Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Δεν έχει σημασία εάν ο ίδιος ο κύριος Πιλάβιος όντως πιστεύει πως σήμερα η Σοφοκλέους είναι τόσο διαφορετική, τόσο πιο υγιής και απαλλαγμένη από τα όποια φαντάσματα του παρελθόντος, ώστε να αποκλείει κάθε είδους «παιχνιδάκι», «φήμη», ή «χειραγώγηση» στην κατά περίπτωσιν επίδοσή της. Εκείνο που πραγματικά σηματοδοτεί μια τέτοια δημόσια δήλωση είναι αφενός μεν η -έστω και έμμεση- παραδοχή των όσων «κακώς κείμενων» συνέβαιναν μέχρι πριν από λίγα χρόνια (;) στο ΧΑ και αφετέρου το πόσο αποφασισμένοι δείχνουν οι τωρινοί επικεφαλής την αγορά να την διοικήσουν πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν.

>> Η στήλη από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει την ανοιχτή στήριξή της στα όσα ευαγγελίζονταν οι διοικούντες την αγορά μας. Κατά καιρούς έχει ψέξει αποφάσεις, έχει διαφωνήσει με κινήσεις, αλλά εξακολουθεί να επιμένει πως είναι παρασάγγας καλύτερο να γίνονται κινήσεις -έστω και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα- από το να συνέχιζε το σαράκι της αμφιβολίας και της δυσπιστίας να κατατρώει τη Σοφοκλέους. Στον βαθμό αυτό λοιπόν, ναι, μπορεί και σήμερα τα ψέματα να κινούν χαρτιά, αλλά τουλάχιστον οι πράξεις, οι συμφωνίες, οι εξαγορές, οι συγχωνεύσεις και οι συμμαχίες, με δυο λόγια η κινητικότητα των επιχειρηματιών, είναι -στην πλειονότητα των περιπτώσεων- αυτές που «τραβάνε ψηλότερα» τις αποδόσεις των περισσότερων τίτλων.

>> Κι επειδή πολλές φορές έχουμε γκρινιάξει να μη χαλάσουμε ούτε αυτή την εβδομάδα τη… συνταγή!

>> Προσέξατε μήπως την πορεία των περισσότερων τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης τις τελευταίες ημέρες; Μήπως παρατηρήσατε πως στην καλύτερη των περιπτώσεων πολλά blue chips παρουσιάζουν ουσιαστικά απειροελάχιστες διακυμάνσεις; (σ.σ.: «Σταθεροποιητικές κινήσεις» το ονομάζουν κομψά οι χρηματιστές)

>> Αν δεν το προσέξατε, εσείς, μάθετε πως oι πλέον έμπειροι χρηματιστές και αναλυτές το αντιλήφθηκαν και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την παρατεταμένη αδυναμία των τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης να «σηκώσουν» τον δείκτη πέραν των 4.950 μονάδων. Κι εδώ ακριβώς εστιάζουν και το ενδιαφέρον τους για τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Υποστηρίζουν πως είναι τουλάχιστον δυσοίωνο στοιχείο η αδυναμία της αγοράς μας να διασπάσει το επίπεδο των 5.000 μονάδων, πολύ περισσότερο όταν η διεθνής συγκυρία είναι ιδανική, με τις μεγάλες αγορές της αλλοδαπής να βρίσκονται -ή να έχουν διασπάσει- τα ιστορικά υψηλά τους!

>> Έτσι, οι φίλοι μας οι αναλυτές προειδοποιούν πως, εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη στα blue chips τις αμέσως προσεχείς ημέρες, δύσκολα θα δούμε τις 5.000 στο ταμπλό. Κι όσο πιο αργά οδεύουμε προς αυτό το κομβικό σημείο, τόσο πιο πιθανή φαντάζει η διόρθωση και το πισωγύρισμα, με ό,τι αυτό σημαίνει συνήθως για τους ανυπόμονους Έλληνες!

>> Πάντως, για να κλείσουμε με κάτι που αφορά πρωτίστως εμάς, τους ιδιώτες επενδυτές, δέον όπως όλοι προσέξουμε τις κινήσεις και τις υπεραποδόσεις -σε ορισμένες περιπτώσεις- πολλών μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και του 80άρη δείκτη της μικρής, αλλά και το γεγονός πως (ίσως και χωρίς να το καταλάβουμε εμείς οι πολλοί…) ορισμένες μετοχές του ταμπλό όχι μόνο καταγράφουν σημαντικά κέρδη, αλλά τίθενται πλέον σε διαπραγμάτευση πλέον με τιμές μεγαλύτερες από το ιστορικό ρεκόρ τους τη «χρυσή εποχή» του 1999!


Σχολιάστε εδώ