Κάρτα-εξπρές για την υγεία όλων των ασφαλισμένων!

Το νομοσχέδιο, που αποκαλύπτει σήμερα το «Π» προβλέπει την ελεύθερη επιλογή γιατρού και την αντικατάσταση του βιβλιαρίου ασθενείας με κάρτα η οποία θα έχει συγκεκριμένο πλαφόν για κάθε ασφαλισμένο και με αυτό θα καλύπτονται όλα τα έξοδα που απαιτούνται για την αγορά φαρμάκων και βοηθημάτων!

Συγκεκριμένα:
• Η επίσκεψη σε ιδιώτες ιατρούς γενικής ιατρικής θα είναι με ελεύθερη από τον ασφαλισμένο επιλογή, (μεταξύ ιατρών που έχουν αποδεχθεί την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), η δε είσπραξη της αμοιβής τους για την επίσκεψη θα γίνεται με επιμέλεια του ιατρού χωρίς την ανάμειξη του ασφαλισμένου.
• Το ΚΕΣΥ θα εκδώσει κατ’ εξουσιοδότησιν του νόμου και θα επικαιροποιεί, όποτε κρίνεται αναγκαίο, έναν κατάλογο εξετάσεων και φαρμακευτικών αγωγών, που αντιστοιχούν σε έναν συγκεκριμένο αριθμό διαγνώσεων που θα καλύπτονται από τις ΠΦΥ, χωρίς να απαιτούνται διαδικασίες προέγκρισης – θεώρησης και οι οποίες θα διενεργούνται ελεύθερα, είτε από δημόσιους φορείς του δικτύου είτε από ιδιωτικούς φορείς, κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου. Η πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς και τις ιατρικές εξετάσεις θα γίνεται κατόπιν γνωμάτευσης και παραπομπής του γενικού ιατρού.
• Η εποπτεία, ο συντονισμός, ο έλεγχος και η ανάπτυξη του συστήματος ΠΦΥ θα ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Υγείας στο οποίο θα δημιουργηθεί Γενική Διεύθυνση ή Ειδική Γραμματεία για τον σκοπό αυτόν, αναγόμενη απευθείας στον υπουργό και η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες διευθύνσεις και τμήματα.

Με ηλεκτρονική κάρτα

Η καινοτομία που περιέχεται στο νομοσχέδιο και αναμένεται να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους που δεν θα περιμένουν πλέον να πάρουν υπογραφές, εγκρίσεις και σφραγίδες για να πληρώσουν ένα φάρμακο, είναι η καθιέρωση ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας που θα μοιάζει με πιστωτική και με την οποία θα γίνονται όλες οι συναλλαγές των ασφαλισμένων με τα… φαρμακεία!

Η κάρτα θα είναι πιστωμένη από κάθε ασφαλιστικό οργανισμό με συγκεκριμένο ποσό που θα αντιστοιχεί στην προεγκριθείσα ετήσια δαπάνη για κάθε ασφαλισμένο.

Κάθε ασφαλισμένος, υπηρεσία και φάρμακο θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο κωδικό.

Κάθε εκτέλεση υπηρεσίας (αγορά φαρμάκου) θα καταχωρίζει στο ηλεκτρονικό σύστημα με τον κωδικό της, στον κωδικό του ασφαλισμένου στον οικείο ασφαλιστικό οργανισμό σε πραγματικό χρόνο με αντίστοιχη μείωση του πιστωτικού ορίου της ηλεκτρονικής κάρτας του ασφαλισμένου και προηγούμενο έλεγχο από τον πάροχο υπηρεσίας της ταυτότητας του ασφαλισμένου.

Σε περίπτωση εξάντλησης του πιστωτικού ορίου, προ της παρέλευσης της ετήσιας διάρκειας ισχύος της, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλει αίτημα παροχής νέου πιστωτικού ορίου, που θα αποφασίζεται από αρμόδια επιτροπή του ασφαλιστικού οργανισμού, αφού εξετασθούν οι ανάγκες υγείας του ασφαλισμένου και η σωστή χρήση του αρχικού πιστωτικού ορίου.

Εάν δεν εξαντληθεί το όριο, η κάρτα ακυρώνεται και ανανεώνεται με τη συμπλήρωση της ετήσιας διάρκειάς της.

Ο ασφαλιστικός οργανισμός θα μπορεί να συνδέεται συμβατικά με εμπορικές τράπεζες για την εξόφληση των υπηρεσιών Πρωτοβάθμιων Φροντίδας Υγείας από τις τράπεζες, διαδικασία που ενδεχομένως θα συμβάλει στη χαμηλότερη τιμολόγηση των υπηρεσιών λόγω εγκαίρου εξόφλησης των σχετικών τιμολογίων.

Η διαδικασία αυτή θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση ρευστότητας των παροχών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του δημόσιου τομέα.

Το πιστωτικό όριο της ηλεκτρονικής κάρτας θα ορίζεται αφενός με βάση τις γενικές ατομικές παραμέτρους του ασφαλισμένου, όπως ηλικία, φύλο, και αφετέρου με βάση την ιστορική μέση δαπάνη για τις αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας του ασφαλιστικού οργανισμού και την πολιτική που εφαρμόζει (συνεισφοράς ή όχι του ασφαλισμένου σε ορισμένες υπηρεσίες).

Η ενδεχόμενη ανάγκη υψηλότερης δαπάνης για ορισμένους ασφαλισμένους με βάση το ατομικό ιατρικό θα αντιμετωπίζεται με τη διαδικασία ανανέωσης και επέκτασης του πιστωτικού ορίου.

Τα ευεργετικά αποτέλεσμα της εφαρμογής των παραπάνω επαναστατικών μέτρων θα είναι:

• Άμεση πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χωρίς ταλαιπωρία και καμία γραφειοκρατική διαδικασία, με δικαίωμα επιλογής του ιατρού, περίθαλψη στο σπίτι και παροχή όλων των αναγκαίων κατά περίπτωσιν εξωνοσοκομειακών ιατρικών υπηρεσιών.
• Μείωση του φόρτου εργασίας των νοσοκομείων και βελτίωση του επιπέδου των νοσοκομειακών υπηρεσιών, της λίστας αναμονής και της περίθαλψης στους διαδρόμους.
• Κάλυψη ενός ευρύτερου φάσματος εξωνοσοκομειακών ιατρικών υπηρεσιών, που υλοποιούν τις πολιτικές δημόσιας υγείας, για την πρόληψη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού (ανήλικοι, έγκυες γυναίκες, υπερήλικες, ψυχικά ασθενείς, χρόνια πάσχοντες κ.ο.κ.).
• Διαφάνεια και προστασία του δημοσίου χρήματος.
• Μείωση της δαπάνης για την Υγεία που οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν στον ιδιωτικό τομέα υγείας, λόγω της ανεπάρκειας του ΕΣΥ, ιδίως στα θέματα ΠΦΥ.
• Πλήρης οικονομικός έλεγχος σε πραγματικό χρόνο της δαπάνης ανά ασφαλισμένο, ιατρική υπηρεσία και πάροχο υπηρεσιών ΠΦΥ και κατά συνέπειαν πλήρης και άμεσος έλεγχος κάθε παρεμβατικής συμπεριφοράς κατά τον χρόνο εκδήλωσής της.
• Χρήση απλής και δοκιμασμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ηλεκτρονικής χρεοπίστωσης, που εφαρμόζεται σε δεκάδες περιπτώσεις οικονομικής συναλλαγής και με την οποία το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών είναι εξοικειωμένο, άρα δεν θα εμφανίσει δυσλειτουργίες.


Σχολιάστε εδώ