Οι συμφωνίες μετά τον νόμο Ρουσόπουλου

Νέες επαφές για τη συγχώνευση ΔΟΛ – Πήγασου

Νέος γύρος συζητήσεων εκπροσώπων ΔΟΛ και Πήγασου. Οι πρώτες επαφές μετά την απομάκρυνση Σκαναβή έγιναν με αντικείμενο το κλείσιμο των «Νέων Αγγελιών». Εκεί έγινε μια προσπάθεια αποκατάστασης του διαύλου επικοινωνίας, με τον Φώτη Μπόμπολα να μετέχει στις συζητήσεις. Τις τελευταίες ημέρες, μετά και τη συζήτηση του νομοσχεδίου, οι επαφές αυτές πύκνωσαν, με αντικείμενο τη διερεύνηση του ενδεχομένου της συγχώνευσης των δύο εταιρειών. Από την πλευρά του ΔΟΛ λένε πως αν επιτευχθεί η συμφωνία θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε στην Ελλάδα, αφού θα έχει ως αντικείμενο τα ΜΜΕ, όμως ο αντίκτυπος στις κατασκευές θα είναι πολύ μεγάλος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές είναι σε καλό δρόμο, όμως ο Γ. Μπόμπολας δεν εκφράστηκε ακόμη. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, ανοίγει ο κύκλος για νέες διαβουλεύσεις και ίσως για μια συνεργασία που θα προκαλέσει… σοκ, καθώς θα έρθουν πιο κοντά επιχειρηματίες που ακόμη και σήμερα θεωρείται ότι βρίσκονται σε πόλεμο.

Στόχος του Mega ο Flash!

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τη μεταβίβαση του Flash. Με βάση την προ 8μήνου συμφωνία, την οποία αποκάλυψε το «Π», μετά την ψήφιση του νόμου θα ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τη μεταβίβαση του Flash ή έστω του εμπορικού του ελέγχου από τον Σωκράτη Κόκκαλη αρχικά στον ΔΟΛ. Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν πως αντί για τον ΔΟΛ, και εν όψει των συζητήσεων Σ. Ψυχάρη – Φ. Μπόμπολα (η τελευταία συνάντηση έγινε την περασμένη Τρίτη) περί συγχώνευσης, τον σταθμό μπορεί να αναλάβει το Mega. Ως «δώρο» στον Γ. Μπόμπολα, ο οποίος έχει και την πλειοψηφία των μετοχών στο Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μεγάλο Κανάλι, ύστερα από πολλά χρόνια εξετάζει εκ νέου το ενδεχόμενο δημιουργίας ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού, με τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος. Υπήρξε ενδιαφέρον μάλιστα για την απόκτηση του Planet, αλλά μόλις διαπίστωσαν την οικονομική και νομική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο σταθμός απέσυραν το ενδιαφέρον τους οι εκπρόσωποι του καναλιού. Έτσι πλέον το Mega στρέφεται στην ενημερωτική συχνότητα του Flash, με στόχο να εκπέμψει αντιπολιτευτικό πρόγραμμα πριν από τις εκλογές.

Επανήλθε ο Ρέστης για Smart

Συνεχίζονται οι συζητήσεις του Βίκτωρα Ρέστη με τον Γιάννη Αλαφούζο για την πώληση του Smart, όπως προ δύο βδομάδων αποκάλυψαν το «ΠΑΡΟΝ» και η «Αξία». Το τίμημα ανέρχεται σε 6,5 – 7 εκατ. ευρώ για το 75% των μετοχών του καναλιού, οι οποίες προ διετίας πουλήθηκαν έναντι 2,5-3 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 25% των μετοχών παραμένει στον παλαιό μέτοχο Γ. Θεοδόση. Εκτιμάται πως το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι πιο κοντά σε σχέση με άλλες περιόδους, καθώς ο Β. Ρέστης και στο παρελθόν, πριν από έναν χρόνο, είχε προσεγγίσει τον Γ. Αλαφούζο. Ο στόχος του εφοπλιστή είναι γνωστός: η δημιουργία του ελληνικού MTV.

Κινήσεις Μαρινάκη σε ραδιόφωνο…

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φαίνεται πως δεν θα παραμείνει μόνο στην τηλεόραση. Θυμίζουμε πως η συμφωνία απόκτησης του 25% του ΣΚΑΪ TV περιλαμβάνει και την είσοδό του και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του ομίλου Αλαφούζου, επίσης με 25%. Το επόμενο διάστημα λοιπόν αναμένεται η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας απόκτησης του 25% στους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Γ. Αλαφούζου. Δεν αποκλείεται μάλιστα στον μετοχικό έλεγχο του Γ. Αλαφούζου να περιέλθει και ο Μελωδία, του οποίου ως τώρα έχει το μάνατζμεντ. Θα πρόκειται για την επιστροφή του δεύτερου ραδιοφωνικού σταθμού, μετά τον ΣΚΑΪ, που δημιούργησε ο επιχειρηματίας, στις αρχές δεκαετίας του ’90, αλλάζοντας την εποχή εκείνη τα δεδομένα του ραδιοφώνου.

… αλλά και σε «Απογευματινή»…

Στον χώρο του Τύπου ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης θέλει, σε συνεργασία με έναν ακόμη εφοπλιστή, να αποκτήσει πρόσβαση και στην «Απογευματινή», ενδεχομένως με συμμετοχή και του Θ. Αλαφούζου. Η κρούση που έγινε προ μηνός απερρίφθη, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει το φύλλο. Ταυτόχρονα το κόστος της εφημερίδας μειώθηκε δραματικά μετά την εθελουσία αποχώρηση των υψηλά αμειβομένων στελεχών προς τον «Ελεύθερο Τύπο», δίχως αποζημίωση, ενώ συνάμα μια μερίδα αναγνωστών εγκατέλειψε το φύλλο της Γ. Αγγελοπούλου και βρήκε απάγκιο στην παραδοσιακή εφημερίδα της παράταξης.

… και σε Εκδόσεις Λυμπέρη

Η τελευταία γνωστή παρέμβαση του Β. Μαρινάκη ήταν, σε συνεργασία με τον Ν. Πατέρα, στη συνέλευση των Εκδόσεων Λυμπέρη, το περασμένο Σάββατο. Οι δύο εφοπλιστές εμφανίστηκαν από κοινού να ελέγχουν το 7,3% και έθεσαν μια σειρά ζητημάτων, όπως για τις συμβάσεις και τις εταιρικές πράξεις, στη συνέλευση, η οποία κράτησε περισσότερο από 4 ώρες. Η διοίκηση της εταιρείας, επικαλούμενη κανονιστικούς λόγους, αρνήθηκε να χορηγήσει τα σχετικά έγγραφα, ενώ στη συνέχεια ο Α. Λυμπέρης προχώρησε σε προφορική ενημέρωση. Οι δύο εφοπλιστές ζήτησαν να αναβληθεί η γενική συνέλευση, κάτι που δεν έγινε δεκτό, και στη συνέχεια καταψήφισαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, έχοντας επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της συνέλευσης. Το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο Α. Λυμπέρης ήταν πως το 2007 η εταιρεία θα περάσει στην κερδοφορία.

Παίρνει Λαζόπουλο ο Χατζηνικολάου για το ραδιόφωνο

Κινείται ο Νίκος Χατζηνικολάου για τον ραδιοφωνικό σταθμό που σχεδιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφάλισε τη συνεργασία του Λάκη Λαζόπουλου, ενώ συζητάει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με το Ράδιο Βερόνικα, το οποίο ως σήμερα μεταδίδει καλή ελληνική μουσική, για την εξαγορά του ή για κάποιας μορφής συνεργασία. Το σίγουρο όμως είναι πως τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στο ενημερωτικό ραδιόφωνο την επόμενη περίοδο και πως πολλοί θέλουν να αμφισβητήσουν την πρωτοκαθεδρία του ΣΚΑΪ.

Αγάπη μου, συρρίκνωσα… την επαρχία

Οργή και ευρύ κίνημα διαμαρτυρίας στην ελληνική περιφέρεια για τον νόμο της συγκέντρωσης. Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί σχεδόν σε όλους τους νομούς της χώρας μετέδιδαν το σποτ που διένειμε η ΕΠΕΚ: «Η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που κλείνει τα κανάλια και τα ραδιόφωνα της ελληνικής περιφέρειας. Τη δική σου φωνή, τηλεθεατή». Παράλληλα μετέδιδαν παλαιότερες δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τις δεσμεύσεις του για την περιφέρεια. Η ΕΠΕΚ κάλεσε επίσης σε γενική σιγή όλων των περιφερειακών και τοπικών σταθμών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την περασμένη Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Έκανε λόγο για φίμωση της φωνής της επαρχίας και για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Η βασική αντίδραση εστιάζεται σε δύο σημεία. Στην κατάργηση των τοπικών καναλιών και στην απαγόρευση της ψηφιακής μετάδοσης. Οι ιδιοκτήτες-μέλη της ΕΠΕΚ δηλώνουν πως δίνεται το δικαίωμα σε κάθε «πανελλήνιο σταθμό όχι μόνο να εκπέμπει ψηφιακά», αλλά του παραχωρείται και ολόκληρη πλατφόρμα που χωράει 5 τουλάχιστον σταθμούς.


Σχολιάστε εδώ