Υπάρχει υπουργός Περιβάλλοντος;

Μια ματιά αν ρίξει κανείς στην κορυφογραμμή του Υμηττού ή όποιου άλλου ορατού βουνού, θα δει ότι κάθε χρόνο όλο και πιο κοντά ξεφυτρώνουν σπίτια… Αυτά δεν τα βλέπει κανένας υπουργός Περιβάλλοντος;

Η ατιμωρησία υποθάλπει…

Γιατί ξεφυτρώνουν; Και μάλιστα σε καμένες περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες; Η απάντηση απλούστατη. Βλέπουν ότι κανένας δεν τιμωρείται. Κι όχι μόνο δεν τιμωρείται ποινικά, αλλά και αυτό που έφτιαξε δεν κατεδαφίζεται, δεν πήγαν οι μπουλντόζες να το γκρεμίσουν, που θα ήταν και ένα μήνυμα παραδειγματισμού.

Η ατιμωρησία είναι το βασικό… κίνητρο των καταπατητών, αλλά και της κατασκευής αυθαίρετων κτισμάτων, έλεγε χαρακτηριστικά, μετά την προχθεσινή πύρινη κόλαση, φίλος του «Π» με μεγάλη πολιτική εμπειρία. Και έβαλε το ερώτημα: Ποιος τιμωρήθηκε από όλους εκείνους που έχουν κτίσει στην Πάρνηθα;

Και βέβαια ένας άλλος παράγων, που… καλλιεργεί τις καταπατήσεις και το… φύτρωμα σπιτιών σε καμένες εκτάσεις, είναι η αίσθηση που κυριαρχεί στους πολίτες ότι όλο και με κάποιο παραθυράκι-τροπολογία θα νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα ή ακόμη με συνταγματική διάταξη, όπως αυτή του άρθρου 24, που επιδιώκει η κυβέρνηση και προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και βουλευτών της… Όλα ανοίγουν την όρεξη…

Πού είναι οι αντιπυρικές ζώνες;

Πάσχουμε όμως και στον τομέα της πρόληψης. Έχουμε ως τώρα υποβαθμίσει την αξία του περιβάλλοντος. Ότι η Ελλάδα αυτό πουλάει στο εξωτερικό. Δάση, παραλίες και θάλασσα. Και παρότι έχουμε, χρόνια πια, την οδυνηρή εμπειρία των πυρκαγιών στα δάση, εν τούτοις από πλευράς υποδομής είμαστε πολύ πίσω. Ακόμα και στον τεχνολογικό εξοπλισμό έχουμε μείνει στη δεκαετία του ’70!

Στο Πήλιο, μας έλεγαν ότι η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί ή δεν θα είχε φθάσει να καεί το 10% του πράσινου, αν είχαν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες. Χρόνια το λέμε, αλλά φωνή βοώντος…

Πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πρέπει αμέσως να πολλαπλασιαστούν. Όπως και τα επίγεια μέσα. Ας φτιάξουμε έναν δρόμο αργότερα και να πάνε τα χρήματα σε αγορές πυροσβεστικών μέσων.

Εθελοντές

Και μια και υπάρχουν πάλι υποψίες για εμπρηστές, ας δοκιμάσουμε το καλοκαίρι στρατιώτες σε σκηνές μέσα στα δάση.

Είναι σίγουρο ότι θα δυσκολέψει το έργο τυχόν εμπρηστών…

Όπως επίσης για φύλακες των επικίνδυνων για φωτιά δασικών περιοχών μπορεί να χρησιμοποιηθούν εθελοντές, αγόρια και κορίτσια. Σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, που ίσως μπορούν να δώσουν λύσεις…

Χάριν των κερδών κόπηκε η συντήρηση

Να πάμε όμως και στην αγωνία που ζήσαμε με τον καύσωνα, όπου η Ελλάδα δεν είχε τίποτε να ζηλέψει από τη… Σαχάρα. Όλες αυτές τις καυτές μέρες τρέμαμε μη γίνει διακοπή… Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ είχαν κολλήσει στα… ρολόγια και δεόντουσαν μη συμβεί καμιά βλάβη στις μονάδες παραγωγής και στο δίκτυο διανομής… Στο όριο φθάσαμε, παρά την αγορά ρεύματος και από την Τουρκία και την Αλβανία (τόσο… ισχυρή Ελλάδα μάς άφησε ο Σημίτης και την έκανε… πανίσχυρη ο Καραμανλής), αντί να έχουμε ενισχύσει την υποδομή με νέους σταθμούς παραγωγής. Όμως η… φιλοσοφία ήταν επί Νέζη -εκλεκτού και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ- η εμφάνιση κερδών. Κι αυτό με ταχυδακτυλουργίες ήταν εύκολο. Έκοβε λεφτά από το πρόγραμμα συντήρησης, μείωνε έτσι τα έξοδα και ιδού τα… κέρδη… Μόνο που αυτό πληρώνουμε σήμερα. Συν και την αποτυχία της άλλης μεγάλης ιδέας, της παραγωγής ρεύματος από ιδιώτες, που υποτίθεται θα στοίχιζε και λιγότερο. Τελικά αποδείχθηκε φιάσκο η… ιδέα! Γιατί άλλες οι βουλές των ιδιωτών λεφτάδων – μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ζητούν διπλάσια τιμή (!) κιλοβατώρας, πράγμα που αν συμβεί ζήτω που καήκανε τα νοικοκυριά! Και μέχρι στιγμής κανένα ιδιωτικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος (εκτός των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη) δεν φτιάχνεται, αν δεν δεσμευτεί η ΔΕΗ ως προς την τιμή. Έτσι μείναμε από ρεύμα και τρέχαμε να δανειστούμε, γιατί από την εποχή που κατασκευάσθηκε η μονάδα στη Φλώρινα κανένα άλλο εργοστάσιο δεν κατασκευάστηκε! Έτσι για να ξέρουμε ποιοι φταίνε… Και οι σημερινοί και οι χθεσινοί…


Σχολιάστε εδώ