Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
Χρονικά, με δεδομένο πως πλέον μετράμε τις πρώτες συνεδριάσεις του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Θεσμικά, καθώς οι αλλαγές που συντελούνται εσχάτως στην ίδια τη λειτουργία της αγοράς μας είναι έως και κοσμογονικές. Και τέλος… εθιμικά αν θέλετε, καθώς η μετακόμιση του χρηματιστηρίου στην πρώτη ιδιόκτητη στέγη της ιστορίας του σηματοδοτεί -ίσως- και τυπικά μια ρήξη με το παρελθόν, με όσα καλά αλλά και άσχημα έχει γράψει η ιστορία.
Αν λοιπόν θεωρούμε κομβικό σημείο την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου, τότε δεν πρέπει παρά να παραδεχθούμε πως οι μέχρι σήμερα κερδισμένοι είναι όσοι επέλεξαν να επενδύσουν όχι στις… «φίρμες», στη «μαρκίζα» του μαγαζιού, αλλά στα «ταπεινά» χαρτιά των μικρών της Σοφοκλέους (σ.σ.: με συγχωρείτε αλλά αυτό το «Αθηνών και Χρηματιστηρίου» θα δυσκολευτώ λιγάκι να το συνηθίσω).
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Η ανοδική τροχιά του ΧΑ από τις αρχές κιόλας του έτους έχει τους μεγάλους κερδισμένους της. Οι οποίοι είναι -και μάλιστα με διαφορά- οι τίτλοι της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι τίτλοι του 80άρη δείκτη δηλαδή. Κι αν σας κάνει εντύπωση η γενίκευση κι όχι η «φρόνιμη και συνετή» συνήθως λύση της διάκρισης των τίτλων σε «επιλεγμένους» και μη, εδώ το πράγμα είναι προφανές. Από τα 80 χαρτιά του συγκεκριμένου δείκτη τα 52 έχουν να επιδείξουν καλύτερη απόδοση από τον μέσο όρο της αγοράς αυτούς τους 6 πρώτους μήνες του 2007, ενώ μόλις 13 από τις 80 μετοχές εμφανίζουν ζημίες από την αρχή του έτους.
Για να καταλάβετε το μέγεθος της επιτυχίας των «μικρών», φτάνει να σκεφτείτε πως από την αρχή του έτους έως σήμερα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αυξήθηκε κατά 9% περίπου, την ώρα που τα αντίστοιχα κέρδη για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Mid 40 ήταν της τάξης 20%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE Small Cap 80 βρίσκεται τώρα στο +32%.
Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο που σαφώς χρήζει μνείας αλλά και… προβληματισμού είναι η πραγματική εκτίναξη των συναλλαγών και της εμπορευσιμότητας στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Κάτι που ναι μεν δείχνει την αύξηση του ενδιαφέροντος ελλήνων και ξένων επενδυτών για τα τεκταινόμενα στη χρηματιστηριακή μας αγορά, αλλά παράλληλα ενέχει και διάφορους κινδύνους. Όπως για παράδειγμα τον κίνδυνο ενός απότομου «ξεφουσκώματος», στον βαθμό που κάποιοι -συνήθως μεγάλοι επενδυτές και πάντως σχεδόν πάντα προερχόμενοι από την… αλλοδαπή- θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους, είτε για να αποκομίσουν τα υπερκέρδη τους είτε για να αντεπεξέλθουν στις όποιες ανοικτές τους θέσεις σε τρίτες αγορές. Ιδιαίτερα αυτή η τελευταία παράμετρος είναι που προβληματίζει περισσότερο από κάθε άλλη τους πλέον έμπειρους αναλυτές της αγοράς μας, αφού είναι προφανές πως με την πορεία που έχουν γράψει τις τελευταίες εβδομάδες οι μεγαλύτερες ευρωαγορές δεν είναι διόλου απίθανο να «ξεφουσκώσουν» στην πορεία και να δημιουργήσουν έτσι συνθήκες επανατοποθετήσεων σε χαμηλότερα επίπεδα. Οπότε από κάπου θα πρέπει να βρουν οι μεγαλοεπενδυτές ρευστό. Και στην Ελλάδα έχουν μεγάλες -συγκριτικά με το μέγεθος της αγοράς μας- θέσεις οι οποίες επιπρόσθετα τους δίνουν σημαντικά κέρδη. Εσείς τι θα κάνατε στη θέση τους;
Τέλος, εκείνο που πρέπει ομοίως να σημειώσουμε είναι το γεγονός πως για τα περισσότερα από τα χαρτιά-πρωταθλητές αποδόσεων σ’ αυτό το πρώτο εξάμηνο υπήρξε μια σειρά ευτυχών συγκυριών. Οι οποίες όμως κρίνονται ως τέτοιες ΜΟΝΟ γιατί στη χώρα μας ΔΕΝ έχουμε συνηθίσει να αποτιμάμε όπως τους πρέπει βασικά στοιχεία επενδυτικής στρατηγικής. Δηλαδή, ΔΕΝ είναι παράδοξο το ότι υπεραπέδωσαν μετοχές εταιρειών που έχουν να επιδείξουν υγιείς θεμελιώδεις και σωστές επιχειρηματικές κινήσεις. ΔΕΝ είναι παράλογο να κερδίζουν τη μάχη των εντυπώσεων (και των τιμών) μετοχές εταιρειών με χρηστή διαχείριση ή με σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις (συμφωνίες, εξαγορές, κ.λπ.). Απλώς στην Ελλάδα μας κάνει εντύπωση αυτό το γεγονός γιατί μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να «τρέχουν» τα χαρτιά ΜΟΝΟ με φήμες, σενάρια και σπέκουλα κάθε είδους. Καιρός να αλλάξουμε συνήθειες λοιπόν…
ΥΓ.: Το ανέκδοτο με τον αλβανό τουρίστα το ξέρετε νομίζω όλοι. Τώρα μάθετε και κάτι ακόμα που όμως ΔΕΝ είναι ανέκδοτο: αντιγράφω από είδηση που κυκλοφόρησε μεσοβδόμαδα: «Mικρή ποσοστιαία διαφορά από τους προερχόμενους από τις ΗΠΑ επενδυτές έχουν οι αλβανοί ομόλογοί τους, στην ελληνική αγορά παραγώγων! Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι αλλοδαποί επενδυτές της ελληνικής αγοράς παραγώγων καλύπτουν ποσοστό 27,6%, ενώ το υπόλοιπο 73,298% αφορά σε έλληνες επενδυτές, θεσμικούς και μη. Oι επενδυτές από τις ΗΠΑ έχουν μερίδιο 0,035% (0,055% πέρυσι), ενώ την εμφάνισή τους στη σχετική λίστα κάνουν και αλβανοί επενδυτές με ποσοστό 0,019%»!