Δημοσκοπώ – δημοσκοπείς… χειραγωγούμε;

Με πενιχρά βέβαια αποτελέσματα, αν θυμηθούμε τις αθλιότητες που έγιναν την προεκλογική περίοδο των εκλογών του 2004 και τα αποτελέσματα τελικά των εκλογών, αλλά πάντως επειδή… παλιά μου τέχνη κόσκινο κάποιοι πρόσφατα επανήλθαν. Δακτυλοδεικτούμενοι μεν, αλλά επανήλθαν, προφανώς επειδή δεν γνωρίζουν τρόπους επί της ουσίας πολιτικής παρέμβασης, πλην της πολιτικής απάτης και των επιχειρήσεων χειραγώγησης.

Έχουμε λοιπόν και λέμε.

Μέσα σε 8 μέρες μόλις, απ’ τις 10 μέχρι τις 18 Ιούνη, είδαν το φως της δημοσιότητας οι εξής δημοσκοπήσεις με τα παρακάτω αποτελέσματα:

— Στις 10/6 δημοσκόπηση της V-PRC (για «ΣΚΑΪ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ») που έδινε διαφορά υπέρ της ΝΔ 4%.
— Στις 14/6 δημοσκόπηση της ALCO (για το ALTER) που έφερε τη διαφορά στο 0,2%.
— Στις 15/6 δημοσκόπηση της (νέας) εταιρείας MARC (για τον ΑΝΤ1) με διαφορά 0,4%.
— Στις 15/6 δημοσκόπηση της εταιρείας INTERVIEW (για το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ») με διαφορά 2,5%.
— Στις 17/6 δημοσκόπηση της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» που έφερε τη διαφορά στο 2,2%.
— Στις 18/6 οι εξαμηνιαίες «τάσεις» της MRB με τη διαφορά (πάντα υπέρ της ΝΔ) στο 2,3%.

Όπως έχουμε δεσμευτεί σε αυτήν τη σελίδα, πλέον, θα καταγράφουμε, θα υπενθυμίζουμε και θα κριτικάρουμε τις δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματά τους και για να ελέγχουμε διαχρονικά την εγκυρότητά τους (ή το αντίθετο!) και για να βοηθούμε τους αναγνώστες μας -έτσι κι αλλιώς «υποψιασμένους»- να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και επιχειρήσεων χειραγώγησης!

Τα επικοινωνιακά κόλπα και οι λαμογιές!

Παρατηρούμε λοιπόν πως σε διάστημα 8 μόλις ημερών είδαν το φως της δημοσιότητας 6 δημοσκοπήσεις που έδειξαν την υπέρ της ΝΔ διαφορά από 0,2% έως 4%!

Για την ιστορία βέβαια και προς εξαγωγή συμπερασμάτων, οφείλω να υπενθυμίσω πως στις εκλογές του 2004 εξελίχθηκε απ’ τις αρχές του χρόνου εκείνου, οπότε ο Σημίτης έδωσε το «δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο», μέχρι και 15 μέρες πριν τις εκλογές (μέχρι δηλαδή που επιτρέπεται η δημοσιοποίηση ερευνών) ένα τεράστιο και άθλιο παιχνίδι χειραγώγησης της κοινής γνώμης, επικοινωνιακών λαμογιών, με τη συμμετοχή όχι μόνο εταιρειών αλλά και ΜΜΕ και δημοσιογραφικών γιουσουφακίων, νοικιασμένων απ’ τους «νταβατζήδες».

Ξαφνικά, από κει που η υπέρ της ΝΔ διαφορά ως το τέλος του 2003 ήταν 4, 5, 6, μονάδες -εκεί περίπου κυμαίνονταν… – άρχισε… σχεδόν να μηδενίζεται!

Είδαμε δημοσκοπήσεις που «πετσόκοψαν» τόσο τη διαφορά, ώστε να τη φέρουν στο… 1%, στο 1,5%, στο 1,4%, στο 0,8% (!).

Μάλιστα στη δημόσια τηλεόραση και στην τελευταία έρευνα που δημοσιοποιήθηκε 15 μέρες πριν από τις εκλογές έγινε η περισπούδαστη ανάλυση ότι ναι μεν προηγείται οριακά η ΝΔ (γύρω στη μιάμιση μονάδα, αν καλά θυμάμαι) αλλά… με αναγωγή αναποφάσιστων και… τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι… έξι το λαδόξυδο , το ΠΑΣΟΚ τελικά έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές!

Στην πραγματικότητα ποτέ η διαφορά δεν έπεσε κάτω από 4 μονάδες. Μειώθηκε μεν λόγω αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αλλά επαναλαμβάνω πως ποτέ δεν έπεσε κάτω από 4 μονάδες.

Τότε λοιπόν, κάτω από βαριές καθεστωτικές συνθήκες, κάτω από απειλές, εκβιασμούς, πιέσεις, με τη συμμετοχή επαναλαμβάνω και ΜΜΕ και δημοσιογραφικών τσαρλατάνων, οι εξής εταιρείες ουδέποτε έφεραν τη διαφορά κάτω από 3,5-4 μονάδες:

— Η RASS, που συνεργαζόταν και τότε με «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» και μάλιστα λοιδορήθηκε τόσο απ’ τη Χαρ. Τρικούπη όσο κι από δημοσιογραφικούς αγύρτες (να αναφέρουμε ονόματα;) ότι είναι αναξιόπιστη επειδή κάνει μόνο τηλεφωνικές έρευνες!
— Η V-PRC, που σταθερά έδινε στα βαρόμετρα που έκανε για ΣΚΑΪ και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» γύρω στις 5 μονάδες διαφορά.
— Η MRB.

Τελικά δε η V-PRC και η RASS ήσαν οι δύο εταιρείες (ναι, αυτές που τα δημοσιογραφικά λαμόγια λοιδορούσαν!) που έπεσαν ακριβώς μέσα στο εκλογικό αποτέλεσμα!

Έτσι, για να θυμόμαστε…

Φαίνεται πάντως ότι:
— Τέτοια παιχνίδια χειραγώγησης από ένα πασοκικό σύστημα που έχει επιβιώσει και επί Γιώργου, παρά το «άλλαξέ τα όλα» έχουν πάλι ξεκινήσει. Εξ όσων δε γνωρίζουμε, μάλλον αυτά γίνονται εν αγνοία του Γιώργου, το σύστημα είναι αυτόνομο, αναπόσπαστο στοιχείο και κομμάτι του «βαθέος ΠΑΣΟΚ»…

Βέβαια για να φτάσουμε ξανά εκεί, είναι μεγάλη, τεραστίων διαστάσεων και η κυβερνητική ευθύνη. Κι αυτό επειδή μετά από τριάμισι χρόνια η κυβέρνηση δεν εδέησε να φέρει προς ψήφιση νόμο που να κατοχυρώνει στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και δεοντολογίας στη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων, αν και υπάρχουν σχετικές προτάσεις και μάλιστα με τη συναίνεση των εταιρειών! Δεν εδέησε!

Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι τάσεις

Τι προκύπτει λοιπόν απ’ τις σοβαρές και έγκυρες εταιρείες ερευνών με βάση τις τωρινές τους δημοσκοπήσεις;

Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις σήμερα;

Όπως μας εξήγησαν αναλυτές από έγκυρες εταιρίες (RASS, V-PRC):
— Μετά από μια περίοδο κυβερνητικής κάμψης μεταξύ Μάρτη – Μάη, εξαιτίας και του σκανδάλου των ομολόγων και του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, η κυβέρνηση άρχισε ξανά να «ανακτά δυνάμεις». Η κάμψη σταμάτησε και η διαφορά που είχε στο μεταξύ μειωθεί, άρχισε να μεγαλώνει λίγο, χωρίς πάντως να έχει φτάσει ξανά στα επίπεδα του Γενάρη – Φλεβάρη.

— Αυτό ως γενική τάση. Άλλωστε η εξέλιξη, ας πούμε, της διαφοράς στις έρευνες της RASS είναι: 2,8% τον Φλεβάρη, 1,8% τέλη Μάρτη, 2,2% μέσα Ιούνη. Το ίδιο και η MRB. Toν Δεκέμβρη 3 μονάδες διαφορά οι «τάσεις», πριν από έναν μήνα 2 μονάδες σε έρευνα που βέβαια δεν ήταν «τάσεις» και 2,3% στις «τάσεις» Ιουνίου. Και η V-PRC επίσης. Η διαφορά απ’ αυτήν την εταιρεία ήταν 4,5%, έπεσε στο 3,5%, στο 3% και στο τελευταίο βαρόμετρο πήγε στο 4%.

— Το ΠΑΣΟΚ κι ο Γιώργος έχουν μεν σχετικά ανέβει σε σύγκριση με τις επιδόσεις τους πριν από λίγους μήνες, πράγματι έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους, αλλά ακόμα πόρρω απέχουν απ’ το να φτάσουν την κυβέρνηση και τον Καραμανλή είτε στα ποσοτικά είτε στα ποιοτικά στοιχεία.

— Όπως όλα δείχνουν, Καραμανλής και Οικονομία – Μεταρρυθμίσεις (με όλη τη σχετικότητα του τι σημαίνει αυτή η «διασύνδεση…) παραμένουν τα ισχυρά πλεονεκτήματα της κυβέρνησης στην πορεία προς τις εκλογές.

— Η λεγόμενη «παράσταση νίκης», ένα απ’ τα σημαντικότερα ποιοτικά στοιχεία μιας δημοσκόπησης, και πάντως σημαντικότερο απ’ την περιβόητη «καταλληλότητα» ακόμα παραμένει πολύ μεγάλη υπέρ κυβέρνησης – Καραμανλή.

— Η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός αντίθετα, χάνουν σε αξιοπιστία σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς. Και τούτο είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ντεζαβαντάζ για την κυβερνώσα παράταξη και τον Καραμανλή.

— Με τα σημερινά δεδομένα προκύπτει ότι απ’ τις επόμενες εκλογές θα έχουμε πεντακομματική Βουλή. Ωστόσο θα πρέπει στις αναλύσεις να συνυπολογιστεί ότι όσο θα πλησιάζουμε στις εκλογές ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΝ θα δεχτούν ισχυρές «πιέσεις» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Θα αντέξουν;

— Σε «ελεύθερη», αλλά όχι αυθαίρετη, «μετάφραση» και προσέγγιση των ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων των έγκυρων δημοσκοπήσεων, αν είχαμε εκλογές ΣΗΜΕΡΑ, η ΝΔ θα κέρδιζε με διαφορά πέριξ των 3 μονάδων. Και με ποσοστό πέριξ του 43%, που σημαίνει 154-155 έδρες υπό την προϋπόθεση πεντακομματικής Βουλής, στο δυσμενέστερο δηλαδή για το πρώτο κόμμα σενάριο.

ΥΓ.: Μια και περί εγκυρότητας δημοσκοπήσεων ο λόγος να θυμηθούμε έρευνα που έγινε λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές και έδειχνε πως -όπως πανηγύριζε η Χαρ. Τρικούπη!- στην Αθήνα ο Νικ. Κακλαμάνης δεν θα πιάσει το 42% και άρα η αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο! Ε, τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε όλοι μας!


Σχολιάστε εδώ