Η μυστική αλληλογραφία Ανδρέα – Ιάκωβου

Όμως, μετά τη μεγάλη αντίθεση, γύρω στο 1984 υπήρξε η μεγάλη προσέγγιση, ο μεγάλος συμβιβασμός. Στην επίσκεψη στον Καναδά του πρωθυπουργού πλέον Ανδρέα Παπανδρέου, το 1984, στο Χίλτον του Τορόντο, υπήρξε συνάντηση του Ανδρέα – Ιάκωβου, που κρατήθηκε τότε μυστική.

Σκέψεις, επιλογές, εξηγήσεις για τη στρατηγική, αλλά και πιέσεις που ασκούνταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η απαίτηση του Παπανδρέου, για «ισοτιμία και αλληλοσεβασμό» στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έρχονται στο φως και κανένας δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.

Αποκαλύπτεται ακόμη ότι οι Αμερικανοί έδιναν πληροφορίες στους Τούρκους για τις κινήσεις των ελληνικών αεροσκαφών (!), ενώ ευθέως ο Ανδρέας Παπανδρέου σημείωνε ότι η ταξιδιωτική οδηγία για την αεροπειρατεία στο Ελληνικό μια από τις συνέπειες που είχε ήταν «η απώλεια πάρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από ακυρώσεις»! Εξάλλου η περιβόητη «Υπόθεση Μπόχαν» αξιοποιήθηκε από την Ουάσινγκτον για να εξαπολυθεί «ολόκληρη εκστρατεία σε βάρος της Ελλάδας, σαν χώρα γεμάτη από σοβιετικούς κατασκόπους»! Αυτά και πολλά άλλα σημαντικά και ενδιαφέροντα, που ερμηνεύουν τη στάση του Ανδρέα Παπανδρέου απέναντι στις ΗΠΑ, προκύπτουν από την αλληλογραφία του Αρχιεπισκόπου με τον Παπανδρέου, που πρόκειται να εκδοθεί το φθινόπωρο. Επίσης αυτό που βγαίνει είναι η μόνιμη αγωνία του Ιάκωβου να υπάρχουν καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και να μη δημιουργούν προβλήματα οι Αμερικανοί… Στις 1.000 περίπου σελίδες που θα καλύπτει η έκδοση, περιλαμβάνεται και η αλληλογραφία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής με τους Προέδρους των ΗΠΑ Τρούμαν, Αϊζενχάουερ, Κένεντι, Τζόνσον, Φορντ, Κάρτερ, Ρίγκαν, Μπους και Κλίντον, αλλά και ελλήνων Προέδρων και πρωθυπουργών όπως με τον Κων. Καραμανλή, τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Κων. Μητσοτάκη, επί εθνικών και ανθρωπιστικών θεμάτων.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο, με παρουσίαση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Νέα Υόρκη.

Τη γενική εποπτεία έχει ο καθηγητής πανεπιστημίου και συνεργάτης της εφημερίδας μας Αθανάσιος Αγγελόπουλος, συνεργάζονται δε και άλλοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, όπως ο καθηγητής του ΑΠΘ της Ιστορίας του Ελληνισμού κ. Αθαν. Καραθανάσης.


Σχολιάστε εδώ