νέος πολίτης

Για παράδειγμα η Αθήνα γέμισε από αφίσες – σάντουιτς στις κολόνες για την ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά όλη η αφισοκόλληση έγινε από συνεργεία. Πάνε οι παλιές εποχές… Τα στελέχη βέβαια, όπως και οι φίλοι και κολλητοί των υποψηφίων για κεντρική Επιτροπή, είναι στο ΣΕΦ, ενώ το κυνήγι του σταυρού ήταν απίστευτο, όλες τις προηγούμενες ημέρες… Πάντως οι σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ αμιγώς είναι 439 άτομα, δηλαδή οι εκλεγμένοι από το συνέδριο της νεολαίας, οι πρόεδροι των νομαρχιακών της ΟΝΝΕΔ και φυσικά ο πρόεδρός της. Επίσης άμεσα προσκείμενοι θα είναι περίπου 50 ακόμη σύνεδροι, που έχουν αποκτήσει την ιδιότητα με άλλο “καπέλο” (υποψήφιοι, συνδικαλιστές κ.λπ.). Πάντως οι προερχόμενοι από ΟΝΝΕΔ είναι η πλειοψηφική ομάδα (παρότι πρόσκεινται σε διάφορα στελέχη), σε σχέση, για παράδειγμα, με τις ΕΚΟ (150 σύνεδροι) και τις ΔΑΚΕ (317 σύνεδροι).

Και η νεολαία ΠΑΣΟΚ στον χορό των συζητούντων το θέμα της διδασκαλίας της Ιστορίας. Η νεολαία του Κινήματος, ή καλύτερα η “εκσυγχρονιστική” ηγετική (λέμε τώρα) ομάδα (συντονιστική γραμματεία τη λένε), πραγματοποίησε εκδήλωση – ομιλία, την Τετάρτη 4 Ιουλίου το απόγευμα, στο αμφιθέατρο “Γιάννος Κρανιδιώτης” του ΥΠΕΞ, με θέμα: “Η Ιστορία ως πηγή διαλόγου και διδασκαλίας”. Ομιλητές ήταν ο Μίμης Ανδρουλάκης (βουλευτής Επικρατείας), ο Πάνος Μπεγλίτης (ευρωβουλευτής) και οι γνωστοί καθηγητές Ιστορίας Αντώνης Λιάκος και Γεώργιος Κόκκινος. Δεν νομίζω να χρειάζεται να σας γράψουμε τι έβγαλε η συζήτηση της “εκσυγχρονιστικής” νεολαίας ΠΑΣΟΚ με αυτό το πάνελ… Πάντως οι υπόλοιπες ομάδες της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ λένε ότι η “προσωρινή συντονιστική γραμματεία” ακόμη δεν έχει καταφέρει να εκδώσει το καταστατικό της νέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ή να βάλει τα όργανα της νεολαίας να λειτουργήσουν και κάνουν εκδηλώσεις που απέχουν από την ιστορία του Κινήματος. Από την άλλη πλευρά ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής των εκσυγχρονιστών, καταγγέλλει τους άλλους ομαδάρχες για υπονόμευση και όλοι μαζί το κόμμα για την καθυστέρηση σε καταστατικό και συνεδριάσεις…

Η ΚΝΕ διοργανώνει φέτος το 16ο Αντιιμπεριαλιστικό της Διήμερο με κατασκήνωση στην Ανάβυσσο, εκδηλώσεις στο Λαύριο και επίσκεψη στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου. Πολλοί νέοι απ’ όλην την Ελλάδα θα συνδυάσουν για ακόμα μια χρονιά, όπως 16 χρόνια τώρα, τη διαδήλωση, τη γνωριμία με την ιστορία και τους αγώνες του τόπου με το πλούσιο πολιτιστικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό πρόγραμμα και τη θάλασσα, το τραγούδι, το γλέντι. Επίσης, στα πλαίσια του φετινού διημέρου της ΚΝΕ πραγματοποιείται ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, το Σάββατο το βράδυ, μπροστά σε ένα άκρως νεανικό κοινό, όπως ελπίζουν οι διοργανωτές.

Μια καλή πρωτοβουλία είχαμε από την Πρωτοβουλία Νέων Αλίμου και το ΙΣΤΑΜΕ. Οργάνωσαν την Παρασκευή ανοικτή συζήτηση -και συναυλία- με θέμα “ελεύθεροι χώροι – ανοικτές παραλίες”, στις 8 το βράδυ στην Παραλία Αλίμου. Στη διοργάνωση συμμετείχαν κάποια υπό αναδιοργάνωση (λόγω του νόμου περί ΤΟΣΥΝ) Δημοτικά Συμβούλια Νεολαίας των νοτίων προαστίων και έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αλίμου.

Μια και αναφερθήκαμε στα ΤΟΣΥΝ, να σας πούμε τις εξελίξεις για τη δημιουργία των πρώτων Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Έστω και με εξάμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε την εγκύκλιο για την έναρξη λειτουργίας μητρώου νέων στους δήμους όλης της χώρας. Στο μητρώο του κάθε δήμου μπορεί να εγγραφεί κάθε νέος από 15 ως 28 ετών, εφόσον είναι γραμμένος στο δημοτολόγιο. Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά πολλοί δήμοι δεν ακολουθούν ακόμη. Πάντως η ΓΓΝΓ, κ. Βάσω Κόλλια, ακούμε ότι γυρνά όλη την Ελλάδα για να ενημερώσει τους δημάρχους, ώστε να ξεκινήσουν αμέσως. Όσοι νέοι εγγραφούν στο μητρώο νέων θα έχουν δικαίωμα “εκλέγειν και εκλέγεσθαι” (σε ενιαίο ψηφοδέλτιο) στις εκλογές για το Τοπικό τους Συμβούλιο, που προγραμματίζονται για τον Νοέμβρη (λέτε να πέσουν πάνω σε εκλογές και να αναβληθούν;). Τα Τοπικά Συμβούλια Νέων είναι, υποχρεωτικά βάσει νόμου, σύμβουλοι του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα νεολαίας και θα έχουν αποκλειστική χρηματοδότηση για δράσεις νέων… Αν ενδιαφέρεσθε, απευθυνθείτε στα ΚΕΠ του δήμου σας ή στο τμήμα δημοτολογίου. Αν σας πούνε ότι δεν ξέρουν τίποτε, πιέστε τους δημοτικούς σας άρχοντες. Είναι υποχρέωσή τους πλέον να δώσουν φωνή στους νέους για τα τοπικά ζητήματα…

Κύμα εκδηλώσεων και δράσεων για την καμένη Πάρνηθα ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι μεγάλη απήχηση είχε ένα μήνυμα που κυκλοφορεί από κινητό σε κινητό και από email σε email, του οποίου κανείς δε γνωρίζει την προέλευση, επισήμως. Το ίδιο περιεχόμενο έχει και μια διαδικτυακή προσπάθεια ιστολογίων. Το μήνυμα καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Κυριακή 8 Ιούλη, στις 7 μ.μ., έξω από τη Βουλή στο Σύνταγμα, προκειμένου όλοι οι πολίτες, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες, να απαιτήσουν αναδάσωση των καμένων εκτάσεων. Βάζουμε στοίχημα ότι κάποιοι πολιτικοί χώροι θα προσπαθήσουν να καπηλευθούν τη συγκέντρωση. Επίσης κινήσεις για το θέμα των δασών έκανε και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ την περασμένη Τετάρτη, ενώ οι ποδηλάτες της Αθήνας πραγματοποίησαν πορεία με τα ποδήλατά τους στην Πάρνηθα χθες Σάββατο.

Μια διαφορετική προσέγγιση δράσεων για το περιβάλλον και το δάσος μάς υπόσχεται το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας. Αναγνωρίζουν, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που μας έστειλαν, την οργή, την αγανάκτηση και τη λύπη όλων των πολιτών, αλλά οι ίδιοι δεν περιορίζονται σε αυτό, ούτε σε μια διαμαρτυρία. Προγραμματίζουν, μας λένε, μια σειρά αναδασώσεων, κινητοποιώντας τις 47 οργανώσεις τους που έχουν περισσότερα από 300.000 νέους ως μέλη (μήπως υπερβάλλετε λίγο;). Με πρώτη συμμετέχουσα οργάνωση το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, θα προχωρήσουν μόλις συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και άλλες οργανώσεις σε αναδασώσεις, κυρίως της Αττικής. Μας γράφουν μάλιστα ότι “εμείς οι νέοι ξέρουμε ότι η ποιότητα της ζωής μας στο μέλλον συμβαδίζει με την ποσότητα και την ποιότητα του πρασίνου και του δάσους που έχουμε δίπλα μας. Διότι εμείς οι νέοι θέλουμε να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας και ξέρουμε ότι θα το πετύχουμε μέσα από την ατομική ευθύνη, τη συμμετοχή και την εθελοντική δράση!”.

Κυκλοφορούν έντονα φήμες τις τελευταίες ημέρες ότι το Μαξίμου έχει συγκεντρώσει αρκετούς από τους φακέλους χρηματοδοτήσεων ΜΚΟ, όπως σας γράφαμε πρώτοι εμείς πριν από λίγες εβδομάδες. Εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε καταγγελίες περί “διασυνδέσεων” και κατασπατάλησης κονδυλίων για τις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από την ΥΔΑΣ/ΥΠΕΞ επί υπουργίας Γιώργου. Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ενημερωθεί για τις κινήσεις αυτές και ετοιμάζουν αντεπίθεση. Μια υπενθύμιση προς όλους: εμείς στο “ΠΑΡΟΝ” έχουμε δημοσιεύσει πρώτοι τις λίστες της ΥΔΑΣ, μαζί με τα ονόματα των υπευθύνων των ΜΚΟ και τα ποσά που πήραν… Πάντως και οι ΜΚΟ πρέπει να δείξουν λίγο περισσότερη προσοχή, διότι τελευταία βλέπουμε και ακούμε ομαδοποιήσεις, συγκεντρώσεις και συζητήσεις περίεργες… Σαν να φαίνεται ότι κάποιοι καθοδηγούνται κομματικά… Αλλά αυτό σε προεκλογική περίοδο μπορεί να εκθέσει ανεπανόρθωτα ορισμένους, αν το σηκώσει ως θέμα κάποιο κόμμα…


Σχολιάστε εδώ