Τι γίνεται με τον Κώστα Λαλιώτη;

Άνθρωπος με τον οποίο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλά καθημερινά, ακόμη και για εμπιστευτικά θέματα.

Σύμφωνα λοιπόν με το στέλεχος αυτό, στη Χαριλάου Τρικούπη έχει επισημανθεί σε όλους τους τόνους πως εκείνο που χρειάζεται είναι μεγάλη προσοχή σε όλους τους τομείς. Ακόμη και στις εμφανίσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες άλλωστε δεν ελέγχονται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και οι εντυπώσεις που προκαλούν εξαρτώνται εν πολλοίς από τον χαρακτήρα των στελεχών, όπως συνέβη με τον κ. Πάγκαλο, που λίγο έλειψε να προκαλέσει, με τα όσα είπε για το ΚΚΕ, μείζον εσωκομματικό ζήτημα. Όμως την τελευταία στιγμή αυτό απεφεύχθη. Ο κ. Παπανδρέου μόλις πληροφορήθηκε τις δηλώσεις του πρώην υπουργού, που παρ’ ολίγον να τινάξουν τα πάντα στον αέρα, συνέστησε ψυχραιμία, αφήνοντας να περάσει χωρίς συνέπειες η πρόκληση Πάγκαλου προς το ΚΚΕ.

Ωστόσο, η επίθεση του κ. Πάγκαλου στην ηγεσία της Αριστεράς εκδηλώθηκε σε ακατάλληλη στιγμή, αφού το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να προσεγγίσει όχι μόνο τον ΣΥΝ αλλά και το ΚΚΕ, σε μια κοινή στρατηγική, τουλάχιστον για την υπόθεση των σκανδάλων με τα ομόλογα και η πράξη του κ. Πάγκαλου, όπως έλεγαν αρκετά στελέχη, απομάκρυνε αυτό το ενδεχόμενο… «Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες με τις ηγεσίες της Αριστεράς, εμείς πάντως το χρέος μας θα το κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά άλλος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου και πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Προεκλογική περιοδεία

«Μαζί με τον λαό για τη νίκη» είναι το γενικό σύνθημα της προεκλογικής περιοδείας του κ. Παπανδρέου στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Από τη Χαριλάου Τρικούπη δίνεται μεγάλη έμφαση στις επισκέψεις του κ. Παπανδρέου σε πολλούς νομούς της χώρας, καθώς θα είναι καθημερινά στις τηλεοράσεις και παράλληλα θα υπάρξει δυνατότητα να αντιπαρατεθεί με τον κ. Καραμανλή, ο οποίος αναμένεται να επιτεθεί σήμερα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από την ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παπανδρέου, την Πάτρα, στο πλαίσιο των προσυνεδριακών ομιλιών του.

Από το ΠΑΣΟΚ διανεμήθηκε κείμενο όπου γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία των επισκέψεων του κ. Παπανδρέου στη βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζει ότι:

«Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, Γιώργος Παπανδρέου, είναι σαφές ότι συνεχίζουν (σύμφωνα με τον σχεδιασμό της περιόδου), εντείνοντας τη δράση τους στον πολυμέτωπο πολιτικό αγώνα, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις και δράσεις. Αυτές αφορούν συνδυαστικά τόσο την τεκμηριωμένη κριτική και την ουσιαστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ (σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό, εθνικό, θεσμικό, ηθικό και ιδεολογικό) όσο και την ανάδειξη, την τεκμηρίωση και την προβολή των εναλλακτικών προτάσεων και των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΠΑΣΟΚ (σε όλα τα προαναφερθέντα επίπεδα)».

Η τετραήμερη περιοδεία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη δημιουργεί μια νέα δυναμική, εκτιμά η Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ΠΑΣΟΚ, σχεδιάζοντας τις επισκέψεις του κ. Παπανδρέου λίγο πριν από τα μπάνια του λαού, είχαν στον νου τους να προβάλουν ιδιαίτερα τις αδυναμίες της κυβέρνησης, ότι υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες, μέσα σε 3 χρόνια έχει πράξει ελάχιστα, είναι αδρανής και άπραγη, αναξιόπιστη και ανίκανη, όμως υπήρξε αλλαγή στρατηγικής και πλέον οι ομιλίες του κ. Παπανδρέου θα στοχεύουν το πρόσωπο του κ. Καραμανλή. Θα επιδιώξει να τον αποδομήσει πολιτικά, να μειώσει την πολιτική του αξιοπιστία. Βλέπουν στις δημοσκοπήσεις ότι τώρα που ο Καραμανλής άρχισε να παίρνει το παιχνίδι επάνω του, ανακτά τη μικρή απώλεια αξιοπιστίας που είχε υποστεί και επιδιώκουν μέχρι τις εκλογές να έχουν μειώσει το κύρος του. Ο κ. Παπανδρέου θα τον κατηγορήσει ως πιστή έκφραση και συνέχεια της Δεξιάς του παρελθόντος, που είχε και έχει ως πρωταρχικό στόχο της να «βολέψει τους ημετέρους», να «επανιδρύσει» το «γαλάζιο» πελατειακό, κομματικό και αυταρχικό κράτος, να εξυπηρετήσει τα «συμφέροντα των λίγων».

Τι γίνεται με τον Λαλιώτη

Ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήλπιζε ότι με τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου το νερό μπήκε στο αυλάκι. Τίποτα όμως δεν έγινε. Εγκαταστάθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, φτιάχτηκε το γραφείο του, απέκτησε υποδομή και… τίποτα άλλο. «Τώρα ανιχνεύει το περιβάλλον που περιτριγυρίζει τον Γιώργο ώστε να διαμορφώσει τη δική του στρατηγική», έλεγε ένας πολιτικός του φίλος. Μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ κανείς δεν ήξερε αν ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα πήγαινε με τον κ. Παπανδρέου στη μεγάλη περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα. «Μέχρι και τώρα υπάρχει σε εκκρεμότητα, αλλά δεν θα παρακαλέσουμε κιόλας…», έλεγε άλλος πολιτικός του φίλος, που γνωρίζει πώς λειτουργεί ο κ. Λαλιώτης. Ο ίδιος θα ήθελε να πάει μαζί με τον κ. Παπανδρέου στην περιοδεία του, για έναν και μοναδικό λόγο: το πέρασμα από την Εγνατία που είναι δικό του έργο, πλην όμως ο Παπανδρέου έμεινε χωρίς τον Λαλιώτη στην περιοδεία αυτή.

Τι θέλει να δείξει το ΠΑΣΟΚ για την Εγνατία

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να καρπωθεί (και είναι λογικό) τα μεγάλα έργα. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν προχώρησε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σουφλιάς όσα είχαν προγραμματιστεί επί ΠΑΣΟΚ, πολύ περισσότερο όταν μέσω των μεγάλων έργων ενισχύθηκαν η οικονομία, η ανάπτυξη και η απασχόληση. Για το ΠΑΣΟΚ η Εγνατία Οδός συμπυκνώνει το διαχρονικό του μήνυμα και τη διαχρονική προγραμματική του δέσμευση για τη ριζική αλλαγή του μεταπολεμικού αθηνοκεντρικού μοντέλου ανάπτυξης, γιατί «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα και η Αττική», όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό τα έργα που μελετήθηκαν, σχεδιάστηκαν, υλοποιήθηκαν ή και ολοκληρώνονται τώρα, έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και συνδέονται με την πορεία της Ελλάδας, με την πορεία της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, με την πορεία των 16 νομών στον 21ο αιώνα.


Σχολιάστε εδώ