ο Δαίμονας των δημαρχείων

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι και τα πρώτα εξώδικα προμηθευτών με χρέη που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ άρχισαν να φτάνουν στα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης. Τα πράγματα όμως, με βάση την κείμενη νομοθεσία, δεν είναι καθόλου απλά για τις ευθύνες των μελών του ΔΣ των δημοτικών επιχειρήσεων. Ο προμηθευτής μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα από τα ίδια τα μέλη. Ο Νίκος Παχύλας, ένας σοβαρότατος επιχειρηματίας, βλέπει ότι είναι πολύ κοντά η ώρα όπου δεν θα μπορεί να πάρει ούτε φορολογική ενημερότητα από την Εφορία, εξαιτίας αυτών των χρεών. Όπως ο ίδιος είπε στο ΔΣ: «Εάν οι προμήθειες δεν εξοφληθούν την επόμενη εβδομάδα, θα καταγγείλω δημόσια για ποιον λόγο ο δήμαρχος ακολουθεί αυτήν την πολιτική απέναντι στα χρέη της επιχείρησης». Πολύ σοβαρές κουβέντες, με σοβαρά υπονοούμενα.

***
Έχω στα χέρια μου δυο φακέλους ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν τον δήμο Γλυφάδας. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος. Αφορούν την περίοδο 2000, τότε δηλαδή που τοπάρχης ήταν ο φίλτατος Λανδράκης. Σύμφωνα λοιπόν με το φύλλο ελέγχου 528/2003 μεταβολών και ελλείψεων και 686/2003, συμπληρωματικό φύλλο μεταβολών και ελλείψεων για το έτος 2000, προκύπτουν αδικαιολόγητες δαπάνες 500.000 ευρώ. Κατά περίεργο λόγο οι εκθέσεις αυτές λιμνάζουν στα συρτάρια της Εισαγγελίας και έτσι οδηγούνται τα τυχόν αδικήματα σε παραγραφή. Έμαθα ότι δημοτικοί σύμβουλοι εκείνης της περιόδου απέστειλαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας τη μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση αυτής της σοβαρότατης υπόθεσης. Επειδή η ευαισθητοποίηση του κ. Σανιδά είναι δεδομένη, καλό είναι να ελέγξει αυτήν την «περίεργη» καθυστέρηση. Εμείς θα βοηθήσουμε, για να μην ψάχνει δεξιά και αριστερά να βρει τις δικογραφίες. Πρόκειται για την ΑΒΚ-Γ05-4020, ΕΓ 51-07/07 ποινική δικογραφία. Μακάρι ο άνθρωπος να είναι αθώος και τα 200 εκατ. δραχμές να τα… πήρε ο αέρας από το παράθυρο.

***
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Με απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ένας πρώην δήμαρχος της Αττικής κατάφερε και πέτυχε προσωρινή διαταγή αναστολής των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί, εξαιτίας χρεών που είχε, ύστερα από έλεγχο του ΣΔΟΕ σε μια επιχείρηση που διατηρούσε. Σύμφωνα με την αλληλογραφία που έχουμε στα χέρια μας, με σφραγίδες και υπογραφές, η αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου Οικονομικών μιλάει για «παραπλάνηση του δικαστηρίου» με διάφορα έγγραφα που παρουσιάστηκαν και υποστηρίζει ότι το Δημόσιο κινδυνεύει να χάσει τα οφειλόμενα χρήματα. Όπως μαθαίνω, τα χρήματα που «μοιράστηκαν» γι’ αυτήν την υπόθεση είναι πολλά, αφού τα χρέη του πρώην δημάρχου, που τώρα πολιτεύεται δίνοντας συμβουλές σε δήμους του εξωτερικού, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οσονούπω η συνέχεια.

***
Μείζον θέμα για τους κατοίκους της Βάρης και φυσικά για τα παιδιά που φιλοξενούνται στο χωριό SOS έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες κεραίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή Μελίσσι. Παρότι υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της Πολεοδομίας και της νομαρχίας Αθηνών, οι κεραίες παραμένουν όρθιες και αγέρωχες επειδή έχει θέσει βέτο η… Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων. Το γεγονός βέβαια ότι η διεύθυνση αυτή δεν υπάρχει πλέον, αφού οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν προ αμνημονεύτων ετών, είναι μικρή λεπτομέρεια. Με την υγεία των παιδιών όμως τι γίνεται;

***
Με μια κανονιστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αργυρούπολης μπήκε τέλος στην άναρχη ανάπτυξη των καφετεριών στην περιοχή. Μετά το κέντρο της Αθήνας, η Αργυρούπολη είναι η περιοχή που συγκεντρώνει τις περισσότερες καφετέριες. Πεζοδρόμια, δρομάκια και πλατείες είναι γεμάτα με καρέκλες. Είχε γίνει ανέκδοτο πια. Όλοι την έλεγαν η πόλη της καφετέριας. Δυστυχώς, η κανονιστική απόφαση δεν περιέχει και τις απόψεις των καταστηματαρχών, αφού επί πέντε μήνες, σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις, σε μια επιτροπή που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής γι’ αυτό το θέμα, δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σ’ ένα πόρισμα. Είναι φυσικό η διοίκηση του δήμου να μην μπορεί να περιμένει αιωνίως την… έκδοση του πορίσματος. Σημασία έχει ότι θα μπει επιτέλους ένα τέλος στην απαράδεκτη εικόνα που επικρατούσε. Φυσικά είναι χρήσιμες και οι καφετέριες και τα εστιατόρια, αλλά να μπορούμε κι εμείς, ρε συντρόφια, να περπατάμε στους δρόμους και στα πεζοδρόμια, χωρίς να πηδάμε ανάμεσα σε καρέκλες.

***
Το τελευταίο διάστημα σε πολλές δημαρχιακές επιτροπές στην Αττική παίρνονται αποφάσεις για την αγορά κάδων απορριμμάτων με απευθείας ανάθεση. Εντελώς συμπτωματικά όλοι οι κάδοι ανήκουν στην ίδια εταιρεία. Είναι γνωστό ότι έως το ποσό των 45.000 ευρώ η δημαρχιακή επιτροπή μπορεί ν’ αναθέσει νόμιμα, χωρίς διαγωνισμό, μια δουλειά. Το περίεργο είναι ότι σ’ αυτές τις αποφάσεις εμπλέκονται και δήμαρχοι που μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά μας έχουν δώσει δικαίωμα για να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό. Άρα το «στήσιμο» πρέπει να γίνεται στις τεχνικές υπηρεσίες που συντάσσουν τις προδιαγραφές. Τόση αφέλεια όμως και από τους τοπάρχες δημιουργεί ερωτηματικά. Το όνομα της εταιρείας δεν έχει σημασία, γιατί αυτή κάνει τη δουλειά της.

***
Μια σοβαρή καταγγελία έκανε η δημοτική σύμβουλος του δήμου Βούλας Νανά Καραγιάννη, αλλά όλως περιέργως ο δήμαρχος κάνει ότι δεν ακούει. Πρόκειται για μια εξόφθαλμη παρανομία ενός ιδιώτη, που προκειμένου ν’ αποκτήσουν πρόσβαση τα μηχανήματα που εργάζονται στη βίλα που κτίζει στο Πανόραμα… άνοιξε δρόμο μέσα από το δάσος, κόβοντας δεκάδες δέντρα! Θα μου πείτε, σιγά το πράγμα. Αυτό γίνεται καθημερινά σ’ όλη την Ελλάδα. Συμφωνώ. Υποτίθεται όμως ότι δεν το παίρνουμε χαμπάρι. Εδώ έχουμε φωτογραφίες, επώνυμες καταγγελίες και συγκεκριμένες ευθύνες. Το ερώτημα είναι απλό. Η διοίκηση στον δήμο υπάρχει ή ξεκίνησε νωρίτερα τις διακοπές; Η Δασική Υπηρεσία δεν άκουσε τίποτε;

***
Από μέρα σε μέρα το βούλευμα που παραπέμπει τον δήμαρχο Ν. Σμύρνης Γιώργο Κουτελάκη σε βαθμό κακουργήματος για σοβαρότατα αδικήματα θα πάει στην περιφέρεια και τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία που θα τον θέσει σ’ έκπτωση όπως προβλέπει ο νόμος. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον νυν δήμαρχο, αλλά και στελέχη, που διατέλεσαν δήμαρχοι και παράγοντες της πόλης, είναι σοβαρότατες. Από τη μια η περίεργη φωτιά που πήρε το λογιστήριο του δήμου επί των ημερών Σιότροπου και από την άλλη κάτι «μαϊμού» τιμολόγια που βρέθηκαν στο ταμείο του Πανιώνιου, όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος ο νυν δήμαρχος, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για μια αρχή περιπετειών με την ελληνική Δικαιοσύνη. Μακάρι οι άνθρωποι να αθωωθούν εάν κατηγορούνται άδικα. Εάν όμως δεν κατηγορούνται άδικα, εμπρός στον δρόμο που άνοιξε… ο Λογοθέτης.

***
Δυστυχώς, την ώρα που έκλεινε η στήλη μας, αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ο τέως δήμαρχος Αμαρουσίου έδινε συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλει τα ψέματα, όπως μας είπε, της σημερινής διοίκησης για όσα τον κατηγορεί. Δεν πειράζει, θα τα έχουμε όλα την επόμενη εβδομάδα.

***
Οργώνει τους δήμους της Αττικής ο τέως δήμαρχος Βριλησσίων Αργύρης Ντινόπουλος, που έχει προφανώς εξασφαλίσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στη Β΄ Αθηνών. Την άποψή μου για τον Αργύρη την έχω ξαναγράψει. Πρόκειται για έναν δημοσιογράφο που έγινε δήμαρχος από αγάπη για τον συμπολίτη του. Έντιμος και ηθικός όσο λίγοι.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Μέχρι τη θάλασσα ακούστηκε ο νέος καβγάς του τοπάρχη με τη σύζυγό του, όταν αυτή μπήκε ξαφνικά στο γραφείο του και είδε την υπάλληλο-ερωμένη για μια ακόμη φορά. Η Δημοτική Αστυνομία τούς χώρισε, ύστερα από απώλεια μερικών τουφών από μαλλιά, εκατέρωθεν. Όποιος βρει τα ονόματα των εμπλεκομένων κερδίζει δωρεάν εισιτήριο για το τραμ.


Σχολιάστε εδώ