Μπροστά 0,9% το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας

Όπως προκύπτει απ’ την έρευνα της GPO, που πραγματοποιήθηκε από 11 έως και 18 Ιούνη, στη Β΄ Αθήνας το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ κατά 0,9%, ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του Μάρτη προηγούνταν κατά 1,2% (32% έναντι 30,8%).

Συγκεκριμένα η δύναμη των κομμάτων εμφανίζεται ως εξής (ΠΙΝΑΚΑΣ 1):
• «ΝΔ 30,9%.
• «ΠΑΣΟΚ 31,8%.
• «ΚΚΕ 10,1% (το ίδιο ποσοστό είχε και τον Μάρτη).
• ΣΥΝ 5,6% (έναντι 5,3% το Μάρτη).
• ΛΑΟΣ 5% (έναντι 4,2% το Μάρτη).

Εμφανίζονται δηλαδή ενισχυμένα τα μικρά κόμματα, οριακά ανεβασμένη η ΝΔ και οριακά πεσμένο το ΠΑΣΟΚ.

Σημειώνουμε ακόμα ότι σε σύγκριση με την έρευνα του Μάρτη έχουν αυξηθεί μεν οι διαρροές της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ (από 6,3% σε 7,2%) αλλά παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, (από 3% σε 5,4%) σχεδόν έχουν διπλασιαστεί.

Επίσης είναι αξιοσημείωτες οι διαρροές της ΝΔ προς το ΛΑΟΣ (4,2%), αλλά και του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ (2,7%) και τον ΣΥΝ (2%).

ΝΔ: Ψηλά οι Μεϊμαράκης – Γιακουμάτος

Η έρευνα της GPO έχει μετρήσει και την απήχηση των υποψηφίων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας, απ’ την οποία προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σημειώνεται ωστόσο, προς αποφυγή σπέκουλας και αντιπαραθέσεων -και αυτό το υπογραμμίζει και η ίδια η εταιρεία- ότι:
• Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρόθεση επιλογής για τους υποψήφιους βουλευτές, η δημοσκόπηση καταγράφει τις τάσεις αυτής της περιόδου και δεν αποτελεί πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα.
• Σημαντικό ποσοστό ερωτώμενων δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιους θα ψηφίσει, δεν είναι ακόμα γνωστά τα ονόματα όλων των υποψήφιων και επίσης δεν είναι δεδομένος ο χρόνος των εκλογών και φυσικά όλα όσα θα συμβούν μέχρι τότε.
• Είναι χαρακτηριστικό πως σε σχετικό ερώτημα το 37,6% δηλώνει πως θα αποφασίσει ποιους θα ψηφίσει τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, το 23% λέει κατά την προεκλογική περίοδο (σύνολο δηλαδή 60,6%) και το 33,9%, δηλαδή ένας στους τρεις δηλώνει πως έχει ήδη αποφασίσει. Επομένως μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να «διαβαστεί» η δημοσκόπηση σχετικά με τους υποψήφιους.

Στη ΝΔ (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) λοιπόν και πάντα υπό τα παραπάνω δεδομένα προηγούνται δύο υπουργοί. Ο και πρώην γραμματέας Β. Μεϊμαράκης και ο Γερ. Γιακουμάτος.
Έπονται οι Κυρ. Μητσοτάκης, Μιχ. Λιάπης, Παν. Καμμένος, Κατ. Παπακώστα.

Στη συνέχεια βρίσκεται ο νυν γραμματέας Λευτ. Ζαγορίτης και οι Φ. Πετραλιά, Π. Παναγιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Β. Πολύδωρας, Σ. Βούλτεψη, Α. Σπηλιωτόπουλος.

Ακολουθεί ο Αργ. Ντινόπουλος, ο οποίος φαίνεται ότι θα εκλεγεί αν και θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος.

Χαμηλά αλλά σε εκλόγιμη θέση είναι τα κυβερνητικά στελέχη Θ. Κασσίμης, Γ. Παπαθανασίου, Απ. Ανδρεουλάκος. Ακολουθούν οι Κ. Χατζηδάκης, Α. Σταθάκης, Κατ. Αδαμοπούλου, η οποία πάει καλά.

Λοβέρδος – Μιλένα πρώτοι στο ΠΑΣΟΚ

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Α. Λοβέρδος και Μιλ. Αποστολάκη. Ακολουθούν ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Ευθυμίου κι ο Γ. Δημαράς.

Σημειώνουμε πως αυτή η τετράδα φαίνεται να έχει ξεχωρίσει και με βάση τα ευρήματα και άλλων δημοσκοπήσεων και τείνει να «σταθεροποιηθεί».

Στην πέμπτη θέση έχει ανέβει ο Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει μια διαρκή ανοδική πορεία. Η Β. Παπανδρέου έχει «υποβαθμιστεί» στην 6η θέση, όπως και ο Απ. Κακλαμάνης στην 7η.

Ακολουθεί η Μ. Δαμανάκη, η οποία πάντως φαίνεται να βοηθείται ιδιαίτερα απ’ την υπερπροβολή της απ’ τα ΜΜΕ.

Καλά πάει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος για πρώτη φορά θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας.

Ακολουθούν οι «παλιοί» Αλ. Παπαδόπουλος, Τηλ. Χυτήρης, Κ. Γείτονας, ενώ πιθανή υποψηφιότητα του καθηγητή Αλ. Μητρόπουλου δεν φαίνεται να συγκεντρώνει τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που κάποιοι νομίζουν…

Αντίθετα ευχάριστη έκπληξη είναι η ανοδική τάση της πρώην γραμματέως Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει την αποδοχή της «κομματικής συνείδησης».

Χαμηλά και σε επισφαλή θέση βρίσκονται οι Χρ. Πρωτόπαπας, Γ. Ανωμερίτης, Μιλτ. Παπαϊωάννου, Στ. Τζουμάκας.

Επίσης δεν φαίνεται να συγκινούν τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ οι υποψηφιότητες της Σ. Σακοράφα, Ν. Μπίστη, παρά τη βοήθεια που έχει ο τελευταίος από έναν μηχανισμό «παρά τω Γιώργω». Έπονται τέλος οι Χ. Πασβαντίδης, Γ. Καστρινάκης…

Το 70,8% θέλει υποψήφιο τον Κίμωνα!

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το εύρημα της δημοσκόπησης (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) σύμφωνα με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 70,8%, δηλώνει ότι θέλει την υποψηφιότητα του Κίμ. Κουλούρη, ο οποίος έχει διαγραφεί απ’ την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με απόφαση του ίδιου του Γ. Παπανδρέου!

Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής της υποψηφιότητάς του, ενώ μόνο το 22,8% δεν θέλει την υποψηφιότητά του. Και προφανέστατα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένος να μην αγνοήσει αυτή τη «φωνή λαού»…


Σχολιάστε εδώ