Δίωξη για απάτη και υπεξαίρεση κατά του Θωμά Λαναρά

H δίωξη ασκήθηκε μετά από προσφυγή του Ζαφειρίου Λαναρά, εξαδέλφου του Θωμά, με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η διάταξη 1325/2007, του εισαγγελέα Εφετών, η οποία απέρριψε την από 10/3/2006 έγκλησή του κατά των παραπάνω κατηγορουμένων, των οποίων ζητούσε τη δίωξη για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης.

Μετά την αποδοχή της προσφυγής του Ζαφειρίου Λαναρά και την ταυτόχρονη ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, επικαιροποιούνται τα αδικήματα που είχαν «παγώσει» και ανοίγει ο δρόμος των δικαστηρίων για τον Θωμά Λαναρά και τους συνενόχους του.

Η εξιστόρηση των γεγονότων που οδήγησαν στη ποινική δίωξη των παραπάνω, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική και δείχνει πως «στήνονταν» εκείνη την εποχή τα «παιχνίδια» στο χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Ζαφείρης Λαναράς διέμενε από μακρού χρόνου στο εξωτερικό, κυρίως στην Ελβετία, όπου ζούσε με τη μητέρα του Ελένη Λαναρά μέχρι το έτος 2002, οπότε επέστρεψε στην Ελλάδα διαμένων έκτοτε στο Π. Ψυχικό με τη σύζυγό του Σοφία Μάντη, την οποία στο μεταξύ (από το έτος 1997) είχε παντρευτεί. Η πολύχρονη απουσία του από την Ελλάδα και η παραμονή του στην αλλοδαπή οφειλόταν στην ανάγκη ιατρικής παρακολουθήσεώς του από ειδικούς ιατρούς, λόγω της ψυχικής ασθένειας από την οποία έπασχε και συγκεκριμένα μείζονα συναισθηματική διαταραχή.

Ο Α΄ μηνυόμενος Θωμάς Λαναράς, ο οποίος είναι εξάδελφός του, γνωρίζοντας ότι ο μηνυτής είχε κληρονομήσει από τον αποβιώσαντα το έτος 1990 θετό πατέρα του Ιωάννη Λαναρά, μέτοχο εν ζωή του 49% της ανώνυμης κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας με την επωνυμία ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ, σημαντική ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Γενεύη Ελβετίας), χρηματικές καταθέσεις σε τράπεζα του εξωτερικού (UBS Γενεύης) ανερχόμενες κατά τον χρόνο του θανάτου αυτού (Ι. Λαναρά) στο ποσό των 5.500.000 δολαρίων, καθώς και πολλά μετρητά, τον πλησίασε μετά το κλείσιμο της εταιρείας ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ το έτος 1995 (μέχρι τότε είχαν τυπικές οικογενειακές σχέσεις) και έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο που είχε καταστρώσει και αποσκοπούσε, με τη σύμπραξη στη συνέχεια των χρηματιστών Περβανά και Κολιάτσου, στην οικονομική του αφαίμαξη, εκμεταλλευόμενος και την ευάλωτη λόγω της ανωτέρω ψυχικής παθήσεως προσωπικότητά του. Έτσι, αφού απέκτησε σταδιακά την εμπιστοσύνη του, εμφανιζόμενος ως επίδοξος συνέταιρός του, του απέσπασε σε μετρητά το συνολικό ποσό των 1.036.000.000 δραχμών, που προέρχονταν κυρίως από την εκποίηση ακινήτων του στην Ελλάδα (Π. Ψυχικό) και στην Ελβετία (Γενεύη), με την εντολή να τα επενδύσει στην εταιρεία ΚΛΩΝΑΤΕΞ, συμφερόντων του, χωρίς όμως στη συνέχεια να συμβεί αυτό, καθώς το ιδιοποιήθηκε παράνομα. Σε σχετικές δε οχλήσεις του μηνυτή για την τύχη του ποσού αυτού που του είχε εμπιστευθεί του απαντούσε αορίστως ότι για να καταστεί εφικτή η μετοχική συμμετοχή του στην προαναφερθείσα εταιρεία απαιτούνταν και άλλα κεφάλαια.

Από τις αρχές Αυγούστου του 1999 ο Θωμάς Λαναράς εκμεταλλευόμενος και το ευνοϊκό κλίμα που υπήρχε για αγορές μετοχών στο ΧΑΑ, λόγω της μεγάλης ανόδου των αξιών τους την εποχή εκείνη, ενεργώντας από κοινού και σε συμπαιγνία με τους Β΄ και Γ΄ μηνυόμενους, Γεώργιο Περβανά και Κωνσταντίνο Περβανά, νομίμους εκπροσώπους της εδρεύουσας στην Αθήνα (οδός Σοφοκλέους 7-9) ανώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας με την επωνυμία ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ, παρέστησε, εν γνώσει του, ψευδώς στον μηνυτή ότι ήταν παράγοντας του ΧΑΑ με υψηλές γνωριμίες στους χρηματιστηριακούς κύκλους και την κεφαλαιαγορά, γνώστης των σίγουρων επενδύσεων με τις μεγάλες αποδόσεις και ότι σε περίπτωση εισαγωγής και τοποθέτησης των κεφαλαίων του στο ΧΑΑ, σε μετοχές δικής του επιλογής, θα ήταν εξασφαλισμένη η μεγάλη απόδοσή τους.

Έτσι τον έπεισε να δεχθεί να υπογράψει αρχικά, την 20/8/1999, επενδυτική σύμβαση παροχής υπηρεσιών με την ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ, χωρίς ουσιαστικά να γνωρίζει το περιεχόμενός της (λόγω και της ψυχικής του πάθησης) και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες απατηλές και ψευδείς διαβεβαιώσεις, στις 8/7/2003, όμοια σύμβαση με τη ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕ, που είχε ως νόμιμο εκπρόσωπο τον Δ΄ μηνυόμενο Αγαμέμνονα Κολιάτσο, για να προσδοθεί νομιμοφάνεια στην αφαίμαξη των κεφαλαίων του που ήταν κατατεθειμένα κυρίως στην τράπεζα UBS της Γενεύης. Με βάση τις παραπάνω συμβάσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, ο μηνυτής φέρεται να πραγματοποίησε μέσω της εταιρείας ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ αγορές μετοχών συνολικού ύψους 8.849.593,96 ευρώ, κατά το χρονικό διάστημα από 15/8/1999 μέχρι 7/1/2004, και μέσω της εταιρείας ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕ, αγορές συνολικού ύψους 5.423.312,80 ευρώ, κατά το χρονικό διάστημα από 8-7-2003 μέχρι 2-6-2004, ήτοι συνολικά αγόρασε μετοχές αξίας άνω των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες εξόφλησε είτε με εμβάσματα προς την ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ κατά το διάστημα που κατοικούσε στη Γενεύη της Ελβετίας (μέχρι το έτος 1992) είτε με κατάθεση των χρημάτων στους λογαριασμούς των ανωτέρω χρηματιστηριακών εταιρειών που του είχαν υποδειχθεί.

Για να πετύχουν ευκολότερα τον σκοπό τους, στην αρχή (έτη 1999 έως 2000) πραγματοποιήθηκαν επ’ ονόματί του αγορές μετοχών μεγάλων εταιρειών του δημοσίου, ΔΕΚΟ και Τραπεζών και σχηματίσθηκε χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο κατά βάση από μετοχές τέτοιου είδους, ώστε με την αποστολή των μηνιαίων ενημερωτικών καταστάσεων, σχετικά με τις κινήσεις των μετοχών και τις αγορές που γίνονταν και αφορούσαν τον «κωδικό του αριθμό» στη χρηματιστηριακή εταιρεία ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ, να καθησυχάσουν τόσον τον ίδιο όσο και τους οικείους του και να διασκεδάσουν τις τυχόν επιφυλάξεις και φόβους τους σχετικά με τη μεταφορά των κεφαλαίων του από την ασφαλή κατάθεσή τους, μέχρι τότε, σε τράπεζα της αλλοδαπής (UBS Γενεύης) στην Ελλάδα και την επένδυσή τους σε μετοχές του ΧΑΑ.

Κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2003 έως 7-1-2004, ο μηνυτής φέρεται να προβαίνει μέσω της ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ, αποκλειστικά σχεδόν, σε αγορές μετοχών των εταιρειών ΚΛΩΝΑΤΕΞ, ΛΑΜΝΕΤ και ΛΑΜΤΕΚ που ήταν συμφερόντων του Θωμά Λαναρά. Επίσης, κατά το χρονικό διάστημα της «συνεργασίας του» με τη ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕ, με την οποία είχε υπογράψει κατόπιν υποδείξεως του Θωμά Λαναρά την από 8/7/2003 σύμβαση παροχής υπηρεσιών και είχε μεταφέρει μέρος του χαρτοφυλακίου του από την ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ, φέρεται να προβαίνει σε αθρόες αγορές μετοχών των ως άνω εταιρειών, συμφερόντων του Α΄ μηνυόμενου, που είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση και εκμηδένιση της αξίας του χαρτοφυλακίου του και μάλιστα ο χρηματιστηριακός του λογαριασμός στη ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕ να εμφανίζει χρεωστικό υπόλοιπο 87.961,15 ευρώ.

Δηλαδή, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, δεν φθάνει που του «έφαγαν» έναν… σκασμό λεφτά, αλλά τον άφησαν και… χρεωμένο! Και βέβαια με τα χρήματά του «έπαιξαν» με τις μετοχές των εταιρειών του Θωμά Λαναρά και έβγαλαν κι άλλα χρήματα από τους ανύποπτους επενδυτές!

Γι’ αυτό και ο Αντιεισαγγελέας εφετών στο «δια ταύτα» είναι ιδιαίτερα καυστικός, αφού αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κατόπιν όλων όσων πιο πάνω αναφέρθηκαν, φρονούμε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις, υπό την εκτεθείσα στη μείζονα σκέψη της παρούσας έννοια, περί τελέσεως: α) από μεν τον Α΄μηνυόμενο Θωμά Λαναρά της πράξεως της υπεξαιρέσεως αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας που του το είχαν εμπιστευθεί λόγω της ιδιότητός του ως εντολοδόχου, με κατάχρηση ιδιαίτερης εμπιστοσύνης (άρθ. 375 παρ. 2-1 ΠΚ) και β) από όλους τους μηνυόμενους των πράξεων) της απάτης ιδιαίτερα μεγάλης ζημίας, εκ της οποίας το περιουσιακό όφελος και η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 25.000.000 δραχμών και το ισόποσο αυτών σε ευρώ κατά συναυτουργία και μόνο όσων αφορά τον πρώτο (Θωμά Λαναρά), κατ’ εξακολούθησιν».


Σχολιάστε εδώ