Στον στραγγαλισμό και τη φίμωση του «Π» στοχεύει η αγωγή του Παναγόπουλου

«Αντί»:

«O νόμος Bενιζέλου στοιχειώνει τον Tύπο

O εκδικητικός, ληστρικός και τυποκτόνος νόμος Bενιζέλου, εξαιτίας του οποίου το ʽʽAντίʼʼ πέρασε πρόσφατα μια μεγάλη περιπέτεια, ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή μια μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EPT Xρ. Παναγόπουλος σε βάρος της εβδομαδιαίας εφημερίδας ʽʽTο Παρόνʼʼ, από την οποία αξιώνει 2.500.000(!) ευρώ, ως αποζημίωση για ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμά της που θεώρησε ότι τον θίγει.

Aναφορικά με αυτό καθαυτό το δημοσίευμα είναι γεγονός ότι η ιστορία της EPT, από την εποχή ακόμα της ίδρυσής της, ήταν πάντα μια πικρή ιστορία και ως τέτοια παραμένει μέχρι σήμερα, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις από αρμόδιους και αναρμόδιους περί τα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα στη χώρα μας. H διαπίστωση αυτή, μάλιστα, έχει καταγραφεί και συνεχίζει να καταγράφεται σε πλείστα δημοσιεύματα, που έχουν δει το φως κατά καιρούς σε όλα σχεδόν τα -έντυπα κυρίως- μέσα ενημέρωσης.

Τώρα, γιατί το συγκεκριμένο δημοσίευμα της εν λόγω εφημερίδας ενόχλησε τόσο τον κ. Παναγόπουλο είναι φυσικά προσωπικό του θέμα. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα στοιχεία του ρεπορτάζ που δημοσίευσε το ʽʽΠαρόνʼʼ και τα οποία αφορούσαν την αποκάλυψη φαινομένων εκτεταμένης διασπάθισης δημόσιου χρήματος -μην ξεχνάμε ότι στα έσοδα της EPT συμμετέχει σύμπας ο ελληνικός λαός, με το χαράτσι που του έχει επιβληθεί διά νόμου- στηρίζονται σε συγκεκριμένες αποδείξεις, που η εφημερίδα παραθέτει αναλυτικά.

Στοιχεία που αφορούν υπέρογκες αμοιβές και κυρίως πρόσθετα ʽʽδωράκιαʼʼ αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ελάχιστους ανώτερους υπαλλήλους (ʽʽμπόνουςʼʼ, επειδή απλώς έκαναν τη δουλειά τους, όπως επισημαίνει η εφημερίδα), σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι εργαζόμενοι στην EPT δημοσιογράφοι, τεχνικοί και το λοιπό προσωπικό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, και όχι μόνο οικονομικά. Kαι δεν είναι μόνο αυτά. Eίναι και το θέμα των ʽʽπερίεργωνʼʼ αναθέσεων για πανάκριβες, αλλά και για αμφιλεγόμενες έως επικίνδυνες, τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ από την άλλη πλευρά το παρεχόμενο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης καθίσταται, για το τηλεοπτικό κοινό, όλο και περισσότερο κακέκτυπο των καναλιών δεύτερης κατηγορίας. Tο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι τον κ. Παναγόπουλο έσπευσε να καλύψει ο προϊστάμενός του υπουργός Προεδρίας Θ. Pουσόπουλος. H κάλυψη του υπουργού μάλιστα δεν αφορούσε μόνο τη μήνυση σε βάρος της εφημερίδας ʽʽΤο Παρόνʼʼ, αλλά και το θέμα που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα από νέο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, αλλά και της οικονομικής ʽʽHμερησίαςʼʼ, σχετικά με την παράνομη παραμονή του κ. Παναγόπουλου στη θέση του προέδρου, καθώς η θητεία του έληξε ήδη τον περασμένο Aπρίλιο.

Το γεγονός αυτό, βέβαια, καθιστά παράνομες όλες τις αποφάσεις και τις διάφορες διαχειριστικές πράξεις που έκανε στο διάστημα των δύο μηνών που ακολούθησαν μέχρι σήμερα. Σχετικά, πάντως, με τη μήνυση του κ. Παναγόπουλου εναντίον της εφημερίδας ʽʽΤο Παρόνʼʼ, η οποία θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Ιανουάριο, παραμένει ανοιχτό το ηθικό θέμα που προκύπτει, καθώς με αυτήν, εκτός από το ότι απειλεί με στραγγαλισμό την ίδια την έκδοση της εφημερίδας, πλήττει σοβαρά και κάθε έννοια ελευθερίας της δημοσιογραφικής έκφρασης και κυρίως της δημοσιογραφικής έρευνας. Αρχές δηλαδή που είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα της χώρας και στις οποίες η απάντηση, εκείνων που θεωρούν ότι θίγονται, δεν μπορεί να είναι ούτε η λογοκρισία και η φίμωση των δημοσιογράφων, ούτε ο στραγγαλισμός και η εξόντωση των μέσων στα οποία εργάζονται. Τ.Κ.Δ.»

Εφημερίδα «Κέρδος»:

«Τον τυποκτόνο νόμο περί αποζημιώσεων επέλεξε η διοίκηση της ΕΡΤ έναντι της εφημερίδας ʽʽΤο Παρόνʼʼ, καταθέτοντας αγωγή (και όχι μήνυση). Η ΕΡΤ και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Παναγόπουλος με τη χθεσινή αγωγή του κατά της εφημερίδας και των κατά νόμον υπευθύνων κ. Νίκου Κοσμάτου και Μάκη Κουρή ζητούν ʼʼτην ηθική και υλική αποκατάστασή τους και την παράλειψη προσβολής αυτής της μορφής στο μέλλονʼʼ. Αιτία, κατά τους ενάγοντες, το ρεπορτάζ της εφημερίδας για την κρατική ραδιοτηλεόραση, το οποίο χαρακτηρίζουν ʼʼσωρεία ψευδών, συκοφαντικών και βλαπτικών δημοσιευμάτων που επιχειρούν να διασύρουν και να απαξιώσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τα στελέχη τηςʼʼ».(30.5.2007).


Σχολιάστε εδώ