«Θυσία» 30.000 δανειοληπτών για τα υπερκέρδη της JP Morgan

Αυτό επιβεβαιώνεται εμμέσως πλην σαφώς πλέον και από την ίδια τη διοίκηση του ΤΠΔ, με σχετική έγγραφη απάντηση που κατατέθηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που έγινε με αφορμή πρόσφατα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Π» και άλλων εφημερίδων.

Οι βουλευτές (Α. Μακρυπίδης, Δ. Κουσελάς, Γ. Ανωμερίτης και Μ. Καρχιμάκης) είχαν επισημάνει ότι με τη συμφωνία τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων ύψους 950 εκατ. ευρώ, που έφερε κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ στη σύμβουλο JP Morgan, χιλιάδες δανειολήπτες παγιδεύονται στα υψηλά επιτόκια του παρελθόντος. Σύμφωνα και με εσωτερικό έγγραφο του ΤΠΔ που έχει στη διάθεσή του το «Π», ο εγκλωβισμός αυτός είναι συνέπεια της λεόντειας σύμβασης που έχει συνομολογηθεί με την JP Morgan, η οποία προβλέπει ότι μόνο για το 0,2% των δανείων που τιτλοποιούνται έχει δικαίωμα η Διοίκηση του ΤΠΔ να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.

Πέραν του ασήμαντου αυτού ποσοστού, αν το ΤΠΔ θελήσει να ελαφρύνει τους δανειολήπτες του, μειώνοντας τα επιτόκια των παλαιών δανείων όπως έκανε πολύ συχνά στο παρελθόν, θα πληρώνει «πρόστιμο» στην εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει συσταθεί για να εκδώσει ομόλογα με «ενέχυρο» τα δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρόστιμο αυτό είναι απαγορευτικά υψηλό, αφού θα πρέπει σε κάθε μείωση να υπολογίζονται όλοι οι τόκοι που θα χαθούν στο μέλλον εξαιτίας του χαμηλότερου επιτοκίου και η διαφορά να πληρώνεται μετρητοίς και προκαταβολικά από το ΤΠΔ στην εταιρεία ειδικού σκοπού.

Επειδή το ΤΠΔ είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει τέτοια «αφαίμαξη», που θα προκαλούσε κατάρρευση των οικονομικών του αποτελεσμάτων, οι παλαιοί δανειολήπτες του μένουν παγιδευμένοι σε σταθερά επιτόκια άλλων εποχών, της τάξεως του 6%, την ώρα που τα αντίστοιχα σταθερά επιτόκια των εμπορικών τραπεζών έχουν διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία μείωσης από το 2006. Όπως ομολογεί στην απάντησή του προς τους βουλευτές ο αρμόδιος προϊστάμενος του ΤΠΔ κ. Σπ. Περδίκης, η τελευταία μείωση επιτοκίων που έγινε τον Φεβρουάριο του 2005 αφορούσε μόνο τα νέα δάνεια, ενώ οι παλαιοί δανειολήπτες έχουν να δουν αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων τους από τον Φεβρουάριο του 2002!

Θα πρέπει να περιμένουν κάτι καλύτερο στο μέλλον; Μάλλον όχι, αφού ο κ. Περδίκης τονίζει ότι «αν το Ταμείο αποφασίσει πως μια μείωση των επιτοκίων των παλαιών δανείων είναι συμφέρουσα για τον Οργανισμό είναι ελεύθερο να το πράξει», αλλά, όπως προαναφέρθηκε, μόνο «συμφέρουσα» δεν θα ήταν μια μείωση για το ΤΠΔ.

Η συμφωνία της JP Morgan με το ΤΠΔ για το… ξάφρισμα των καλύτερων δανείων του, με αντάλλαγμα 950 εκατ. ευρώ, ήταν η πρώτη μεγάλη δουλειά που έκλεισε η αμερικανική τράπεζα με το ελληνικό Δημόσιο μετά τις εκλογές του 2004, πολύ πριν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της έκδοσης του διαβόητου πλέον κρυφού ομολόγου.

Το μεγάλο κέρδος που έχει εξασφαλίσει η JP Morgan για τις τρεις επόμενες δεκαετίες, μέχρι δηλαδή να λήξουν τα δάνεια, προέρχεται από τη σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων (swap) που έχει συνάψει η εταιρεία ειδικού σκοπού με την τράπεζα. Για το θέμα αυτό, που επίσης είχαν θίξει οι βουλευτές στην ερώτησή τους, η απάντηση του κ. Περδίκη είναι μάλλον νεφελώδης και εκτός θέματος. Γεγονός είναι, ότι στο εξής η JP Morgan θα λαμβάνει κάθε χρόνο επιτόκιο περίπου 4,74% από την εταιρεία ειδικού σκοπού που ανήκει στο ΤΠΔ, ενώ θα πληρώνει το εκάστοτε ισχύον Euribor 6μηνης διάρκειας, που σήμερα είναι λίγο υψηλότερο του 4%. Έτσι, η JP Morgan θα καρπώνεται αυτή τη διαφορά επιτοκίων, που θα μεταφράζεται κάθε χρόνο σε κέρδος αρκετών εκατομμυρίων ευρώ…


Σχολιάστε εδώ