεγάλο που ήδη υπάρχει.

΄Ετσι, θέλοντας να αλλάξει το κλίμα και να πετάξει από πάνω του την κατηγορία περί ενοχής στελεχών του κόμματός του στην υπόθεση των ομολόγων, προσπάθησε να ενοχοποιήσει στέλεχος και του ΠΑΣΟΚ (τον Γιάννη Παπακωνσταντίνου, γεν. διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, με την τότε ιδιότητά του ως διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας) ότι επί διοικήσεώς του ζημιώθηκε ο οργανισμός με 1 εκατ. ευρώ.

Εδώ ο πρωθυπουργός έκανε δύο σοβαρά λάθη, ανεξαρτήτως αν έγινε έτσι ή όχι.

Πρώτον, παραδέχθηκε ότι αυτά που λέγονται και γράφονται περί αγοράς και κινητικότητας ομολόγων που ζημίωσαν τα Ταμεία με πολλά εκατομμύρια ευρώ είναι αλήθεια και προσπάθησε να ισοφαρίσει τα πράγματα ρίχνοντας «στα λιοντάρια» κι έναν ΠΑΣΟΚο που κατά τον πρωθυπουργό έκανε τα ίδια όπως και οι δικοί του.

Δεύτερον, μιλώντας ως ο αρχηγός της Δεξιάς έκανε τη φοβερή δήλωση (λογοπαίγνιο και ευφυολόγημα υποτίθεται) ότι αυτό με τον ΠΑΣΟΚο διοικητή συνέβη επί ημερών της καλής Νέας Δημοκρατίας που λειτουργώντας -υπενόησε- συναινετικά δεν τον άλλαξε αμέσως, «κι αυτό ήταν το λάθος μας, ότι δεν τον αλλάξαμε» είπε! ΄Ο,τι έχτισε ο Κ. Καραμανλής επί πολλά χρόνια ως αντιπολίτευση και επί τριάμισι χρόνια ως κυβέρνηση κινδυνεύει -αν δεν το έκανε ήδη- να το διαλύσει μέσα σε δύο λεπτά με τη συγκεκριμένη δήλωση. ΄Ισως ήθελε να κλείσει το μάτι στους σκληρούς του κόμματός του που παραπονούνται ότι μένουν εκτός κρατικού μηχανισμού, ότι δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις που θα έπρεπε, ότι δεν έχουν εξοντωθεί, όπως περίμενε η εκλογική βάση της ΝΔ, οι ΠΑΣΟΚοι προϊστάμενοι υπηρεσιών.

Για όποιον όμως λόγο κι αν θύμισε ο Κ. Καραμανλής δρεπανηφόρο της παραδοσιακής Δεξιάς, είναι βέβαιο ότι προσέθεσε επίσημα στο οπλοστάσιο του ΠΑΣΟΚ την αντιδεξιά αμυντική ρητορεία: «Ορίστε ένας πρωθυπουργός που λειτουργεί ως κομματάρχης και δεν διστάζει να ενοχοποιήσει έναν άνθρωπο που ξέχασαν να εξοντώσουν ή δεν το κατάφεραν αμέσως μόλις ήρθαν στην εξουσία». Φάνηκε επίσης ότι όλον αυτόν τον καιρό στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπο απάντησης στο θέμα των ομολόγων και αντιπαράθεσης σε αυτό το ζήτημα, κάτι που δείχνει ότι σαφώς υπάρχει και φωτιά εκτός από τον καπνό.

΄Ηταν προφανώς ένα λάθος χειρισμού του Κ. Καραμανλή, κάτι που δείχνει ότι έχει χάσει την ψυχραιμία του ή ότι η ανάμειξη-ενοχή των στελεχών του στην υπόθεση των ομολόγων δεν είναι μόνο μεγάλη αλλά χτυπάει και την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου. Είναι βέβαιο, και το έχουμε ξαναγράψει, ότι με την υπόθεση των ομολόγων μόνο δεν κερδίζει εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως επίσης βέβαιο ότι αν η υπόθεση αυτή ταυτιστεί με συνολική επιστροφή της Δεξιάς ως νοοτροπίας, στάσης ζωής και αντίληψης περί την εξουσία, θα είναι κάτι πολύ κακό για τη Νέα Δημοκρατία. Διότι καθετί που θα συμβαίνει, καθετί που θα προκύπτει στην πορεία θα ανάγεται ή θα εντάσσεται με μια έξυπνη πολιτική από πλευράς ΠΑΣΟΚ σε αυτήν τη νοοτροπία-επιστροφή. Εξέλιξη διόλου επιθυμητή για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Καραμανλή, που έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια να αποκαθάρει το κόμμα του από τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής Δεξιάς. Μα, πώς θα πάνε για μπάνια οι πρωταγωνιστές της κρίσης, την οποία θέλουν να μετατρέψουν σε εκλογές προκειμένου να τελειώνουν με αυτή; Δύσκολα μπάνια φέτος…


Σχολιάστε εδώ