Τα παίρνουν όλα οι «νταβατζήδες»

Χαρίζουν την υπερσυγκέντρωση Μέσων: Κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει το 100% Μέσου, να ελέγχει άλλους ενημερωτικούς σταθμούς και να κατέχει Μέσα σε όλες τις κατηγορίες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ψηφιακή, ευρυζωνικά δίκτυα και φυσικά εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία δεν υπολογίζονται καν στη συγκέντρωση η οποία ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Οι οικονομικοί όροι για αδειοδότηση τηλεοπτικού σταθμού προκρίνουν μόνο τους μεγάλους της αγοράς.
Το σχέδιο νόμου δεν πήρε ακόμη το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά μια δήλωση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, μετά την κυβερνητική επιτροπή, έβγαλε το θέμα στην επικαιρότητα. Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός ελέγχου δημοσιότητας για το τι θα βγει στις εφημερίδες. Το θέμα δόθηκε στους πολιτικούς συντάκτες με τη γραμμή της κυβέρνησης (ενδεικτικός ο τίτλος στον «Ελεύθερο Τύπο»: «Αλλάζει η εικόνα στα ΜΜΕ»), ενώ μία μέρα μετά με non paper των υπηρεσιών του Μαξίμου διοχετεύθηκαν οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Αποδεικνύεται αυτό που έλεγε το «Π» εδώ και πολύ καιρό. Δίνονται στους εκδότες, μεγαλοϊδιοκτήτες, που τόσο καιρό επενδύουν στα ΜΜΕ, όλες οι προϋποθέσεις για την υπερσυγκέντρωση των Μέσων τους, προωθείται η συγχώνευση ομίλων, απελευθερώνεται η ψηφιακή εκπομπή χωρίς αδειοδότηση (με απλή βεβαίωση από το ΕΣΡ). Κυρίως απαγορεύεται σε κάθε άλλον, εκτός από τα κανάλια, να κάνουν επίγεια ψηφιακή τηλεόραση! Ακόμη δηλαδή και διεθνής όμιλος (π.χ. ο Σαουίρις της WIND) να θέλει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα θα πρέπει (υποχρεωτικά) να εξαγοράσει κανάλι που ήδη εκπέμπει για να πάρει το πράσινο φως από το
ΕΣΡ ή το υπουργείο Επικρατείας! Είναι αξιοσημείωτο πως αυτό το καθεστώς πέρασε από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην ουσία ο νόμος δεν ρυθμίζει τις άδειες λειτουργίας. Αυτές παραπέμπονται στο μέλλον με υπουργική απόφαση για την αναλογική εκπομπή (άρα μετά τις εκλογές και βλέπουμε) και αφού βγει πρώτα χάρτης συχνοτήτων. Μετά την ψήφιση του νόμου μπορούν τα μεγάλα κανάλια και η ΕΡΤ να εκπέμψουν ψηφιακά και εκεί είναι το μεγάλο παιχνίδι. Ο έλεγχος των ψηφιακών συχνοτήτων αφήνεται επίσης για το μέλλον με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Με τον νέο νόμο καθορίζεται:
Η κατοχή Μέσου 100%, ο έλεγχος ενημερωτικού Μέσου με παράλληλο έλεγχο σε μη ενημερωτικό, συμμετοχή σε Μέσα ενημερωτικά (αρκεί να μην υπάρχει έλεγχος) και η συμμετοχή σε πολλά μη ενημερωτικά.
Το ποσοστό για τη δεσπόζουσα θέση σε κάθε επιμέρους αγορά ορίζεται σε 35% για δραστηριοποίηση σε ένα Μέσο, 32% σε δύο Μέσα, 28% σε τρία και 25% σε τέσσερα Μέσα. Το κριτήριο της δεσπόζουσας θέσης είναι για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο τα διαφημιστικά έσοδα συν τα έσοδα από πωλήσεις, ενώ για τις εφημερίδες και τα περιοδικά η διαφημιστική δαπάνη συν τα έσοδα πωλήσεων.
Το ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο για την αδειοδότηση πανελλαδικής εμβέλειας είναι 12 εκατομμύρια ευρώ για ενημερωτικούς σταθμούς, 8 εκατομμύρια για ενημερωτικούς θεματικού περιεχομένου και 2 εκατομμύρια για μη ενημερωτικούς. Για τους περιφερειακούς το ποσό θα καθοριστεί με υπουργικές αποφάσεις.
Ιδιωτικοποιούν
το μέλλον της ΕΡΤ
Με τον νόμο νομιμοποιείται η λειτουργία της θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ στην οποία δίνεται το 15% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας από το ανταποδοτικό τέλος των ελλήνων πολιτών, μέρος των περιουσιακών της στοιχείων, ενώ επιτρέπεται η συμμετοχή δημόσιων ή ιδιωτικών εταιρειών! Παραδίδεται δηλαδή η νέα κρατική επίγεια ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ και στους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή υποχρεούται η ΕΡΤ στο μεταβατικό στάδιο να ανεβάσει στις δικές της ψηφιακές συχνότητες το πρόγραμμα της Βουλής και τα δορυφορικά κανάλια, ενώ στην εταιρεία με τους ιδιώτες μεταφέρονται και περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ! Επίσης ανοίγει ο δρόμος για να ηγηθεί η ΕΡΤ στην ψηφιακή μετάδοση περιφερειακών καναλιών. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι «η μετάδοση και πολυπλεξία του προγράμματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας με ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να αναλαμβάνεται από την ΕΡΤ ΑΕ ή από άλλο φορέα που θα συσταθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς που μεταδίδονται ψηφιακά ή με τους οποίους αυτοί θα συμβληθούν, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει και η ΕΡΤ ΑΕ»!
Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση αφενός υλοποιεί την υπόσχεσή της σε αυτούς που κάποτε ονόμαζε «νταβατζήδες». Εξασφαλίζει έτσι την υποστήριξη τους προεκλογικά, αλλά αφήνει την αδειοδότηση μετά τις εκλογές, συνεχίζοντας έτσι πρακτικά το καθεστώς «συνεννόησης» με τους ιδιοκτήτες. Ο υπουργός Επικρατείας καταθέτει το νομοσχέδιο τώρα, ανταποκρινόμενος στην υπόσχεση που είχε δώσει πως μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν εγκριθεί οι αγορές των σταθμών που έγιναν προηγουμένως: Έτσι επιτρέπεται μέχρι τη χορήγηση αδειών ραδιοφώνου η συμμετοχή σε …πέντε (!) μουσικούς σταθμούς στην Αττική, σε 3 στη Θεσσαλονίκη και σε 1 στην επαρχία.
Επίσης στόχος της είναι να δείξει πως σε αυτήν την 3ετή θητεία κατέθεσε 3 νομοσχέδια. Το παρόν, εκείνο για τον επαρχιακό Τύπο, και αυτό που αφορά τον βασικό μέτοχο.


Σχολιάστε εδώ