Στη μέγκενη της Δικαιοσύνης η Τράπεζα της Ελλάδος

Προηγουμένως είχαν κληθεί από τους εισαγγελείς που διερευνούν το σκάνδαλο των ομολόγων για να καταθέσουν ο υποδιοικητής Π. Θωμόπουλος και ανώτερα στελέχη της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κατάθεσή τους δεν ήταν πειστική ως προς τις ευθύνες της τράπεζας για τη μη διενέργεια ελέγχων και τη μη εφαρμογή της Πράξης 2538/2004 του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης των επενδυτών ομολόγων.

Σύμφωνα με την Πράξη αυτή η Διεύθυνση Εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδας διενεργεί ελέγχους στα πιστωτικά ιδρύματα, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους πάσης φύσεως διαχειριστές της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων για την τήρηση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την υποχρέωση μεταφοράς στην τράπεζα της Ελλάδος των πλεονασμάτων των λογαριασμών ταμειακής διαχείρισης, καθώς και των μη επενδυόμενων κεφαλαίων των δημοσίων οργανισμών. Επίσης διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των νόμων και των κανονιστικών πράξεων που αφορούν τον έλεγχο των επενδύσεων που πραγματοποιούν οι ασφαλιστικοί φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης, σε κινητές αξίες κ.λπ. Η Πράξη αυτή προβλέπει ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι θα διενεργούνται από το αρμόδιο τμήμα της Τράπεζας της Ελλάδος και οι υπάλληλοι θα έχουν το δικαίωμα να προβαίνουν στον έλεγχο βιβλίων και λοιπών στοιχείων καθώς και στη λήψη πληροφοριών από αρμόδιους που χειρίζονται τα σχετικά θέματα στους ασφαλιστικούς φορείς. Μετά τον έλεγχο οι υπάλληλοι συντάσσουν πορίσματα που υποβάλλονται αρμοδίως. Τέλος η Πράξη προβλέπει την επιβολή κυρώσεων.

Σταμάτησε τους ελέγχους

Η ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος έγκειται κυρίως στο ότι σταμάτησε τους ελέγχους. Έχουμε ξαναγράψει ότι είχαν διενεργηθεί τρεις έλεγχοι, με σημαντικά ευρήματα και τα πορίσματα αυτών των ελέγχων ούτε υπεγράφησαν ούτε εστάλησαν αρμοδίως ούτε δόθηκε κάποια συνέχεια και αραχνιάζουν ακόμη στα χρονοντούλαπα της αρμόδιας διεύθυνσης, ενώ δεν έγιναν άλλοι έλεγχοι. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του αρμόδιου υποδιοικητή Π. Θωμόπουλου ότι εάν απαγγελθούν κατηγορίες για την Τράπεζα της Ελλάδος θα καταπέσουν στην ανάκριση ή στα δικαστήρια. Είναι προφανής ο φόβος των επιτελών της τράπεζας για τη δικαστική έρευνα και προσπαθούν να διασκεδάσουν αυτόν τον φόβο με δημόσιες δηλώσεις, αντιπερισπασμούς και μετάθεση ευθυνών στα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης.

Ένα χρόνο ακέφαλο το αρμόδιο τμήμα

Μόλις προχθές κάλυψαν την κενή επί ένα σχεδόν έτος θέση του προϊσταμένου του τμήματος Ελέγχων και Παρακολούθησης των Επενδύσεων και της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων. Και τοποθέτησαν σε αυτή τη θέση, όπως φαίνεται από την εγκύκλιο που σας παρουσιάζουμε σε φωτοτυπία, την Ελένη Χατζιδάκη, σύζυγο του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου (συγγενή του Μητσοτάκη), και προορίζεται για προαγωγή στις επικείμενες προαγωγές υποδιευθυντών. Λέγεται ότι υπάρχει ισχυρή παρέμβαση από τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ και από την κυβέρνηση, όπως και για άλλους «κανακάρηδες» της ΝΔ (θα επανέλθουμε με ονόματα στον επόμενο φύλλο μας). Το εξοργιστικό όμως είναι ότι το τμήμα αυτό που ήταν ακέφαλο επί ένα έτος -και η ευθύνη της τράπεζας έγκειται στο το ότι δεν είχε την πρόθεση να επιτελέσει το ρόλο της με βάση τη Πράξη 2538/2004- με βάση την τοποθέτηση της Ελένης Χατζιδάκη δεν λέγεται πλέον Τμήμα Ελέγχων και Παρακολούθησης αλλά μόνο Παρακολούθησης των Επενδύσεων και της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων. Είναι τυχαίο άραγε; Και με ποια απόφαση της τράπεζας άλλαξε ο τίτλος του τμήματος;

Από την περασμένη Πέμπτη η ολομέλεια εφετών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 29 του κώδικα ποινικής δικονομίας παρήγγειλε στο Εφετείο της Αθήνας την άσκηση ποινικών διώξεων στην υπόθεση των ομολόγων για έξι κακουργήματα και δύο πλημμελήματα όπως αυτά προέκυψαν από την έρευνα των εισαγγελέων Α. Λιόγα και Γ. Πεπόνη και περιγράφηκαν στις πορισματικές αναφορές τους. Η ολομέλεια δεν υπεισήλθε στο θέμα αν οι διώξεις αυτές θα ασκηθούν σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών θα ασκήσει διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων ή θα εκχωρήσει τη συγκεκριμενοποίηση των διώξεων στους εφέτες ανακριτές. Το καμπανάκι πλέον κτυπά για την Τράπεζα της Ελλάδος και συγκεκριμένα:

– για τον διοικητή Ν. Γκαργκάνα και τον υποδιοικητή Π. Θωμόπουλο

– για τους διευθυντές της Διεύθυνσης Εργασιών Δημοσίου Ν. Αλεξόπουλο (ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε από την τράπεζα, απασχολήθηκε σε θυγατρική της ΑΣΠΙΣ και προετοιμάζει την επάνοδό του ως συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος!), Γ. Στρατάκη (μάρτυρα κατηγορίας στο Ειδικό Δικαστήριο το «βρώμικο ’89»), Μ. Μιχαλόπουλο (νυν διευθυντή, ο οποίος, σημειωτέον, είχε ζητήσει την ενίσχυση με υπαλλήλους του αρμόδιου τμήματος για τη διενέργεια ελέγχων) και Ανδρέα Μιχαηλίδη. Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι είναι αμέτοχος των ευθυνών και εκθέτει με σοβαρά στοιχεία άλλους συναδέλφους του.

– για τον διευθυντή Π. Κυριακόπουλο για παράλειψη ελέγχου των τραπεζών ως την προσυμβατική ενημέρωση των επενδυτών σε ομόλογα και την επιβολή κυρώσεων στις τράπεζες που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Κατά τα άλλα ο Ν. Γκαργκάνας την περασμένη Τρίτη είχε προσκαλέσει τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Gerald Caiden για να μιλήσει στην Τράπεζα με θέμα «Η φύση και η σημασία της ηθικής και του επαγγελματισμού στη δημόσια σφαίρα» – Τhe nature and significance of ethics and professionalism in public sphere. Ήταν ειρωνεία της τύχης ο εν λόγω καθηγητής να αναφερθεί με δριμύτητα κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας τη στιγμή που η διαφθορά έχει ήδη εισχωρήσει και ταλανίζει την Τράπεζα της Ελλάδος.


Σχολιάστε εδώ