ο Δαίμονας των δημαρχείων

Όπως και να το κάνουμε, ο τοπάρχης Δημήτρης Νικολάου κατάφερε επί των ημερών του να υλοποιήσει αυτό που οι άλλοι τοπάρχες, πριν από αυτόν, προσπαθούσαν αλλά δεν το κατάφερναν. Η μισή κυβέρνηση έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια. Την κορδέλα την έκοψε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και οι υπόλοιποι βρήκαν την ευκαιρία να πουν δυο κουβέντες από το μικρόφωνο. Σημασία έχει πως οι κάτοικοι της περιοχής ξέφυγαν πια από τη μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς έτρεχαν σε άλλους δήμους για να βρουν την υγειά τους.

***

Για την εντιμότητα και το ήθος του νέου τοπάρχη Γαλατσίου, φίλτατου Τσίρου, έχω ξαναγράψει. Πρόκειται για έναν γιατρό για τον οποίο μόνο καλά λόγια έχει να πει κάποιος. Τις ίδιες αρχές εντιμότητας και ήθους που είχε ως επιστήμονας τις τηρεί και ως δήμαρχος. Φαίνεται, όμως, ότι για κάποιους αυτό αποτελεί μειονέκτημα σε σχέση με τον τρόπο που έχουν μάθει να συμπεριφέρονται. Με παραπλανητικές εισηγήσεις προσπαθούν να οδηγήσουν τον δήμαρχο σε λάθη που θα τον εκθέσουν. Ας γίνω πιο συγκεκριμένος: Η δημοτική σύμβουλος Νατάσα Κάζαγλη κατήγγειλε πως ενώ πριν από μερικούς μήνες η διοίκηση του δήμου, με ενέργειές της, απομάκρυνε ένα λούνα παρκ που είχε εγκατασταθεί παράνομα στο άλσος του Γαλατσίου, στον ίδιο χώρο έδωσε άδεια για… θερινό κινηματογράφο. Η παρανομία της εγκατάστασης ήταν τόσο πρόδηλη που η Εφορία της περιοχής αρνήθηκε να σφραγίσει τα εισιτήρια. Αν η καταγγελία της δημοτικής συμβούλου είναι αληθινή, τότε αυτό σημαίνει ότι κάποιοι φροντίζουν να ευνοούν ορισμένους επιχειρηματίες και πολεμούν κάποιους άλλους. Είναι αλήθεια άραγε;

***

Έντονα προβλήματα με την αποκομιδή των σκουπιδιών συνεχίζει να έχει ο δήμος Αγίου Δημητρίου. Η λήξη των συμβάσεων 50 περίπου εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας έχει δημιουργήσει την εικόνα μιας ακάθαρτης πόλης. Ο καύσωνας που διανύουμε κάνει την κατάσταση ανυπόφορη και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων γίνονται πιο έντονες. Η διοίκηση του δήμου πρέπει να πάρει μέτρα οριστικά.

***

Σε πολλούς δήμους οι σχολικοί φύλακες παραμένουν απλήρωτοι. Με δόσεις παίρνουν τους μισθούς τους, όσοι βέβαια τους παίρνουν. Στον δήμο Ιλίου οι 48 φύλακες, μαζί με τις οικογένειές τους, μαζεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας το αυτονόητο. Εδώ που τα λέμε όμως, αυτό το πρόγραμμα που ξεκίνησε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «στήθηκε» εντελώς πρόχειρα και χωρίς καμία μελέτη για την επιβίωσή του. Μοναδικό κίνητρο ήταν να μειωθεί ο δείκτης της ανεργίας. Ήταν τόση η προχειρότητα που δεν είχε προβλεφθεί ασφαλιστικός φορέας ο οποίος θα κάλυπτε αυτούς τους ανθρώπους. Ούτε στην Ουγκάντα δεν δουλεύει ανασφάλιστος εργαζόμενος που να πληρώνεται από το Δημόσιο. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κληρονόμησε ένα πρόβλημα χιλιάδων ανθρώπων σε όλη τη χώρα τους οποίους κάποιοι άλλοι είχαν χρησιμοποιήσει για ψηφοθηρικούς λόγους. Σημασία έχει τώρα τι γίνεται. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι που έχουν βάλει στη ζωή τους μια σειρά;

***

Κάτι δεν πάει καλά με τη δημοπράτηση του δημοτικού σταδίου στην Πετρούπολη. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο διαγωνισμός έγινε πριν από δύο χρόνια. Ύστερα από ενστάσεις και προσφυγές, πέρυσι κατακυρώθηκε ο τελικός ανάδοχος. Από τότε όμως ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ο εργολάβος δεν έχει πάρει ακόμη την εντολή έναρξης των έργων. Οι φήμες λένε ότι ο συγκεκριμένος εργολάβος δεν είναι αρεστός σε κάποιους, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν τον διαγωνισμό. Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Στέφανος Βλάχος, όπως μου είπε, έστειλε επιστολή σε όλους τους βουλευτές της περιοχής, όπου τους ενημερώνει για το τι ακριβώς συμβαίνει. Με ενδιαφέρον θα αναμένουμε την εξέλιξη.

***

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί ως προς την εγκυρότητα εκλογής του συνδυασμού της διοίκησης του δήμου Αμαρουσίου. Μάντης κακών δεν είμαι, αλλά ένα πουλάκι, που μπαινοβγαίνει συχνά στα υπόγεια των δικαστηρίων πάσης μορφής, μου είπε ότι η γνώμη του εισηγητή που εξέτασε την υπόθεση ήταν θετική ως προς το αίτημα. Εάν πράγματι αυτό συμβαίνει, τότε δημιουργούνται προβλήματα και οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναδρομική νομοθετική ρύθμιση…

***

Υπερκοστολογήσεις έργων κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Σαλαμίνας Γιάννης Τσαβαρής. Μίλησε στο δημοτικό συμβούλιο για τρία συγκεκριμένα έργα που είχαν κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ διαφορά, συγκριτικά με την έγκριση της δημαρχιακής επιτροπής, από τον τελικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Τα έργα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο μηχανικός και φίλτατος Γιάννης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα αυτό εκτός ημερήσιας διάταξης και να αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο να διακόψει τα έργα αυτά, προκειμένου να εξεταστούν τα οικονομικά δεδομένα. Η πλειοψηφία της διοίκησης, όμως, είχε άλλη άποψη και δεν ψήφισε αυτήν την πρόταση. Γιατί, δήμαρχέ μου, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Έτσι δεν λέει ο λαός μας; Εάν ο Τσαβαρής δεν είναι ψεύτης, τότε κάτι περίεργο συμβαίνει.

***

Η σφαλιάρα πήγε σύννεφο στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Νίκαιας. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση αφορούσε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αιτία την εργασιακή αβεβαιότητα που επικρατεί σε δεκάδες συναδέλφους τους. Παρόντες όμως στη συνεδρίαση, ως παρατηρητές, ήταν και νεολαίοι σύντροφοι του δημάρχου. Η μια κουβέντα έφερε την άλλη και οι σφαλιάρες εκτοξευόντουσαν σαν σαΐτες. Το δημοτικό συμβούλιο όπως ήταν φυσικό έληξε πριν την ώρα του. Ο δήμαρχος κατήγγειλε το σωματείο των εργαζομένων ότι παίζει κομματικό παιχνίδι και πως ό,τι και να του τάξει, αυτό θα συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα. Αυτό βέβαια είναι η εύκολη λύση. Να καταγγέλλει τους αγώνες των εργαζομένων. Το δύσκολο είναι να δίνει λύσεις σε προβλήματα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

***

Η προσπάθεια του δημάρχου Μενιδίου Παναγιώτη Φωτιάδη να βάλει τάξη στα οικονομικά του δήμου και να στείλει στον Εισαγγελέα, όπως ο ίδιος λέει, αυτούς που κατά το παρελθόν είχαν μακρύ χέρι φαίνεται ότι δεν βρίσκει σύμφωνους ακόμη και… δικούς του συμβούλους. Με αιτία αυτό, αλλά αφορμή ένα άλλο ζήτημα, παρουσιάστηκε στην παράταξη που διοικεί τον δήμο το πρώτο εσωτερικό σοβαρό πρόβλημα που έχει προβληματίσει έντονα τον δήμαρχο. Πριν από λίγες ημέρες υπήρχε ως θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο η σύναψη δανείου 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να βγει ο δήμος από το αδιέξοδο όπου έχει περιέλθει. Ως γνωστόν όμως, για ένα τέτοιο ποσόν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία. Έντεκα σύμβουλοι της διοίκησης, θέλοντας προφανώς να στείλουν το μήνυμά τους, δεν ήταν παρόντες. Ο τοπάρχης αναγκάστηκε να αποσύρει το θέμα αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά την πρώτη μεγάλη εσωπαραταξιακή αντίδραση για κάποιο ζήτημα. Επειδή όμως γνωρίζω τον δήμαρχο, σας λέω ότι δεν είναι από τα παιδάκια που εκβιάζονται από τέτοιες πρακτικές. Εκτός βέβαια και εάν οι διαμαρτυρόμενοι σύμβουλοι ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς. Πάντως, επί του δανείου, με νέα πρόσκληση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε ξανά το δημοτικό συμβούλιο με άπαντες παρόντες και η απόφαση ήταν θετική. Το μήνυμα είχε δοθεί.

***

Τη… φωταγώγηση των βραχονησίδων που βρίσκονται απέναντι από τις Οινούσσες αποφάσισε η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής, με χορηγία του εφοπλιστή Ευάγγελου Αγγελάκου.

Στην προσπάθειά της αυτή έδωσε εντολή σε συνεργείο της ΔΕΗ να κόψει πανύψηλους ευκάλυπτους (φυτεμένους πριν από 17 χρόνια από τους ίδιους τους μαθητές του σχολείου) από την αυλή του Γυμνασίου Οινουσσών και εγκατέστησε εκεί υποσταθμό μέσης τάσης, ο οποίος σχεδιάζεται να συνδεθεί με υποβρύχιο καλώδιο που θα φτάσει μέχρι τις βραχονησίδες. Είναι χαρακτηριστικό πως στον αρμόδιο γυμνασιάρχη κ. Παναγιώτη Κουνή δεν δόθηκε καν η ευκαιρία να ερωτηθεί ή να εκφράσει γνώμη για το όλο θέμα. Ο τελευταίος, οργισμένος, προκάλεσε την παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, που διέταξε τη διακοπή των εργασιών.

Την καταγγελία κάνουν οι «Οικολόγοι – Πράσινοι» που επισημαίνουν ότι είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να θυσιάζονται δέντρα για το… καπρίτσιο ορισμένων που θέλουν να αναδειχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

***

Την Πέμπτη η Περιφέρεια Αττικής έθεσε σε αργία τον δημοτικό σύμβουλο Ζωγράφου Γιάννη Ρέγκα, που έχει εκλεγεί με τον συνδυασμό «Μαζί για την πόλη μας» και ως γνωστόν είναι κατηγορούμενος για την υπόθεση του Κτηματολογίου.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ποιος αντινομάρχης διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και μάλιστα του έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα; Ο νομάρχης το γνωρίζει, αλλά σιωπά. Σήμερα πήρα τον φάκελο.


Σχολιάστε εδώ