Ανακάλεσε την… ανάκληση άδειας το ΕΣΡ!
Το συμβούλιο έκρινε, ύστερα κι από εισηγήσεις του οικονομολόγου και μίας εκ των νομικών του συμβουλίου, πως δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η απόφαση του συμβουλίου για ανάκληση της άδειας ανέφερε πως η μη αποστολή των εγγράφων «κατέστησε ανέφικτο τον οικονομικό έλεγχο», ο οποίος ήταν και το ζητούμενο. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να εξηγήσουν πώς στο ΕΣΡ δέχονται το γεγονός ότι σε 3 συνεχόμενες χρήσεις (2004 ως 2006) ο σταθμός έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια (4,8 εκατ. ευρώ το 2006) και το αν δημιουργείται πρόβλημα από τη δημοσίευση του ισολογισμού του 2005 ύστερα από δύο έτη, το 2007, μαζί με την αντίστοιχη για τον διορισμό του ΔΣ της ίδιας περιόδου. Ίσως για ορισμένους αυτά είναι ψιλά γράμματα, καθώς, όπως ειπώθηκε και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, αλλάζει η ιδιοκτησία του σταθμού.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πάντως πως υπάρχουν 3 αρνητικές αποφάσεις του ΕΣΡ εναντίον του σταθμού, όλες από το σημερινό συμβούλιο:
– Η τελευταία, 92/13.2.2007, η οποία «θεραπεύτηκε» την περασμένη Τρίτη, περί οριστικού κλεισίματος.
– Η απόφαση 300/19.10.2004, που αναστέλλει την άδεια λειτουργίας του σταθμού για έναν μήνα, συνοδευόμενη από απόρριψη της σχετικής αίτησης θεραπείας. Μάλιστα τότε ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Εύη Δεμίρη, Γιάννης Παπακώστας και Ροδόλφος Μορώνης (σημερινός πρόεδρος του ΙΟΜ) έκριναν πως «θα έπρεπε να επιβληθεί η κύρωση της οριστικής διακοπής της λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού». Επειδή όμως δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για αυστηρότερη απόφαση ελήφθη τελικώς εκείνη για τον 1 μήνα.
– Η παλαιότερη ήταν η 43 7.8.2002, με την οποία δινόταν προθεσμία δύο μηνών στον Planet να συμμορφωθεί με τους όρους της άδειάς του.
Σημειώνεται πως στις δύο προγενέστερες γίνεται αναφορά στη μη πληρωμή των εργαζομένων, κάτι που δεν λαμβάνει υπόψη του το συμβούλιο στην τελευταία του απόφαση, αν και ζητούσε τα έγγραφα για οικονομικό έλεγχο. Το ερώτημα είναι από πότε ο οικονομικός έλεγχος δεν περιλαμβάνει και τη μισθοδοσία, καθώς το ΕΣΡ αρέσκεται να δηλώνει πως δεν είναι εργατοδικείο. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως με τον νόμο Ρουσόπουλου τα πρόστιμα για όλα τα ΜΜΕ δεν προσμετρώνται στην αρνητική μοριοδότηση. Οπότε ούτε γάτα ούτε ζημιά!
Η δεύτερη αποκάλυψη είναι πως εκκρεμεί ο έλεγχος περί αλλαγής της φυσιογνωμίας του σταθμού, από ενημερωτικό σε μουσικό, γιατί, όπως ειπώθηκε, το ΕΣΡ πρόκρινε τον έλεγχο… επί των οικονομικών. Θεωρείται πως κι αυτό θα ξεπεραστεί, καθώς το έχουν κάνει και άλλοι σταθμοί, ενώ δεν μπορεί να «τιμωρηθεί» η νέα ιδιοκτησία για γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν και… δεν πρόλαβε να τα ελέγξει η νέα ιδιοκτησία. Η επόμενη συνάντηση των μελών για το θέμα Planet είναι στη σχετική αίτηση μεταβίβασης των μετοχών στη νέα ιδιοκτησία. Η περίπτωση του Planet πάντως είναι χαρακτηριστική για τη λογική που διέπει ορισμένες αρχές και για το επίπεδο της εφαρμογής των νόμων στην Ελλάδα.
Με Παπουτσάνη – Πάκα
ο νέος σταθμός
Ξεκίνησαν οι συσκέψεις για τη δημιουργία του νέου ραδιοφωνικού σταθμού από τη Γιάννα. Σε αυτές συμμετέχουν ο Γιάννης Παπουτσάνης, ως διευθυντής της εφημερίδας, κάτι που αποτελεί ένδειξη πως ο σταθμός θα είναι ενημερωτικός, αλλά και η Ντόρα Πάκα, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του ΣΚΑΪ 100,3, η οποία ανέλαβε αντίστοιχη θέση στο νέο ΔΣ του Planet. Πρόεδρος είναι ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τύπου Ηλίας Κουτρουμπής, αντιπρόεδρος ο εντεταλμένος επί οικονομικών στο Ίδρυμα Τύπου Μπάμπης Σταθάκης, διευθύνουσα σύμβουλος η Ντόρα Πάκα και μέλη ο Μιχάλης Ματζάκος και ο Γιάννης Παπουτσάνης.
Την περασμένη Τετάρτη έγινε ο πρώτος έλεγχος επί της υποδομής που έχει ο σταθμός και διαπιστώθηκε το προφανές, πως θα πρέπει να επενδυθούν πολλά χρήματα για την ενίσχυσή του. Για ιστορικούς λόγους καταγράφουμε τα στοιχεία που έδωσε το ΕΣΡ επί της πώλησης του σταθμού στη Γ. Αγγελοπούλου, παραθέτοντας εκείνα των ισολογισμών, για σύγκριση. Έτσι το τίμημα ανέρχεται σε 1,6 εκατ. ευρώ, με προκαταβολή 700 χιλ. ευρώ, και συνολικά χρέη 2,9 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα πάντοτε με το ΕΣΡ, 900 χιλ. είναι προς το Δημόσιο, 900 χιλ. προς τα Ταμεία, 350 χιλ. σε εκκρεμοδικίες, 50 χιλ. σε προμηθευτές και σε δάνειο 1,3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάλι με τον ισολογισμό του 2006, οι συνολικές ζημίες ανέρχονται σε 5,9 εκατ. ευρώ, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό κατά 4,8 εκατ. ευρώ, το δε σύνολο των υποχρεώσεων ανέρχεται σε 5,3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αν ισχύουν τα δεδομένα του ΕΣΡ, μέσα σε διάστημα 6 μηνών καλύφθηκαν υποχρεώσεις 2,4 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη ιδιοκτησία του, ενώ είναι ένα ερώτημα αν λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών που αναφέρουν πως «το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι αρνητικό» και ότι συντρέχει η «περίπτωση της εφαρμογής των άρθρων 47 και 48 του ΚΝ 2190/1920».