16 Σεπτεμβρίου οι εκλογές!
Aπόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», προερχόμενες από στέλεχος του πολύ στενού επιτελείου του Κώστα Καραμανλή, μας ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να έχουμε εκλογές πιο νωρίς απ’ τα προβλεπόμενα, τα οποία έκαναν λόγο για εκλογές μεταξύ 23 Σεπτέμβρη – 14 Οχτώβρη. Συγκεκριμένα μας επεσήμαναν ότι «θα πρέπει να προσεχθεί πολύ η ημερομηνία της 16ης Σεπτέμβρη».
Κατά το ίδιο στέλεχος, ο πρωθυπουργός φαίνεται πλέον να προσανατολίζεται σε αυτήν την ημερομηνία, αφού κατ’ αρχάς προκύπτει πως τείνει να πειστεί απ’ τις εισηγήσεις όσων του προτείνουν εκλογές το φθινόπωρο και όχι τον Μάρτη, όπως ο ίδιος σχεδίαζε έως και πριν από λίγες ημέρες.
Πράγματι, ο σχεδιασμός Καραμανλή έως και πρόσφατα ήταν να εξαντληθεί η τετραετία. Και επειδή πιστεύει πως θα πρέπει ο εκάστοτε πρωθυπουργός να λειτουργεί θεσμικά και όχι με τη λογική του εκλογικού κέρδους και διότι εκτιμά πως μέχρι τον Μάρτη «θα τον σαπίσω τον Γιώργο», όπως «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει γράψει εδώ και καιρό, αποδίδοντας κατά λέξη συγκεκριμένη έκφραση του Κ. Καραμανλή.
Ωστόσο πλέον φαίνεται να πείθεται πως αυτή η… δυνάμει προεκλογική περίοδος και κουράζει και βλάπτει, κυρίως την οικονομία. Αυτή άλλωστε είναι και η εκτίμηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος κατ’ επανάληψιν την έχει τονίσει στον πρωθυπουργό. Με το επιπλέον –συναφές– επιχείρημα ότι δεν αντέχει η οικονομία έναν προϋπολογισμό αλόγιστων παροχών, ούτε την ενθάρρυνση κινητοποιήσεων κοινωνικών ομάδων για διεκδικήσεις οικονομικές, κάτι που είναι αναπόφευκτο αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον Μάρτη.
Επιχειρήματα «λογικά», που έχουν επηρεάσει τον Καραμανλή, ο οποίος άλλωστε την τελευταία περίοδο διακρίνεται από μια «υπερέκθεση» στη δημοσιότητα, κάτι που όμως ποτέ δεν το συνήθιζε και μάλιστα εκ πεποιθήσεως…
Ένα άλλο που επίσης επισημαίνεται σχετικά με την πολιτική συμπεριφορά του πρωθυπουργού, και μάλιστα ως χαρακτηριστικό που επίσης δεν τον διακρίνει, είναι το γεγονός ότι έχει αρχίσει να εξαγγέλλει παροχές προς στοχευμένες κοινωνικές ομάδες (φτωχούς, συνταξιούχους, αγρότες, τρίτεκνους, νεολαίους κ.λπ.).
Αλλά αν πρόκειται να γίνουν εκλογές τον Μάρτη, επισημαίνεται ότι αυτές οι παροχές θα «ξεχαστούν» μέχρι τότε και θα χάσουν την πολιτική και επικοινωνιακή τους δυναμική. Οπότε…
Πάμε με τον… τρύγο;
Με δεδομένο λοιπόν ότι αυξάνονται αισθητά οι πιθανότητες για εκλογές το φθινόπωρο, η ημερομηνία της 16ης Σεπτέμβρη, που για πρώτη φορά εισάγεται στα εκλογικά σενάρια, προκαλεί μεν αίσθηση, αλλά πράγματι έχει συζητηθεί στον πολύ στενό κύκλο των συνεργατών του Κ. Καραμανλή.
Υπάρχουν μάλιστα και ορισμένα «σημάδια» που «δείχνουν» προς αυτήν την ημερομηνία. Προσθέστε δε ότι:
• Παρόμοια τακτική, δηλαδή εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη που είχαν προκηρυχθεί γύρω στις 25 Αυγούστου, είχε ακολουθήσει και ο Κ. Σημίτης το 1996, τότε που πήγε σε πρόωρες εκλογές για να εδραιωθεί μετά και τη νίκη του στο συνέδριο του Ιουνίου, αν και μέχρι τις αρχές Αυγούστου διαβεβαίωνε στελέχη (π.χ. τον Γερ. Αρσένη) ότι… «έχω κανέναν λόγο να πάω σε πρόωρες εκλογές;»…
Πάμε λοιπόν σε επανάληψη «σεναρίου Σημίτη»;
Όλα σχεδόν εκεί παραπέμπουν.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι εκλογές θα προκηρυχθούν γύρω στις 21 – 25 Αυγούστου για τις 16 Σεπτέμβρη.
Ούτως ή άλλως, όπως έχει δηλώσει κι ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, το υπουργείο είναι σε «εκλογική ετοιμότητα 22 ημερών».
Έτσι όταν θα πάει στη ΔΕΘ, το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη, ο πρωθυπουργός, θα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο (όπως και το ’96…).
Έτσι κι αλλιώς πάντως -και είναι και αυτό ενισχυτικό του σεναρίου για εκλογές στις 16 Σεπτέμβρη- εκλογές τον Οχτώβρη θα πρέπει μάλλον να αποκλείονται. Και τούτο επειδή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ο Κ. Καραμανλής πήγε μεν μία βδομάδα πίσω την επίσημη επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Κίνα, αλλά δεν την ανέβαλε. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 16 Οχτώβρη και θα γίνει μία βδομάδα αργότερα.
Τι σημαίνει αυτό;
Ότι ο Καραμανλής θέλει το –αναγκαίο– 15ήμερο – 20ήμερο μετά τις εκλογές για σχηματισμό κυβέρνησης, προγραμματικές δηλώσεις, ψήφο εμπιστοσύνης κ.λπ. πριν πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Κίνα, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι θα κερδίσει. Κάτι που είναι ανέφικτο στην περίπτωση εκλογών τον Οχτώβρη…
Ας προστεθεί -και αυτό σχετίζεται με την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών- ότι σύμφωνα με πληροφορίες μας ο πρωθυπουργός επέσπευσε τις (ολιγοήμερες έτσι κι αλλιώς…) διακοπές του. Θα αναχωρήσει για την Τήνο 3-4 μέρες νωρίτερα απ’ τον αρχικό προγραμματισμό, που ήταν για τις 14 Αυγούστου…
Πάντως -επαναλαμβάνουμε- την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα την πραγματοποιήσει οπωσδήποτε, υπό την προϋπόθεση ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Θα εγκαινιάσει κατά τη διάρκειά της το «Έτος Ελληνικού Πολιτισμού», όπως έχει κηρυχθεί το 2008 στην Κίνα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη Σαγκάη, σε ένα τεράστιο πανό που αναφέρεται στα επιτεύγματα της Λ.Δ. της Κίνας, μεταξύ των πέντε πρώτων επισκέψεων ξένων ηγετών περιλαμβάνεται η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την ηγεσία της χώρας. Ενώ έχει εκφραστεί η δυσαρέσκεια-ενόχληση της κινεζικής ηγεσίας για τη ματαίωση της επίσημης επίσκεψης του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη…
Εκτιμήσεις για νίκη…
Ένα άλλο ενισχυτικό στοιχείο για επιλογή -τελικά- για εκλογές τον Σεπτέμβρη, είναι και η μελέτη και ανάλυση των δημοσκοπήσεων, τόσο αυτών που είδαν το φως της δημοσιότητας όσο και των εμπιστευτικών που έχει στα χέρια του ο Καραμανλής.
Και δεν είναι μόνο τα ποσοτικά στοιχεία τους που έχουν οδηγήσει το πρωθυπουργικό επιτελείο στην εκτίμηση ότι οι εκλογές θα κερδηθούν, αλλά και –κυρίως– τα ποιοτικά.
Αφού, παρά τη σοβαρή φθορά που υπέστη η κυβέρνηση εξαιτίας των ομολόγων, έχει πετύχει να προηγείται του ΠΑΣΟΚ, έστω και με μικρότερη διαφορά σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου, η εκτίμηση είναι πως θα πρέπει να έρθουν τα πάνω κάτω για να χαθούν οι εκλογές.
Επιπλέον, επαναλαμβάνουμε, στην ίδια εκτίμηση οδηγεί η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των ερευνών. Που δείχνουν μεταξύ άλλων πως το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να καρπωθεί πολιτικά οφέλη απ’ την κυβερνητική φθορά. Δεν έχει καταφέρει να πείσει. Η ανακύκλωση στελεχών φθαρμένων απ’ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει οδηγήσει στη συνέχιση της απαξίωσής του και στην αδυναμία να πείθει. Επιπλέον συνεχίζει ο Καραμανλής να υπερέχει κατά πολύ του Γιώργου, ενώ η ΝΔ υπερέχει κατά πολύ του ΠΑΣΟΚ τόσο στην παράσταση νίκης όσο και στην ικανότητα διακυβέρνησης, ειδικά δε στα ζητήματα της οικονομίας, έναν κρίσιμο τομέα που εν πολλοίς θα κρίνει τις εκλογές.
Στο μεταξύ θα αξιοποιηθεί βέβαια πολιτικά και το συνέδριο του Ιούλη, το οποίο προσφέρεται και για την αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος. Θα ακολουθήσουν μέχρι τα τέλη Ιούλη η εκλογή νέας ΚΕ, νέου Π.Σ…
Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψουν απρόβλεπτα σχετιζόμενα με το θέμα των ομολόγων. Πάντως έπονται δύο ταραχώδεις εβδομάδες, αφού τις επόμενες ημέρες θα γίνει στη Βουλή η συζήτηση και η ψηφοφορία επί της πρότασης για εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα, η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων κ.λπ…