XΡΗΜΑτιστήριο
→ Ανοδικά κινήθηκε η αγορά στο ξεκίνημα της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.909,48 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,18%. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,19%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο 1,14%, ενώ ο FTSE ASE Small Cap κατέγραψε οριακά κέρδη 0,01%. Την επομένη οι επενδυτές, με αφορμή το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.885,95 μονάδες, μειούμενος κατά 0,48%.Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση την κατέγραψαν αυτοί των Ασφαλειών, Κατασκευών και Προσωπικών -οικιακών συσκευών, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Πρώτων Υλών, Χημικών και Πετρελαίου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι δεικτοβαρείς μετοχές δεν κατάφεραν να ισορροπήσουν σε υψηλότερα επίπεδα, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.898,93 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,27%. Από τις επιμέρους μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκαν οι Alpha, ΤΙΤΑΝ και ΕΛΤΕΧ, ενώ χαμηλότερα έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΤΤ και ΟΠΑΠ. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.876,87 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,45%.
→ «… χειραγώγησαν την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης και τώρα πιέζουν, με κάθε μέσο, για να υπάρξει καταδίκη…»! Μπορεί η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Παπανδρέου να αφορά την υπόθεση της ΔΕΚΑ, κατά τη γνώμη μας, έχει προεκτάσεις και σε άλλες παρόμοιες χρηματιστηριακές δίκες.
→ Είναι γεγονός ότι ο «συνήθης ύποπτος» υποδιοικητής της ATEbank, σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο θυγατρικής του εταιρείας, αρνήθηκε, σε ένα από τα πλέον αξιόλογα στελέχη της επιχείρησης, τη μετατροπή της σύμβασής του, από παροχής υπηρεσιών σε αορίστου χρόνου;
→ Με διαφορά λίγων ημερών ο πρόεδρος και η εκτελεστική διευθύντρια της Lavipharm αγόρασαν και πούλησαν σε διαφορετικές τιμές, περίπου τα ίδια κομμάτια μετοχών της εταιρείας. Ουδέν σχόλιον. («Ναυτ.» 21/6/2007).
→ Τι άλλο μπορεί να θέλουν οι τραπεζίτες από την εγχώρια χρηματαγορά; Εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι βασικοί μέτοχοι της ΕΧΑΕ, ελέγχουν μέσω των θυγατρικών τους ΑΕΔΑΚ, την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών και έχει ο Θεός.
→ Από τη σφαίρα της φαντασίας του, στην ανώμαλη προσγείωση της πραγματικότητας! O πρόεδρος του ΧΑ μπορεί να άργησε, αλλά τελικά συνειδητοποίησε, έστω και προεκλογικά, ότι καθυστερούν σημαντικά οι προσαρμογές στην εγχώρια χρηματιστηριακή νομοθεσία.
→ Άκρα του τάφου σιωπή επικρατεί σε κάποιους δημόσιους φορείς και θυγατρικές τραπεζών, οι οποίοι προκηρύσσουν, εν κρυπτώ, διαφημιστικές καμπάνιες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
→ Περί αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στις ΔΕΚΟ ακούμε, αποτελέσματα όμως δεν βλέπουμε, έτσι οι φορολογούμενοι και τις ζημίες πληρώνουν και ικανοποιητικές υπηρεσίες δεν απολαμβάνουν.
→ Ούτε υποτακτικοί τους να ήταν! Στο παραπέντε το οικονομικό επιτελείο υπέκυψε στις πιέσεις-εκβιασμούς των τραπεζιτών, για συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στις ΑΕΔΑΚ των Ταμείων («Ναυτ.» 21/6/2007).
→ Αν δεν είναι καθαρά για εισπρακτικούς λόγους, τότε γιατί άλλο μπορεί να είναι; Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έφεραν στα «κρατικά» ταμεία οι 50 και πλέον χιλιάδες παραβάσεις του νέου ΚΟΚ;
→ Και όμως υπάρχουν διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών οι οποίες δεν «ντρέπονται» να δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τους λόγους που ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών τους. Ουδέν σχόλιον!
→ Ποιος να είναι άραγε ο μεσάζων, μεταξύ της «μπλε» Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ και της «πράσινης» οικονομικής εφημερίδας, που φιλοξενεί συχνά πυκνά χρηματιστηριακές προβλέψεις και αναλύσεις της πρώτης;
→ Ακρίβυναν, ναι ή όχι, τα εισιτήρια των πλοίων; Λιγόστεψαν, ναι ή όχι τα δρομολόγιά τους; Επικράτησαν, ναι ή όχι, μονοπωλιακές καταστάσεις στις ακτοπλοϊκές γραμμές;
→ Δήλωση αποτυχίας και για τη φοροδιαφυγή! Άρον άρον έτρεξαν να επαναφέρουν το μέτρο των αποδείξεων, από συγκεκριμένες όμως κατηγορίες δαπανών. Εντύπωση πάντως προκαλούν οι εξαιρέσεις ορισμένων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών που κατά γενική ομολογία «ξεχνούν» να κόψουν αποδείξεις.
→ Για πολλοστή φορά οι παρατηρήσεις των ορκωτών, στους ισολογισμούς ορισμένων ΑΧΕΠΕΥ, κρύβουν «κόκκινους» κωδικούς, καθώς το κονδύλι των απαιτήσεων από πελάτες περιλαμβάνει καθυστερήσεις και προβλέψεις ζημιών.
→ Για να δούμε αν η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, κατά την οποία χαλαρώνουν γενικότερα τα «λουριά», δώσει μια δεύτερη ευκαιρία και στις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που επιδιώκουν την επιστροφή τους, στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου;
→ Να γιατί οι καλές εκθέσεις, να γιατί το αυξημένο ενδιαφέρον! Morgan Stanley και Deutsche Bank είναι δύο από τους ξένους επενδυτικούς οίκους, που κατέχουν ισχυρή παρουσία στην Σοφοκλέους, καθώς εμφανίζονται ως μέτοχοι σε πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις.
→ Μπορεί κάποιοι ημέτεροι να κέρδισαν από τον ρουσφετολογικό πόλεμο στον ΟΑΕΔ, υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι που, λόγω χρωματικής απόχρωσης έμειναν εκτός!
→ Σε προεκλογική «ομηρία» και η «Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς»! Εκτός χρόνου τέθηκαν οι διεργασίες για τη λειτουργία της semi regulated αγοράς, καθώς ο κ. Πιλάβιος με την αιτιολογία της καθυστέρησης του σχετικού νομοθετικού πλαισίου μεταθέτει την έναρξή της για το προσεχές φθινόπωρο.
→ Τις «καλές» χρηματιστηριακές περιόδους, οι «πονηρές» εισηγμένες εταιρείες προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων και δημόσιες εγγραφές, γιατί σ’ αυτή τη χώρα πότε δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει!
→ Μόνο ρεαλιστικές δεν είναι οι κατά καιρούς εκτιμήσεις, σχετικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων, γι’ αυτό και την ύστατη στιγμή πληρώνουν πάντα το «μάρμαρο» οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
→ Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε τους κάθε λογής ανευθυνοϋπεύθυνους του Ταμείου Συντάξεως της ATEbank ποιος εξ αυτών εισηγήθηκε τη ρευστοποίηση των μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων που κατείχε ο κλάδος Πρόνοιας;
→ Για να δούμε αν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τολμήσει προεκλογικά να προβεί στο «ξεπούλημα» του περίπου 15% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου;
→ Ούτε μια ούτε δύο αλλά 30 ολόκληρες θέσεις ανέβηκε η πρωτεύουσά μας, στη λίστα των πιο ακριβών πόλεων διεθνώς, καταλαμβάνοντας τελικά την 29η θέση.
→ Όταν λόγω κακής επίδοσης, οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κόσμου εξαναγκάζουν σε παραίτηση τους επικεφαλής τους, εμείς εδώ ακόμα και αν έχουν φτάσει τις επιχειρήσεις τους στα όρια της χρεοκοπίας, συνεχίζουμε να τους ανταμείβουμε πλουσιοπάροχα.
→ Τι είπε πάλι ο ποιητής; Αν είναι δυνατόν ο manager του ΟΤΕ να υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η καθυστέρηση κατ’ αυτόν, η «ανικανότητα» κατ’ εμάς, στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του οργανισμού.