Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Κι ας ελπίσουμε πως αυτή η αλλαγή έδρας θα σηματοδοτήσει και μια οριστική ρήξη με το παρελθόν, ιδίως με τα κακώς κείμενα παλαιότερων ετών.

>> Λέγαμε όμως πως η εβδομάδα «έβριθε» κυριολεκτικά ειδήσεων. Ξεκινώντας από τα λιγότερο σημαντικά όπως τα προβλήματα -επί διήμερο- στις συνεδριάσεις τόσο του ΧΑ όσο και του ΧΠΑ (λόγω συστημάτων) και καταλήγοντας στις διακυμάνσεις στις τιμές αρκετών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στα εντυπωσιακά come back κάποιων επιλεγμένων τίτλων της μεσαίας και στην πληθώρα ειδήσεων από πολλές εισηγμένες που υπόσχονται με τη σειρά τους ακόμα πιο καυτές ημέρες το υπόλοιπο καλοκαίρι απ’ αυτές που ζήσαμε ήδη!

>> Κι αν η Σοφοκλέους αρχικά βάλθηκε να ακολουθήσει την πτωτική πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, η συνέχεια ήταν διαφορετική με τις εγχώριες ειδήσεις να δίνουν τον τόνο. Εκείνο που δεν φαίνεται να αλλάζει έτσι εύκολα είναι η απογοήτευση που διακατέχει πολλούς μικροεπενδυτές οι οποίοι «μπήκαν» σε blue chips για να ελαχιστοποιήσουν το πιθανό ρίσκο τους και τώρα τα βλέπουν να υπολείπονται σαφώς του μέσου όρου της αγοράς εδώ και τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

>> Όλα αυτά όμως εύκολα αλλάζουν αρκεί να βρεθεί το σωστό… timing και οι «σωστές» ειδήσεις. Ο γράφων θεωρεί πως η επίσπευση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ και η συνέχεια με Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα λοιπά «κρατικόχαρτα» είναι είδηση ικανή να αλλάξει δεδομένα.

>> Με το ίδιο σκεπτικό όμως υπάρχουν και εξελίξεις που ενδεχομένως να στοιχίσουν στην προσπάθεια διάσπασης (και κυρίως διακράτησης) των 5.000 μονάδων. Τέτοιες εξελίξεις είναι το μπαράζ αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου από αρκετές εισηγμένες. Κι όταν διαβάζουμε μεσοβδόμαδα ειδήσεις του τύπου «Η MIG διέκοψε τα road shows της λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος για την κάλυψη της αύξησής της» τα πράγματα σοβαρεύουν.

>> Πριν βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα διαβάστε ένα στατιστικό και θα καταλάβετε: Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από ξένα θεσμικά κεφάλαια φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ περίπου από το 2005 μέχρι σήμερα, δηλαδή τα 2,5 τελευταία χρόνια. Μέσα στο επόμενο δίμηνο, λοιπόν, τουλάχιστον 6 εισηγμένες θα ζητήσουν από τη Σοφοκλέους πάνω από 7 δισ. ευρώ. Για σκεφτείτε το λίγο…

>> Μέχρι να δούμε όμως τι θα γίνει με αυτές τις διαδικασίες καλό θα ήταν να πάρουμε μια γεύση και από τις προβλέψεις των ειδικών. Οι αγαπητοί αναλυτές λοιπόν εκτιμούν πως στην παρούσα φάση η αγορά ενδείκνυται για καλοκαιρινές διακοπές! Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνει κανείς όταν ακούει τους περισσότερους (και πάντως τους πιο έμπειρους) να συστήνουν διακράτηση ρευστότητας και επιλεκτικές τοποθετήσεις. Τι μας λένε δηλαδή; Απλώς ότι εφόσον τώρα έχουμε μετρητά καλό θα ήταν να τα κρατήσουμε και να περιμένουμε μια πιο κατάλληλη στιγμή. Κι αν επενδύσουμε να προσέξουμε πού, πόσα και κυρίως πώς θα βάλουμε τα χρήματά μας σε μετοχικές αγορές.

>> Όχι, δεν απώλεσαν ξαφνικά την αισιοδοξία τους οι ειδικοί. Απλώς διαβλέπουν ίσως μια περίοδο ακόμα μεγαλύτερων ανακατατάξεων στην αγορά τις προσεχείς εβδομάδες. Άρα και μια περίοδο ακόμα μεγαλύτερων ευκαιριών. Η στήλη προσυπογράφει!


Σχολιάστε εδώ