Σεπτέμβριο ή Μάρτιο;

Το «παιχνίδι» που παίζεται με τον χρόνο των εκλογών, αν και εμφανίζεται ως «παιχνίδι» εντυπώσεων ή ως επιχείρηση παραπλάνησης του αντιπάλου, εμπεριέχει πολιτική και εκλογική ουσία. Οι 6 μήνες που χωρίζουν τον Σεπτέμβριο από τον Μάρτιο μπορεί να παίξουν σημαντικότατο ρόλο στις στρατηγικές επιδιώξεις της κρατούσας κατάστασης, ιδιαίτερα αν συσχετισθούν με την προεδρική εκλογή του 2010. Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της ανάλυσης των δεδομένων, εκκινώντας από τα εκλογικά δεδομένα, όπως τα αντιλαμβάνονται και τα εκτιμούν τα επικοινωνιακά επιτελεία, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

• Κατά τη γνώμη αξιόπιστου παράγοντα (όχι υπουργού) του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης, αυτήν την περίοδο η ΝΔ «διαθέτει ασφαλές προβάδισμα 4 μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ». Προφανώς η αισιόδοξη αυτή εκτίμηση υιοθετεί τα ευρήματα συγκεκριμένης εταιρείας δημοσκοπήσεων, η οποία είναι και η μόνη που δίνει τέτοιο μεγάλο προβάδισμα υπέρ της ΝΔ – άλλωστε σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος παράγοντας είχε υπερασπιστεί τη μεθοδολογία της συγκεκριμένης εταιρείας, θεωρώντας την «περισσότερο αξιόπιστη». Αντίθετα, στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ επικρατεί εντελώς διαφορετική εκτίμηση. Αξιόπιστος παράγοντας του επιτελείου μας διαβεβαίωσε ότι «αν η κατανομή των αναποφάσιστων γίνει… φυσιολογικά, η ΝΔ χάνει τις εκλογές». Μάλιστα ο εν λόγω παράγοντας μας τόνισε πως «η ΝΔ δεν διαθέτει σήμερα διαφορά ασφαλείας για να πάει σε εκλογές» και γι’ αυτό άρχισαν να εισάγουν εκ νέου το σενάριο των εκλογών τον Μάρτιο. Το παράδοξο είναι ότι σε κάθε περίπτωση, είτε η σωστή εκτίμηση είναι της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, ενισχύεται το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάρτιο κι όχι τον Σεπτέμβριο. Και εξηγούμεθα γιατί:

• Στην περίπτωση που σωστή είναι η εκτίμηση του εκλογικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ, πως «οι εκλογές παίζονται στα ίσα» σήμερα, είναι λογικό η κυβέρνηση να «αγοράσει» χρόνο, μεταθέτοντας την ώρα της κάλπης, με την προσδοκία να αλλάξει τους εκλογικούς συσχετισμούς. Στην περίπτωση που σωστή είναι η εκτίμηση πως «η ΝΔ έχει ασφαλές προβάδισμα 4 μονάδων», τότε ειδικά ο Κώστας Καραμανλής έχει πολλούς λόγους να μεταθέσει τις εκλογές για τον Μάρτιο. Ο σημαντικότερος λόγος είναι να φέρει τις εκλογές όσο πιο κοντά μπορεί στην προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2010, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίσιμη καμπή της προεδρικής εκλογής, με όσο το δυνατόν πιο «φρέσκια» κυβέρνηση και με την όσο το δυνατόν μικρότερη φθορά διακυβέρνησης… καθότι τη δεύτερη τετραετία η φθορά της εξουσίας επέρχεται ραγδαία.

ΥΓ: Πολλάκις η δυναμική των πραγμάτων κουρελιάζει τους σχεδιασμούς επι χάρτου – κι επειδή το προεκλογικό κλίμα έχει αποκτήσει αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική, προσωπικά βλέπουμε κάλπες τον Σεπτέμβριο.


Σχολιάστε εδώ