Σε κοινοτική επιτήρηση η Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Η διαδικασία αυτή έχει σοβαρά στοιχεία εξευτελισμού των ελληνικών αρχών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού είναι η πρώτη φορά στα κοινοτικά χρονικά που καλείται η Κομισιόν να εξετάσει αν μια Επιτροπή Ανταγωνισμού κράτους μέλους λειτουργεί αποτελεσματικά, προστατεύοντας καταναλωτές και επιχειρηματίες από τα μονοπώλια.

Πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αρχίσει προκαταρκτική έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα καταγγελίας-καταπέλτη κατά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ελληνική εταιρεία, (το όνομά της βρίσκεται στη διάθεση του «Π») η οποία προσπαθεί μάταια από το 2003 να… βγάλει άκρη με τις υπηρεσίες του κ. Ζησιμόπουλου.

Η Κομισιόν αρχίζει τώρα προκαταρκτική έρευνα, ζητώντας στοιχεία από την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να διαπιστώσει αν πράγματι έχουν «θαφτεί» με ευθύνη του κ. Ζησιμόπουλου και των υπηρεσιών του σοβαρές υποθέσεις παραβιάσεων της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η καταγγέλλουσα εταιρεία, να μην εμπνέει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού καμία εμπιστοσύνη στους ευρωπαίους και έλληνες πολίτες.

Η διαδικασία αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετά και το αποτέλεσμά της δεν μπορεί να προεξοφληθεί, αφού είναι η πρώτη αντίστοιχη περίπτωση στα ευρωπαϊκά χρονικά. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, λίγο μετά τη σύλληψη του τέως γενικού διευθυντή Ανταγωνισμού κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλου, είχε επισκεφθεί την Ελλάδα η κοινοτική επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρους και είχε κάνει αρκετά σχόλια, όχι ιδιαίτερα κολακευτικά, για τη λειτουργία των ελληνικών αγορών, ενώ στην Κομισιόν είχε προκαλέσει αίσθηση η λεγόμενη «υπόθεση των κουμπάρων», που οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης τον κ. Αδαμόπουλο, παλαιό υπάλληλό της στις Βρυξέλλες.

Η αναφορά που έφθασε στην Κομισιόν από ελληνική εταιρεία είναι ιδιαίτερα καυστική και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

– «Δυστυχώς στην Ελλάδα Επιτροπή Ανταγωνισμού όχι μόνο δεν καταπολέμησε τέτοιες παράνομες πρακτικές (σ.σ.: καρτέλ, καταχρήσεις μονοπωλίων) όπως όφειλε, αλλά τουναντίον τις υπέθαλψε με την παρατεταμένη αδράνειά της. (…) Είναι χαρακτηριστικό ότι εκκρεμούν ακόμη υποθέσεις που ξεπερνούν τη δεκαετία.(…)

– Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού να κατατάσσεται μονίμως τελευταία από την επιθεώρηση Global Competition Review και να έχει ληφθεί μόνο μία απόφαση εναντίον καρτέλ με επιβολή προστίμου στα δέκα χρόνια λειτουργίας της ελληνικής Επιτροπής ως Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού».

Όπως σημειώνεται στην καταγγελία, η κατάσταση αυτή φάνηκε να αλλάζει το 2006, όταν οι υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού διεκπεραίωσαν 14 υποθέσεις καρτέλ, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση του καρτέλ στο γάλα. Για την υπόθεση αυτή, ο κ. Αδαμόπουλος συνελήφθη και κατηγορήθηκε για εκβιασμό. Στο χρονικό σημείο αυτό άρχισε και η νέα περιπέτεια όσων έχουν προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς, όπως τονίζεται στην καταγγελία, χωρίς νόμιμη αιτία η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε μετά τη σύλληψη Αδαμόπουλου να αναθέσει σε τριμελή επιτροπή την επανεξέταση όλων των φακέλων που χειρίσθηκε η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, παρότι δεν υπήρχαν καταγγελίες παρατυπιών σε άλλες περιπτώσεις πλην της έρευνας για το γάλα.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο κ. Ζησιμόπουλος μετέτρεψε τη σύλληψη Αδαμόπουλου σε πρόσχημα για το «πάγωμα» της διερεύνησης όλων των υποθέσεων με τις οποίες είχε καταπιαστεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού επί των ημερών του. Αποτέλεσμα είναι, όπως τονίζουν και οι καταγγέλλοντες, ότι σήμερα, πολλούς μήνες μετά τις εντολές για επανεξέταση, όλες οι υποθέσεις ακόμη… εξετάζονται.

Και το… κερασάκι στην τούρτα είναι ότι η διευθύντρια που αναπλήρωνε ως τώρα τον τέως γενικό διευθυντή βρισκόταν στη θέση αυτή χωρίς να έχει υπογραφεί από τον υπουργό Ανάπτυξης η απόσπασή της, που έχει λήξει από τον Μάρτιο του 2005 – αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Ζησιμόπουλος εξεταζόμενος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν τίθεται θέμα προσβολής ως άκυρων όλων των εισηγήσεων που έχει υπογράψει η συγκεκριμένη διευθύντρια όσο βρισκόταν παράτυπα στην Επιτροπή…


Σχολιάστε εδώ