«Μνημείο αδιαφάνειας οι αναθέσεις στο Πρίσμα»

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΙΟΜ, Ρ. Μορώνης, στην παρέμβασή του έθεσε ένα ερώτημα για την αναγκαιότητα του Πρίσμα, όταν στόχος της κοινωνίας θα έπρεπε να είναι να παρακολουθούν με τις ίδιες προϋποθέσεις τα άτομα με αναπηρία τηλεόραση και όχι απλώς ένα δικό τους κανάλι.

Η Παρέμβαση Αναπήρων Πολιτών (Κ. Θεοδωρόπουλος, Σ. Σκορδίλης, Κ. Μουτσάτσος, Α. Τσιτσάνης) στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως «μνημείο αδιαφάνειας αποτελούν τα όσα συμβαίνουν με την ανάθεση των παραγωγών και των δημοσιογραφικών εκπομπών στο νεοσύστατο ψηφιακό κανάλι Πρίσμα σχετικό με τα άτομα με αναπηρία». Η Παρέμβαση ζητάει «να δοθούν στη δημοσιότητα τα κριτήρια ανάθεσης των παραγωγών και των προσλήψεων» και να γίνει «ένας δημόσιος διαγωνισμός που να διασφαλίζει πως οι συγκεκριμένες αναθέσεις γίνονται με διαφανείς διαδικασίες». Συμπληρώνει πως «αυτή η κατάσταση παραπέμπει σε πραχτικές ρουσφετιών με βαθύτατη πολιτική διαπλοκή που διαπερνά και τον χώρο των αναπήρων. Σημειώνει ακόμη πως χιλιάδες πολίτες με αναπηρία περιμένουν την υλοποίηση της υπόσχεσης για την διανομή 100 χιλιάδων αποκωδικοποιητών για την ψηφιακή τηλεόραση και εκτιμάει πως «η διανομή τους ως υπόσχεση θα παραπεμφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας».

Ο Θ. Ρουσόπουλος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, είπε ακριβώς το αντίθετο από όσα καταγγέλλει η Παρέμβαση για τους αποκωδικοποιητές. «Οι σχετικοί αποκωδικοποιητές διανέμονται σε όλους τους συμπολίτες μας με αναπηρία», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «υπάρχει, ήδη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που έχουν αγοράσει αποκωδικοποιητές». Κατά τον υπουργό, «περίπου 300.000 Έλληνες αυτή τη στιγμή διαθέτουν αποκωδικοποιητή για να έχουν πρόσβαση στα τρία προγράμματα ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ, ένα εκ των οποίων είναι το Πρίσμα+». Σοβαρές ενστάσεις όμως για το Πρίσμα εξέφρασε ο πρόεδρος του ΙΟΜ, Ροδόλφος Μορώνης: «Η δημιουργία ενός ειδικού καναλιού για τα άτομα με αναπηρία σίγουρα είναι θετική πρωτοβουλία», είπε συμπλήρωσε όμως πως «είναι σαν να φτιάχνουμε ένα ειδικό πάρκο μέσα στο οποίο μπορούν να κυκλοφορούν άτομα με αναπηρία τη στιγμή που το ζητούμενο είναι να βρίσκεται ολόκληρη η πόλη στη διάθεσή τους». Το ΙΟΜ σχεδιάζει να οργανώσει την άνοιξη του 2008 σεμινάρια πάνω στις αρχές της ακουστικής περιγραφής που θα απευθύνονται σε ανθρώπους των μέσων (σκηνοθέτες, σεναριογράφους, ηθοποιούς και τεχνικούς). Ταυτόχρονα ο Ρ. Μορώνης είπε πως «θα παρουσιάσουμε και νέες τεχνικές αυτού που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ”αυτόματος υποτιτλισμός” ώστε άτομα με προβλήματα ακοής να μην αποκλείονται από ”ζωντανές” μεταδόσεις».

Η Παρέμβαση όμως συνεχίζει τις καταγγελίες της. Αναφέρει ακόμη πως «φορείς του αναπηρικού χώρου διαχειρίζονται έσοδα από τις διαφημίσεις χωρίς να έχει συγκροτηθεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει την αξιολόγηση και αξιοποίηση των χρηματοδοτούμενων δράσεων» Και τέλος πως «η κυβέρνηση, συμβιβασμένη με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους καναλάρχες, παρακολουθεί ως απλός θεατής σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου τον διαρκή διασυρμό και ευτελισμό των ατόμων με αναπηρία από τους τηλεκανίβαλους».


Σχολιάστε εδώ