ο Δαίμονας των δημαρχείων

Αυτό όμως λίγο πολύ είναι συνηθισμένο. Με τέτοια ανεργία ο καθένας προσπαθεί να βολέψει το παιδί του. Αυτή είναι η Ελλάδα. Αλλού είναι η ουσία όμως. Οι όροι της προκήρυξης είναι πολύ αυστηροί και σε αρκετές περιπτώσεις άδικοι. Δεν ξέρω ποιος τους σκέφτηκε, αλλά οι διαμαρτυρίες γονέων δεν έχουν τελειωμό. Ανάμεσα στις άλλες δοκιμασίες, οι γυναίκες πρέπει να πετάξουν μια σιδερένια στρογγυλή σφαίρα, βάρους οκτώ κιλών, στα δέκα μέτρα. Κάτι που είναι ακατόρθωτο. Όλοι πρέπει να διαθέτουν πτυχίο αγγλικών, ανωτάτου επιπέδου, πτυχίο πιστοποίησης γνώσης υπολογιστών και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Ούτε πυρηνικούς επιστήμονες να προσλάμβαναν. Όπως πάνε τα πράγματα, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί αφού σε αρκετούς δήμους δεν συγκεντρώνονται υποψήφιοι με τέτοια προσόντα.
Άντε ξανά από την αρχή και ο Θεός βοηθός.

• Την επόμενη Τετάρτη, ο δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου δικαίως θα χαμογελά όλη τη μέρα. Ο δήμος του αποκτά επιτέλους το δικό του υποκατάστημα ΙΚΑ. Τρία χρόνια έτρεχε ο τοπάρχης από υπουργείο σε υπουργείο να βρει κτίριο, να γίνει ο διαγωνισμός, να εγκριθούν πιστώσεις για να αποκτήσουν επιτέλους οι κάτοικοι του Χολαργού αυτό που στις μέρες μας θεωρείται αυτονόητο, το ΙΚΑ της περιοχής του. Τελικά τίποτα δεν είναι αυτονόητο και δεδομένο, εάν κάποιος δεν παλέψει, δεν φωνάξει και δεν διαμαρτυρηθεί από πόρτα σε πόρτα. Αυτήν τη φορά τον αγώνα τον έδωσε ο τοπάρχης Νικολάου. Μπράβο.

• Στα μουλωχτά προσπάθησε η δημοτική αρχή του δήμου Φιλοθέης να περάσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που στην ουσία θα ευνοούσε τις διαφημιστικές εταιρείες που διαχειρίζονται την υπαίθρια διαφήμιση. Τι έγινε; Όταν συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων, καθορίστηκε και το δημοτικό τέλος που θα έπρεπε να πληρώσουν οι εταιρείες. Έλα όμως που το δημοτικό τέλος δεν καθορίζεται ανά τετραγωνικό, αλλά γενικά και αόριστα είτε ένα μέτρο είναι η πινακίδα είτε πενήντα τα ίδια πληρώνεις! Το πήρε χαμπάρι ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Παχύλας και άρχισε τις ερωτήσεις. Ο δήμαρχος κατάλαβε ότι τον πήρανε χαμπάρι και απέσυρε το θέμα. Φαίνεται ότι από τη στιγμή που ο Παχύλας αποφάσισε την αυτόνομη πορεία του, ως υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές, δεν πρόκειται πλέον να χαριστεί στον δήμαρχο για ζητήματα που θίγουν τα συμφέροντα της πόλης.

• Βουνό είναι οι καταγγελίες για την ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες στα παραλιακά μαγαζιά που βρίσκονται στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου. Πιο συγκεκριμένα δύο εστιατόρια που ανήκουν σ’ ένα παραλιακό ξενοδοχείο έχουν απλώσει επί της αμμουδιάς περίπου πεντακόσιες καρέκλες. Το κύμα σού βρέχει τα πόδια. Το Σαββατοκύριακο δεν βρίσκεις να κάτσεις. Δεν πρέπει να φας πολύ όμως, γιατί μπορεί να σου έρθει η ανάγκη να πας στην τουαλέτα. Τότε τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί απλώς δεν υπάρχει τουαλέτα. Η πιο κοντινή είναι εντός του ξενοδοχείου, αφού όμως, περάσεις τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, περιμένοντας κανένα δεκάλεπτο στο πεζοδρόμιο. Και για να ξαναγυρίσεις στο τραπέζι σου πάλι το ίδιο. Επειδή, όμως, κανένας δεν το κάνει αυτό, αντιλαμβάνεστε ποια λύση… προτιμούν: τη θάλασσα, ιδιαίτερα το βράδυ. Το ερώτημα είναι απλό. Ο δήμος πώς έδωσε άδεια λειτουργίας σ’ αυτά τα μαγαζιά;

• Στην παραλία της Βούλας πριν από λίγες ημέρες εγκαταστάθηκε ένας υπαίθριος παιδότοπος. Η δημοτική σύμβουλος Νανά Κάραγιαν ρώτησε τον φίλτατο δήμαρχο εάν υπάρχει η σχετική άδεια που σημαίνει ότι έχει γίνει και ο σχετικός έλεγχος για τους κανόνες ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται. Όσο έλαβε απάντηση η γοητευτική Νανά, άλλο τόσο έλαβα κι εγώ! Ο δήμαρχος κοίταζε από το παράθυρο τα πουλιά που πετούν. Δήμαρχε, υπάρχει άδεια; Απλά είναι τα πράματα. Κανείς δεν λέει να μην έχουν έναν χώρο να παίζουν τα παιδάκια. Τους κανόνες, ρημαδοασφάλειας τους τηρεί ο επιχειρηματίας; Αυτή είναι η ουσία.

• Την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Παλλήνης μια επιστολή-γνωστοποίηση από την εταιρεία ΚΑΜΠΑ, η οποία διαθέτει κτήματα στην περιοχή της Κάντζας, όπου τους έλεγε ότι προτίθεται να οικοδομήσει ένα εμπορικό κέντρο 110.000 τ.μ. που θα περιλαμβάνει κάθε είδους μαγαζιά μέχρι και δύο μπουζουξίδικα. Αντιλαμβάνεστε τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει στενούς δρόμους, δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη και η ανάπτυξη ενός τέτοιου τεράστιου εμπορικού κέντρου θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα εάν δεν προβλεφθούν τρόποι διαχείρισης του κυκλοφοριακού φόρτου. Ελέχθη, πάντως, ότι η δημοτική αρχή θα εξετάσει με πολλή προσοχή τα σχέδια της εταιρείας και θα ζητήσει σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να παρουσιαστούν με κάθε λεπτομέρεια όλα τα σχέδια.

• Έξι μήνες παράταση πήραν οι δημοτικές επιχειρήσεις, ως προς την ενσωμάτωσή τους με τους δήμους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε έως το τέλος του χρόνου να κλείσουν οι ζημιογόνες και οι υπόλοιπες να απορροφηθούν από τους δήμους. Τα προβλήματα όμως, ως προς το νομοθετικό πλαίσιο των εργαζομένων, φάνηκε ότι ήταν πολλά και αξεπέραστα. Δόθηκε, λοιπόν, παράταση και μάλλον πάμε και γι’ άλλα. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Σοφή κουβέντα.

• Ως γνωστόν στον δήμο Μενιδίου ανήκει η ποδοσφαιρική ομάδα Αχαρναϊκός. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η ομάδα ανήκει με ανάλογο ποσοστό στις τρεις δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου. Τα χρέη της ομάδας είναι τεράστια. Κάποιοι είχαν βρει ως δικαιολογία την ομάδα για «να φεύγουν» εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία των δημοτικών επιχειρήσεων χωρίς πολλές κουβέντες και ουσιαστικούς ελέγχους. Αν για παράδειγμα έπρεπε να «στηθεί» ένα παιχνίδι είναι φυσικό να υπήρχαν και οι σχετικές αποδείξεις. Όταν λοιπόν ανέλαβε ο νέος δήμαρχος αποφάσισε να δώσει την ομάδα σε ιδιώτη. Εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Οι επενδυτές ιδιώτες ρωτούν για τα χρέη της ομάδας και κανείς δεν ξέρει πόσα είναι. Οι σφραγισμένες επιταγές έχουν γεμίσει ένα τσουβάλι. Μέχρι να βρεθεί λύση ο δήμος συνεχίζει και χρυσοπληρώνει τη λειτουργία της ομάδας με την ελπίδα ότι κάτι θα βρεθεί… στον ορίζοντα. Επειδή δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, προς το παρόν σας ενημερώνω ότι το παιχνίδι που παίζεται κάτω από το τραπέζι, εν αγνοία του δημάρχου, είναι μεγάλο και χοντρό. Θα τα πούμε στη συνέχεια.

• Κάτι δεν πάει καλά τελικά με τις απολύσεις των εργαζομένων στον δήμο Αμαρουσίου. Μπορεί ο δήμος να βρήκε την εύκολη λύση για περικοπές εξόδων, αλλά μάλλον αυτή η τακτική θα τον οδηγήσει σε σοβαρές νομικές περιπέτειες. Μετά το εξώδικο του υπάλληλου Μαγκλάρη, εξώδικο έστειλε ο υπάλληλος Δημήτρης Νάνος, ο οποίος εργαζόταν με καθεστώς αορίστου χρόνου. Όπως ο ίδιος λέει, ο ειδικός γραμματέας του δημάρχου Μιχάλης Μπάρλας τού είπε ότι θ’ απολυθεί επειδή ήταν υποψήφιος με άλλον συνδυασμό. Έτσι λέει το εξώδικο. Αναζητήσαμε τον Μπάρλα προκειμένου να τον ρωτήσουμε αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Όλως περιέργως ο Μιχαλάκης είναι αναμεμειγμένος παντού. Κρατώ μια επιφύλαξη, εάν για όλα αυτά περί απολύσεων και εξωδίκων, αλλά και για τον πολυπράγμονα Μιχαλιό είναι ενημερωμένος ο δήμαρχος. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι εγκρίνει τέτοιες συμπεριφορές ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει μεροκάματο και αγώνα για τον επιούσιο. Τι άλλο να πω.

• Ούτε ένα έγγραφο δεν έχει φύγει από τις υπηρεσίες του δήμου Αμαρουσίου, προκειμένου να εισπραχθούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν οι υπαίθριες εταιρείες διαφημίσεων. Οι φήμες οργιάζουν για τη διαπλοκή κάποιων υπαλλήλων, με ανοχή της διοίκησης του δήμου.

Γιατί, αγαπητέ δήμαρχε, δεν εισπράττεις τα οφειλόμενα χρέη, παρά ελπίζεις να γίνεις ομοτράπεζος με χαμόγελα και αστειάκια με τους μεγαλοωφειλέτες του δήμου; Είναι άδικο να εκτίθεσαι, γιατί γνωρίζω ότι εσύ δεν έχεις, προς το παρόν, καμία εμπλοκή «υπόγειας διαδρομής»

• Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Αργυρούπολης καταγγέλθηκε από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, αγαπητό Σκρίνη, ότι πολλοί ταχυδρομικοί φάκελοι που είχαν αγοραστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, με προπληρωμένο ταχυδρομικό τέλος, βρέθηκαν σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι έκαναν δωρεάν την προσωπική τους αλληλογραφία. Ελάτε, ρε παιδιά. Σιγά το ζήτημα. Εδώ υπάρχει έλλειμμα στον δήμο 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο δήμος χρωστάει μέχρι και στις μύγες που πετάνε. Τα είχε καταφέρει μια χαρά ο Τσαρπαλής. Θα τον θυμούνται για πολλές δεκαετίες οι δημότες.

• Μια περίεργη διάρρηξη έγινε στο δημαρχείο Γλυφάδας, πριν από λίγες μέρες. Περιέργως, δεν έκλεψαν τίποτα, παρά μόνο λίγες υλικές ζημιές έκαναν. Έψαχναν κάτι;

• Τον δρόμο της Εισαγγελίας απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα τον αποφύγουν τουλάχιστον τέσσερα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Αμαρουσίου. Το πόρισμα επιθεωρητών εστάλη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και, όπως φαίνεται, στο κεφάλαιο όπου περιγράφονται οι ευθύνες ο πρωταγωνιστής των διευκολύνσεων προς τις διαφημιστικές εταιρείες είναι ο τέως αντιδήμαρχος Καλογρίδης. Δύσκολα προβλέπω ότι θα ξεμπερδέψει. Θα μιλήσει, άραγε, για το ποιοι τον πίεζαν να παρανομεί ή θα το πάρει μαζί του; Θα έχει ενδιαφέρον αυτή η υπόθεση. Φυσικά ζήτημα υπάρχει και με τα συσσωρευμένα χρέη των εταιρειών. Θα τα εισπράξει η σημερινή δημοτική αρχή;

• Το τελευταίο σλόγκαν που κυκλοφορεί στο Μαρούσι: «Άμα θέλεις να συναντήσεις τον Πατούλη, δεν έχεις παρά να στηθείς έξω από έναν τηλεοπτικό σταθμό(!) και θα τον δεις οπωσδήποτε(!)».

• Έκανε και πάλι το θαύμα του γνωστός και μη εξαιρετέος Μιχαλάκης του δήμου Αμαρουσίου. Επειδή συνεχίζει να πιστεύει ότι ο δήμος είναι τσιφλίκι του πατέρα του (!) «αποφασίζει και διατάσσει» μόνος του πού θα δοθούν και πού όχι υπερωρίες, κυριακάτικα και νυχτερινά(!).

• Η δημαρχιακή μερσεντές είναι για τον δήμαρχο και όχι για βόλτες της συζύγου του. Και ο οδηγός, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως… Φιλιππινέζος. Αυτά τα λίγα για σήμερα και ελπίζω να μην με αναγκάσει να επανέλθω.

• Ο κ. Δημήτρης Βλάχος, επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος με την προηγούμενη διοίκηση Τζανίκου, αλλά και οι δύο γιοι του, δικηγόροι όλοι στο επάγγελμα, είχαν υποβάλει αγωγή στον δήμο για μη είσπραξη δεδουλευμένων ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

• Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγωγή Βλάχου για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων εκδικάστηκε χωρίς να πάρει χαμπάρι κανείς τίποτα, αλλά και «χωρίς να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο(!)» Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο Μαρούσι.

• Πολλοί «μπράβοι» έχουν μαζευτεί στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Αμαρουσίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν τρομοκρατηθεί και να μην αποδίδουν στη δουλειά τους. Ο αντιδήμαρχος – γιατρός Στέφανος Τσιπουράκης, αρμόδιος για θέματα καθαριότητας, νομίζει ότι οι εργαζόμενοι είναι «ασθενείς» και με τη γνωστή μέθοδο της ασπιρίνης(!) θα μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα. Μεγάλο λάθος, γιατρέ μου(!) Και το αποτέλεσμα ορατό. Οι κάδοι σκουπιδιών είναι γεμάτοι και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία πολλοί, τώρα μάλιστα που ο υδράργυρος έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ. Για προσπαθήστε να αλλάξετε φάρμακο… τακτική θέλουμε να πούμε.

• Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο, είχε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα του δήμου.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο δήμαρχος ενημέρωσε τον υπουργό για το οικονομικό χρέος του δήμου που φτάνει τα 28 εκατ. ευρώ, την έλλειψη αξιοποίησης τα τελευταία χρόνια πόρων από εθνικά χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και για χρονίζοντα προβλήματα του δήμου.

«Ο δήμος Κορυδαλλού ήταν μέχρι πρότινος ουραγός, αφού είναι ο μόνος ΟΤΑ που δεν διεκδίκησε και δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος ”Θησέας”. Επίσης ήταν ο μόνος δήμος που παρέλαβε από την Πολιτεία το πρώην αθλητικό κέντρο, χωρίς να εξασφαλίσει τις πιστώσεις για τη συντήρησή του, επιβαρύνοντας τους δημότες του», ανέφερε ο δήμαρχος.

Στον υπουργό έθεσε ακόμα το θέμα της χρηματοδότησης για την κατασκευή του δημαρχείου, αφού ο Κορυδαλλός είναι ο μόνος δήμος της ευρύτερης περιοχής που δεν διαθέτει δημαρχείο, υπογραμμίζοντας ότι με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης χάθηκαν επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα ΕΠΤΑ για την κατασκευή του.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Το καλοκαιράκι ήρθε για τα καλά. Προβλέπω ότι στις παραλίες θα τρέχουν οι προμηθευτές του δήμου Αλίμου για να πάρουν τα λεφτά τους. Το ταμείο είναι άδειο. Πιο άδειο δεν γίνεται. Φυσικά, για όλα υπάρχει λύση. Ξέρω εγώ τι λέω.


Σχολιάστε εδώ