Πειραιώτικα

// Τέτοια υποβάθμιση του δημοτικού συμβουλίου και τέτοια κοροϊδία των συμβούλων από τη διοίκηση της ΔΕΠΕΠ δεν έχει αποπειραθεί να κάνει κανένας μέχρι τώρα στον Πειραιά. Το έκανε όμως ο διά κληρώσεως τελευταίος και καταϊδρωμένος σύμβουλος του Φασούλα και πρόεδρος της ΔΕΠΕΠ (!) Στ. Μπρατσόλης, ο οποίος από τις 24 Μάη καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει δάνειο 2,7 εκατ. ευρώ για να γλιτώσει η ΔΕΠΕΠ το πρόστιμο των 6 εκατ. ευρώ και στις 13 Ιουνίου, μόλις 5 ημέρες πριν από τη συζήτηση της πρότασης αυτής στο συμβούλιο, έστειλε νέα εισήγηση στους συμβούλους με την οποία τους έλεγε ότι πριν από 15 ημέρες τους ενημέρωσε λανθασμένα γιατί το δάνειο που πρέπει να πάρει η ΔΕΠΕΠ δεν είναι 2,7 εκατ. ευρώ, αλλά… 9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να ενταχθούν στο μεγάλο δάνειο των 85 εκατ. ευρώ που θα έρθει για συζήτηση τις επόμενες μέρες!
Δηλαδή ο κ. Μπρατσόλης ομολογεί ότι… «δούλευε» ψιλό γαζί τους συμβούλους όταν τους έλεγε πως μέχρι 31/7/07 θα πρέπει να καταβληθούν 2,7 εκατ. ευρώ στην εφορία για να γλιτώσει η ΔΕΠΕΠ το πρόστιμο των 6 εκατ. ευρώ, μια και στη νεώτερη εισήγησή του αναφέρει πως δεν υπάρχει καμία προθεσμία και πως είναι δεδομένο ότι η ΔΕΠΕΠ θα υποχρεωθεί να καταβάλει ολόκληρο το ποσόν στην εφορία!
Το πιο τραγικό όμως είναι πως οι σύμβουλοι που δεν είχαν προλάβει να ενημερωθούν για το πισωγύρισμα του Στ. Μπρατσόλη είχαν αρχίσει τις τοποθετήσεις τους με βάση την πρώτη εισήγηση, αφού η δεύτερη μπήκε στους φακέλους 3 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας. Έτσι μιλούσαν χωρίς αντικείμενο και σε ανύπαρκτη βάση!
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως όταν μιλούσε ο Θ. Δρίτσας και έλεγε πως όλοι πρέπει να συμφωνήσουν για να πάρει δάνειο 2,7 εκατ. ευρώ η ΔΕΠΕΠ, προκειμένου να προλάβει να καταθέσει τα χρήματα μέχρι 31/7/07 στην εφορία για να «γλιτώσει» το πρόστιμο, ο Τ. Αβραμίδης τον διέκοψε λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει όριο και το πρόστιμο θα πληρωθεί όπως και να έχει! Ο Δρίτσας έκπληκτος τον ρώτησε τι εννοεί, οπότε ο Αβραμίδης του ανέφερε τι λέει η νέα εισήγηση!
Ο Θ. Δρίτσας κατήγγειλε τότε τον πρόεδρο της ΔΕΠΕΠ για απόπειρα παραπλάνησης του δημοτικού συμβουλίου και τόνισε ότι με αυτόν τον τρόπο τινάζεται η συνεδρίαση στον αέρα!

Ο Ν. Λεγάκης, που μίλησε αμέσως μετά, τόνισε ότι η νέα εισήγηση είναι ακαταλαβίστικη και στημένη κατά τρόπο που να μη γνωρίζει ο κάθε σύμβουλος τι καλείται να ψηφίσει!

Ο Στ. Μπρατσόλης θρασύτατα του είπε ότι είναι… αδιάβαστος, αφού η εισήγηση άλλαξε την Πέμπτη οπότε είχαν περιθώριο την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο να τη… μελετήσουν. Τόνισε δε ότι η εισήγηση άλλαξε, επειδή ο έφορος του, είπε ότι το χρονικό όριο της 31/7/02 δεν υπήρχε! Ο έφορος όμως, κατά πληροφορίες μας, διατείνεται ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο!

Τελικά, ποιος κοροϊδεύει ποιον στον Πειραιά; Ο έφορος, ο Μπρατσόλης ή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Ρεσβάνης, που όταν ρωτήθηκε από τη Σαρρή αν ο δήμαρχος βρίσκεται στο δημαρχείο απάντησε με βεβαιότητα καταφατικά;
Αυτό σίγουρα δεν θ’ αργήσουμε να το μάθουμε, μια και το ψέμα έχει… κοντά ποδάρια.

Βέβαια το πισωγύρισμα Μπρατσόλη δεν είναι ούτε συμπτωματικό ούτε τυχαίο! Ήταν μια μελετημένη κίνηση της πλειοψηφίας για να αναγκάσει τη μειοψηφία να ψηφίσει το μεγάλο δάνειο. Γιατί από τη στιγμή που κατά τον κ. Μπρατσόλη δεν… σώζεται η ΔΕΠΕΠ με το μικρό δάνειο των 2,7 εκατ. ευρώ και πρέπει να πάρει υποχρεωτικά 9 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενταχθούν στο μεγάλο δάνειο, οι σύμβουλοι του Αγραπίδη για να… σώσουν τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΠΕΠ, Ηλία Χονδροκούκη, του οποίου η περιουσία έχει δεσμευθεί, θα αναγκαστούν να ψηφίσουν το μεγάλο δάνειο. Εκείνο που δεν είπε ο κ. Μπρατσόλης είναι αν τα 9 εκατ. ευρώ θα είναι… καπέλο στα 85 εκατ. ευρώ, που θέλει να πάρει ο Φασούλας. Αν δηλαδή το δάνειο δεν θα είναι 85 εκατ. ευρώ αλλά 94 εκατ. ευρώ…
Πάντως, όπως έλεγαν μετά όλοι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας, που ήταν εξοργισμένοι με τα… καμώματα και τις μεθοδεύσεις του «καλού στρατιώτη Σβέικ» του Φασούλα, και να υπήρχε μια πιθανότητα να ψηφίσουν το μεγάλο δάνειο, τώρα δεν θα το κάνουν με… τίποτα, μόνο και μόνο για να… αντιδράσουν στον εμπαιγμό που τους έκαναν τα πρωτοπαλίκαρα του δημάρχου. Οπότε μάλλον σε… κακό θα του βγει του Φασούλα η μεθόδευση. Για να δούμε…

// Ο Στ. Μπρατσόλης στην εισήγησή του, αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα της στήλης που τον χαρακτήρισε ως «το καλύτερο πιόνι στη σκακιέρα του Φασούλα». Είπε λοιπόν ότι δεν είναι πιόνι, αλλά απλός στρατιώτης.

// Η Α΄ ΔΟΥ Πειραιά με έγγραφό της που κοινοποίησε σε κάθε υπηρεσία και φορέα αναφέρει ότι η ΔΕΠΕΠ από το 1998 μέχρι το 2006 δεν είχε αποδώσει ΦΠΑ. Κατόπιν αυτού απαγορεύει την έκδοση στοιχείων και πιστοποιητικών που ενδεχομένως θα ζητήσει η επιχείρηση, ενώ επιβάλλει την αναστολή του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών της. Επίσης δεσμεύει κατά 50% την περιουσία των Χονδροκούκη, Κυραγιάννη και Αγραπίδη που διετέλεσαν πρόεδροί της κατά το ως άνω διάστημα.
Δηλαδή η εφορία κάνει καταλογισμό του ποσού που της οφείλεται στους πρώην πρόεδρους της επιχείρησης και απειλεί να πάρει τα χρήματά της από την προσωπική τους περιουσία.

// Τέτοιο άδειασμα δεν το είχε δει ούτε στον χειρότερο εφιάλτη του ο Χονδροκούκης. Ενώ επί 15 ημέρες τον κορόιδευαν οι «κρατούντες» ότι θα πάρουν δάνειο για να γλιτώσει την περιουσία του και τον έβαζαν να πιέζει τη μειοψηφία για να το ψηφίσει, στο τέλος την έκαναν… γυριστή και άλλαξαν την εισήγηση. Αφού τον είχαν επί μισό μήνα και τον περιέφεραν ως… λάφυρο από συμβούλιο σε συμβούλιο και από σύσκεψη σε σύσκεψη για να παρακαλάει τους παλιούς του «συντρόφους» να του… γλιτώσουν την περιουσία, στο τέλος του την έφεραν! Αφού τον κατεξευτέλισαν τον πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων κι ούτε νοιάζονται γι’ αυτόν!
Ας του γίνει μάθημα του Ηλία αυτό και ας μάθει -επιτέλους- ποιους πρέπει και αξίζει να εμπιστεύεται.
Και κάτι τελευταίο. Ο Χονδροκούκης έζησε αυτό ακριβώς που στο παρελθόν είχε κάνει ο ίδιος. Όπως κορόιδευε κάποιους, κάποτε, όπως «δούλευε» ορισμένους που δεν τον είχαν βλάψει ποτέ, έτσι τον κορόιδεψαν και τώρα. Έχει ο καιρός γυρίσματα…

// Πολλές φορές θυμήθηκαν τον… Μπεντενιώτη στο συμβούλιο της Δευτέρας. Γιατί εκείνος ζητούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης τετραετίας να γίνει ειδική συζήτηση στο Σώμα για τη ΔΕΠΕΠ, αλλά με φασιστικό και απαράδεκτο τρόπο ο τότε πρόεδρος, Κ. Γκαβέρας, απέρριπτε κάθε σχετικό αίτημα και όταν δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς τα έβαζε ως τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη για να μην προλάβει να συζητηθεί! Να όμως που τώρα το θέμα «έσκασε» και απειλεί να παρασύρει στη δίνη του ακόμα και τον ίδιο τον Αγραπίδη!

// Ο Τάκης Αβραμίδης στο περασμένο συμβούλιο θυμήθηκε ότι η ΔΕΠΕΠ επί Χονδροκούκη μοίραζε σαν… στραγάλια τις χιλιάδες των ευρώ σε… ανύπαρκτα ή λαθρόβια έντυπα. Εκείνο όμως που δεν είπε ο «πολύς» αντιδήμαρχος είναι ότι τα ίδια έντυπα επιχορηγεί και σήμερα ο Μπρατσόλης! Γιατί άραγε; Μήπως επειδή ήταν στην αίθουσα ο… Λουδοβίκος και τον παρακολουθούσε;

// Από τις 8 Φεβρουαρίου ο αρεοπαγίτης Λέανδρος Ρακιντζής, γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, είχε ζητήσει από τον δήμαρχο Πειραιά να διενεργήσει ΕΔΕ για το θέμα της ΔΕΠΕΠ. Όμως μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ούτε ΕΔΕ ούτε προσπάθεια υλοποίησης των προτάσεων των οικονομικών επιθεωρητών ούτε… τίποτα!
Και όμως, ο γενικός επιθεωρητής ανέφερε σαφώς ότι διαπιστώθηκαν κατά τον έλεγχο σοβαρές παραβάσεις και παραλείψεις.
Χαρακτηριστικά τόνιζε:
«Οι επιθεωρήτριες διαπίστωσαν και κατέγραψαν παραλείψεις και παρατυπίες όπως: (τα ιδιωτικά συμφωνητικά δεν φέρουν σφραγίδα κατάθεσης στην αρμόδια των επιτηδευματιών ΔΟΥ, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1882/1990, στο τιμολόγιο – δελτίο αποστολής (97/17/2/1999) και στη θέση της παραλαβής δεν υπάρχει υπογραφή, η τιμολόγηση των εσόδων της ΔΕΠΕΠ, τα οποία προκύπτουν από τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί με πελάτες για μεγάλο εύρος παραχώρησης διαφημιστικών χώρων γίνεται για τους χώρους που έχουν χρησιμοποιηθεί και όχι γι’ αυτούς που έχουν παραχωρηθεί με τη σύμβαση, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται έσοδα που απορρέουν από τη συμβατική υποχρέωση κ.λπ., σελ. 7, 8, 9 της έκθεσης).
Κατ’ ακολουθία των ανωτέρω, παρακαλούμε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για την εποπτεία των ΟΤΑ, να δώσετε εντολή διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης κατά των εμπλεκομένων στην υπόθεση, με παράλληλη ενημέρωσή μας».
Φαίνεται ότι κάποιοι θεώρησαν φυσιολογικά όλα αυτά και δεν διενήργησαν ΕΔΕ. Γιατί άραγε; Και ποιους ήθελαν να καλύψουν;
// Η παγκόσμια ημέρα μουσικής γιορτάστηκε στον Πειραιά με μια μεγαλειώδη εκδήλωση την οποία, όπως μας πληροφορούσαν οι αφίσες στις κολόνες φωτισμού όλου του κεντρικού Πειραιά, διοργάνωσαν ο απών δήμαρχος και η κ. Φον Ρουφίν.
Η κεντρική εκδήλωση έγινε στο Πασαλιμάνι από ένα… διεθνώς άγνωστο συγκρότημα και την παρακολούθησαν καμιά… σαρανταριά περαστικοί. Τόση σημασία έδωσαν οι διοργανωτές που δεν… εμφανίστηκαν καθόλου. Είδαν όμως το όνομά τους στις αφίσες και… ησύχασαν. Ο κόσμος θα ξέρει ότι… υπάρχουν. Αν και η κ. Φον Ρουφίν έχει δικαιολογία. Από τη Σκάλα του Μιλάνου στα… σκαλάκια της πλατείας Κανάρη είναι υποβιβασμός. Όπως και να το κάνουμε…
// Την πιο ωραία ομιλία, απ’ όσα βαρετά και δακρύβρεχτα ακούσαμε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, την έκανε η Δάφνη Μπόκοτα. Που είπε ότι αν γινόταν τέτοιο… τζέρτζελο και για τη ΔΕΠΕΠ (το… δικό της μαγαζί, που πήγε… άπατο χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη η ίδια) θα ήταν ευτυχισμένη. Πού τέτοια τύχη όμως. Βλέπετε η ΔΕΠΕΠ είναι… γωνιακό μαγαζί και βγάζει χρήμα. Η ΔΕΠΑΠ ήταν μόνο για… τους αναλώσιμους του πρώην δημάρχου. Γι’ αυτό και δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς μαζί της. Κι έμεινε η Δάφνη με το παράπονο. Για να επιβεβαιωθούν οι κακές γλώσσες που έλεγαν ότι το περιβάλλον του δημάρχου (ο… κασιδιάρης και οι άλλοι) «φρόντισε» να τοποθετηθεί εκεί για να… τη βγάλουν απ’ τη μέση…

// Αλήθεια, η εφορία θα δεσμεύσει και τις νεόδμητες βίλες στη Μύκονο; Ξέρετε, εκείνες που είναι σε οικόπεδο των 6 στρεμμάτων, που αρχικά ήταν ενιαίο και μετά -όταν τα ‘σπασαν οι δύο «φίλοι»- το χώρισαν στα δύο μ’ έναν τοίχο που θυμίζει το «τείχος του αίσχους» στα καλύτερά του! Μήπως επίσης δεσμευθούν και η πολυκατοικία στην Πειραϊκή και η άλλη στο Π. Φάληρο; Αλλά όχι, γιατί αυτές δεν… φαίνονται. Φαίνεται όμως το τετραώροφο στα Ταμπούρια. Αυτό είναι που δεν θα… γλιτώσει. Από τώρα κάποιοι ξερογλείφονται…


Σχολιάστε εδώ