Θα… τρελάνει τελικά το σύστημα ο Καραμανλής;

Όλα δείχνουν, όπως μας υπογράμμισε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ότι ο Καραμανλής ο οποίος έτσι κι αλλιώς θέλγεται απ’ τη σκέψη να «επιμείνει θεσμικά», ξαναβλέπει με θετική ματιά αυτό το σενάριο. Ο ίδιος συνεργάτης του μας επεσήμανε:

– Δεν αποκλείεται τελικά ο Καραμανλής να… τρελάνει το σύστημα, το οποίο έχει έτσι κι αλλιώς αποσυντονίσει με τη θεσμική του εμμονή, κάνοντας εκλογές τον Μάρτη. Ίσως αυτή να είναι τελικά η «έκπληξη» που επιφυλάσσει σχετικά με τις εκλογές!

Ο πρωθυπουργός, όπως έχει εξομολογηθεί σε στελέχη του στενού του επιτελείου, συνεχίζει να πιστεύει ότι:

– Τις εκλογές θα τις κερδίσει είτε τις κάνει το φθινόπωρο είτε τον Μάρτη, με μια διαφορά γύρω στις 3 μονάδες. Αν τις κάνει το φθινόπωρο θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών περί τα οικονομικά και θα αποφύγει τις πιέσεις κοινωνικών ομάδων, αναπόφευκτες εφόσον θα βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Αν πάλι τις κάνει εξαντλώντας την τετραετία, θα εισπράξει, όπως ευελπιστεί, «θεσμικό μπόνους», επιπλέον δε ο κόσμος θα έχει δει στην τσέπη του ορισμένα βασικά μέτρα που έχουν προαναγγελθεί, όπως η κατώτατη εθνική σύνταξη, οι αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις, η αύξηση του ΕΚΑΣ, τα μέτρα για τους τρίτεκνους κ.ά.

Θα… λαχανιάσει ο Γιώργος!

Αλλά ο Κ. Καραμανλής έχει τις τελευταίες ημέρες κάνει και ορισμένες άλλες σκέψεις-εκτιμήσεις, που τον οδηγούν σε «επιστροφή» στη «θεσμική» άποψη για εκλογές τον Μάρτη. Σχετιζόμενες και με στοιχεία γύρω απ’ την προεκλογική στρατηγική, τη δική του μα και «των άλλων».

Πρώτον, εκτιμά ότι όσο περισσότερο διαρκέσει η προεκλογική περίοδος τόσο είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να «ξεφουσκώσει» η δυναμική διαρροών απ’ το κόμμα του προς μικρότερα κόμματα, και ιδίως φυσικά προς το ΛΑΟΣ που αποτελεί την «πληγή διαρροών» που αντιμετωπίζει η ΝΔ.

Ούτως ή άλλως η είσοδος ή μη του ΛΑΟΣ στη νέα Βουλή σχετίζεται και με το ποσοστό της κυβερνώσας παράταξης -αφού απ’ αυτήν αντλεί βασικά ψήφους- αλλά και με το μέγεθος της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, που θα εξαρτηθεί απ’ το αν η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική ή όχι.

Δεύτερον, φαίνεται -και επ’ αυτού έχουν γίνει συζητήσεις και πρόσφατα στο πρωθυπουργικό επιτελείο…- πως ο Καραμανλής συνεχίζει να θέλγεται απ’ τη θέση που είχε ο ίδιος εκφράσει πριν από δυο μήνες περίπου σε συνεργάτες του σχετικά με τις προεκλογικές «αντοχές» του Γιώργου Παπανδρέου, με τη χαρακτηριστική φράση που είχε αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»:

– Θα πάω σε εκλογές τον Μάρτη και θα… τον λαχανιάσω τον Γιώργο!

Πιστεύει δηλαδή πως η επιμήκυνση της προεκλογικής περιόδου, την οποία έτσι και αλλιώς έχει ξεκινήσει ο Γιώργος μετά το Πάσχα θα «εξαντλήσει» τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από «εκλογικά καύσιμα», θα επαναφέρει την εσωστρέφεια στο κόμμα του και εν τέλει θα τον οδηγήσει σε πολιτικά -στρατηγικά αδιέξοδα…

Γκρίνια για το «one man show» του Γιώργου…

Γεγονός είναι πως στο ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει και επανέρχεται η γκρίνια και η αμφισβήτηση βασικών επιλογών του Γιώργου. Όχι μόνο εξαιτίας των δημοσκοπήσεων που συνεχίζουν να καταγράφουν αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανακάμψει με σοβαρές αξιώσεις, παρά την κυβερνητική φθορά απ’ το σκάνδαλο των ομολόγων και παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στη Χαρ. Τρικούπη…

Αλλά -και είναι σημαντικό να επισημανθεί αυτό- και λόγω της στρατηγικής που φαίνεται να έχει επιλέξει το επιτελείο του Γιώργου, της στρατηγικής του one man show, δηλαδή της παρουσίας του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μόνου στις προεκλογικές περιοδείες και εμφανίσεις, χωρίς την παρουσία κάποιου άλλου στελέχους, ηγετικού, πρωτοκλασάτου, ακόμα και των τοπικών βουλευτών στις περιοχές που επισκέπτεται ο Γιώργος!

Κάτι που έγινε και στην πρόσφατη περιοδεία του στην Εγνατία…

Και δεν φτάνει αυτή η επιλογή, που από μόνη της έχει προξενήσει κριτική και γκρίνια. Επιπλέον, από στελέχη του επιτελείου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει διαρροές προς δημοσιογράφους ελεγχόμενους ότι οι κορυφαίοι απουσιάζουν απ’ την εκλογική μάχη και έχουν αφήσει τον Γιώργο μόνο του!

Ήδη, διακριτικά έχει διαμηνυθεί στον αρχηγό ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσει την προεκλογική κούρσα με αυτόν τον τρόπο. Σε μια τέτοια περίπτωση, τονίζουν κορυφαία στελέχη:

– Δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται για την απουσία άλλων στελεχών.

– Αναλαμβάνει προσωπικά το ρίσκο μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Αλλά δεν είναι και λίγοι όσοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν σοβαρά ερωτηματικά για το:

– Τι θα γίνει αν τον Σεπτέμβρη καταστεί φανερό ότι οι εκλογές θα… γίνουν τον Μάρτη!

Τότε, τονίζουν, θα «αντιμετωπίσουμε σοβαρή κρίση στρατηγικής, θα… έχουμε κυριολεκτικά κάψει προεκλογικά λάδια και τι θα κάνουμε»;

Εύλογα ερωτήματα που φαίνονται να δικαιώνουν την επιλογή Καραμανλή, αν επιμείνει κι επιμείνει σε αυτή, για εκλογές τον Μάρτη…

Ξεκαθάρισμα την επόμενη Κυριακή;

Πάντως ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισηγήσεις να φανερώσει τις προθέσεις του για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, έστω έμμεσα, σύντομα. Κι αυτό επειδή η παράταση της περί εκλογών φιλολογίας και σεναριολογίας δημιουργεί προβλήματα και στην κυβέρνηση.

Έχει ως αποτέλεσμα να μη δουλεύει η κυβερνητική μηχανή, αφού οι υπουργοί ή έχουν αρχίσει την προεκλογική τους εκστρατεία, με ό,τι αυτό σημαίνει ή… έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους ή… ερίζουν για το πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές. Επιπλέον βέβαια η οικονομία δεν αντέχει μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο…

Έτσι δεν αποκλείεται στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου της ΝΔ, την επόμενη Κυριακή, ο Καραμανλής να γίνει σαφέστερος σχετικά με το πότε θα γίνουν οι εκλογές, σαφέστερος σε σύγκριση με το κλασικό (που δεν λέει τίποτα σχεδόν…) «οι εκλογές στην ώρα τους»…


Σχολιάστε εδώ