Αποκέντρωση στα διαμερίσματα, τώρα…

ΕΝΑ ΒΗΜΑ πέρα από τη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα, όπου διατύπωσε δημοσίως συγκεκριμένη πρόταση για την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, έκανε ο Κώστας Σκανδαλίδης και με επιστολή που έστειλε προχθές στον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη, η οποία κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θόδωρο Μπεχράκη, ζήτησε η πρόταση αυτή να συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε η αποκέντρωση να εφαρμοστεί από την αρχή του 2008…

Η ΠΡΟΤΑΣΗ λοιπόν του Σκανδαλίδη για την αποκέντρωση στα δημοτικά διαμερίσματα την οποία υπέβαλε και εγγράφως έχει ως εξής: Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και πόρων στο συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος θα γίνει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 120 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων… Αναλυτικά δηλαδή έχουμε:

ΠΡΩΤΟΝ, μεταβιβάζονται στο συμβούλιο του σημοτικού Διαμερίσματος οι αρμοδιότητες που αφορούν τα έργα πρασίνου και τα τεχνικά έργα (πεζοδρομήσεις, συντήρηση πεζοδρομίων, έργα αρχιτεκτονικού) των οποίων το κόστος δεν υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, την έκδοση κάθε είδους πιστοποιητικών, τη βεβαίωση και είσπραξη των δημοτικών τελών, την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων τοπικής εμβέλειας, την επισκευή και συντήρηση των σχολείων, τη λειτουργία των Λεσχών Φιλίας και των Συμβουλευτικών Σταθμών, την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, την παροχή αδειών για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, για τον σκοπό αυτόν αναδιαρθρώνεται ο υπηρεσιακός οργανισμός του δήμου και συγκροτείται οργανωτική υπηρεσιακή μονάδα σε επίπεδο διεύθυνσης για την υλοποίηση των αποφάσεων του διαμερισματικού συμβουλίου. Εξυπακούεται ότι αυτό προϋποθέτει την αποκέντρωση των υπηρεσιών καθαριότητας πρασίνου, τεχνικών έργων και νέα μορφή συνεργασίας με τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις του δήμου.

ΤΡΙΤΟΝ, οι πόροι που χρησιμοποιούνται αποφασίζονται στην αρχή κάθε χρόνου (με πρώτο χρόνο το 2008) στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του διαμερίσματος και περιλαμβάνουν ποσοστό των τελών που βεβαιώνονται και εισπράττονται από το διαμέρισμα και ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού του δήμου.

ΑΚΟΜΗ διευκρινίζεται στην πρόταση ότι για να ισχύσει η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από την 1-1-2008 και επειδή απαιτείται η αναδιάρθρωση του Οργανισμού και η συγκρότηση νέου προϋπολογισμού, χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα επείγουσας προετοιμασίας και πιλοτικών εφαρμογών που πρέπει να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ αυτήν ο Κώστας Σκανδαλίδης τονίζει ότι κατ’ επανάληψιν έχει θέσει το θέμα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων καθημερινότητας των πολιτών της Αθήνας, μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων στα συμβούλια των δημοτικών διαμερισμάτων και επισημαίνει ακόμη ότι αυτό αποτελούσε κατά βάσιν εξαγγελία σχεδόν όλων των δημοτικών παρατάξεων.

ΑΚΟΜΗ, αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν οι γειτονιές της Αθήνας, τονίζει ότι η εμπειρία από τις περιοδείες που έχει κάνει σε 30 συνοικίες της Αθήνας είναι ότι «τα προβλήματα παντού είναι τα ίδια, αλλάζουν απλώς τα ονόματα των δρόμων, των πλατειών και των περιοχών. Καθαριότητα, πεζοδρόμια, πράσινο, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, φωτισμός, κυκλοφοριακό, ελλειπής αστυνόμευση και η μόνιμη επωδός, η αδυναμία αποτελεσματικής παρέμβασης των υπηρεσιών του δήμου μας που δυστυχώς αντιμετωπίζουν ελάχιστο ποσοστό των αναφερόμενων προβλημάτων»….

«ΝΟΜΙΖΩ -επισημαίνει στην συνέχεια- ότι εν όψει του νέου προϋπολογισμού του δήμου και του προγράμματος δράσης της δημοτικής αρχής για το 2008 θα ήταν καλό να προετοιμάσουμε από τώρα με σοβαρότητα και με τόλμη τις αναγκαίες τομές. Ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας πέρα από το άρθρο 119 που προβλέπει με την έκδοση ΠΔ τη θεσμική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων στα Διαμερίσματα, με το άρθρο 120 παρέχει δυνητικά στο δημοτικό συμβούλιο το δικαίωμα να προχωρήσει εντός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου».

***

«ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ της τετραετίας θα είναι έτοιμος ο σταθμός μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα – θα είναι και του δήμου Αιγάλεω, αλλά θα εξυπηρετηθεί εν μέρει και η Αθήνα», είπε ο Νικήτας μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή στον 9,84, επιβεβαιώνοντας έτσι την πολιτική βούληση που υπάρχει, και φαντάζομαι, και τη συμφωνία με τους άλλους δήμους και ειδικά του Αιγάλεω για τη κατασκευή του σταθμού αυτού. Η σωστή αξιοποίηση ενός τέτοιου σταθμού σημαίνει μείωση σε ποσοστό κατά 30% των δρομολογίων των απορριμματοφόρων στα Άνω Λιόσια και ουσιαστικά διπλασιασμό του χρόνου ζωής τους. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Νικήτας ανακοίνωσε και στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ετοιμάζεται να αγοράσει καινούργια απορριμματοφόρα, γιατί τα υπάρχοντα έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ζωής τους πολύ νωρίτερα από όσο υπολόγιζαν… Πολλά από αυτά, είπε ο δήμαρχος, έχουν συμπληρώσει τον χρόνο ζωής τους, που είναι πέντε χρόνια και αρκετά από αυτά είναι μη επισκευάσιμα, προαναγγέλλοντας έτσι έναν νέο προγραμματισμό για την ανανέωση του στόλου…

***

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ο διαγωνισμός για την κατασκευή στον Κεραμεικό του υπόγειου χώρου στάθμευσης ΙΧ για μετεπιβίβαση στο Μετρό χωρητικότητας 285 οχημάτων, σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από τον σταθμό «Κεραμεικός» της Γραμμής 3 του Μετρό της Αθήνας. Στα μέσα της εβδομάδας που μας πέρασε ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός της Αττικό Μετρό ΑΕ, για την κατασκευή του προϋπολογισμού 8,3 εκατομμυρίων ευρώ έργου και ανακηρύχθηκε ο προσωρινός ανάδοχός του η εταιρεία Α. ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗ ΑΤΕΕ. Στο έργο αυτό περιλαμβάνεται και η ανάπλαση του επιφανειακού χώρου (έκταση περίπου 9 στρεμμάτων) προκειμένου να δημιουργηθεί μια ακόμη όαση πρασίνου στην καρδιά της ιστορικής Αθήνας, ουσιαστικά δηλαδή μια καινούργια πλατεία. Το υπόγειο γκαράζ και η νέα αυτή πλατεία με βάση την υπογραφείσα σύμβαση θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια…

***

Αρχισε να λειτουργεί δοκιμαστικά ο Οργανισμός Καθημερινότητας…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Νικήτας ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων που είναι ένα νέο όργανο στο γραφείο του δημάρχου. Αφορά μία προγραμματική δήλωση, υπόσχεση και δέσμευση του ίδιου του δημάρχου για τη δημιουργία αυτού του Οργανισμού, ώστε να διευρυνθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μέσω των οποίων ο πολίτης απευθύνεται στον δήμο, να ακτινογραφηθεί η πόλη, χρησιμοποιώντας το προσωπικό του δήμου και να διασφαλιστεί έτσι η ενημέρωση του πολίτη…

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ είναι ένας μηχανισμός που θα δέχεται τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και σε γρήγορο χρόνο θα τα κωδικοποιεί, θα τα αξιολογεί, θα τα διοχετεύει στις αρμόδιες υπηρεσίες, προσέξτε! του κράτους και του δήμου. Θα παρακολουθεί την εξέλιξή τους και θα ενημερώνει τον πολίτη και τελικά τον δήμαρχο, τη δημοτική αρχή. Στόχοι του Οργανισμού είναι η άμεση ανταπόκριση στις παρατηρήσεις των πολιτών, η διόρθωση των προβλημάτων σε κάθε γειτονιά, η αντιμετώπισή τους στο ταχύτερο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία βεβαίως με τους φορείς του κράτους…

ΤΟ 80% των καθημερινών προβλημάτων δεν είναι πάνω από 230, εντοπίζονται στην περιφέρεια του δήμου, αλλά τα περισσότερα δημιουργούνται από εξωγενείς παράγοντες. Τα προβλήματα αυτά θα γίνονται γνωστά στον δήμο από διάφορες πύλες εισόδου, είτε από το τηλέφωνό μας είτε μέσω φαξ είτε με αποστολή e-mail είτε από τα ΚΕΠ, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, θα ταξινομούνται και θα διεκπεραιώνονται σε υπηρεσίες είτε δημοτικές είτε κρατικές. Ο Οργανισμός θα πιέζει για τη λύση των προβλημάτων και, το κυριότερο, θα απαντάει στον πολίτη ότι λύθηκε, δεν λύθηκε ή θα λυθεί σε 10 μέρες το πρόβλημά του.

ΜΕΣΑ από τη διαδικασία θα γίνεται και μια στρατηγική αξιολόγηση, από ειδική μονάδα υποστήριξης – αξιολόγησης και εκτίμησης, για το πού είναι τα περισσότερα προβλήματα, καθώς και τι είδους είναι. Τονίστηκε ακόμη ότι τον Σεπτέμβριο δοκιμαστικά ξεκινάει και η εκπομπή «Τα παράπονα του δημάρχου», στην οποία ο πολίτης ζωντανά θα παίρνει ένα τηλέφωνο να λέει το πρόβλημά του.

ΕΠΙΣΗΣ στον Οργανισμό θα λειτουργήσει και η γραμμή του πολίτη. Ο Οργανισμός από 1η Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση. Αυτήν την περίοδο θα λειτουργεί έως και στις 7:00 μ.μ. από εκεί και πέρα θα αξιοποιείται η λειτουργία των άλλων υπηρεσιών. Υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων, στη Λιοσίων, στον 6ο όροφο. Από εκεί θα διεκπεραιώνονται οι λύσεις για τα καθημερινά προβλήματα που δηλώνουν οι δημότες. Θα υπάρχει η Ομάδα Ταχείας Ανταπόκρισης, η οποία αποτελείται από νέα άτομα που γνωρίζουν να οδηγούν δίκυκλο και έχουν τη δυνατότητα, στις ώρες όπου θα λειτουργεί ο Οργανισμός, να εντοπίζουν ακριβώς το πρόβλημα, να το αξιολογούν, να διαπιστώνουν την επικινδυνότητα και να κρίνουν αν χρειάζεται ή όχι ταχεία επίλυση και την εικόνα αυτή μαζί με τις όποιες πληροφορίες να τη μεταφέρουν στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

***

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ φορά έκανε την επίσημη εμφάνισή του ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων (ΟΑΚΠ) του δήμου, με αφορμή τον καύσωνα και έδειξε να είναι έτοιμος και περισσότερο οργανωμένος, αφού, όπως ανακοίνωσε, έθεσε σε εφαρμογή το Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Θερμικής Εισβολής (καύσωνας) «ΦΑΕΘΩΝ» για την προστασία των πολιτών εν όψει του καύσωνα που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα… Μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού ενεργοποιούνται οι Λέσχες Φιλίας του δήμου οι οποίες θα βρίσκονται σε λειτουργία, εκτός από τις καθημερινές, και το Σαββατοκύριακο από τις 9 π.μ. έως και τις 8 μ.μ.

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Λεσχών Φιλίας και κρατήστε τα μήπως και κάποια στιγμή χρειαστούν. Κατά περιοχή λοιπόν είναι: ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Σωστράτους 5 (2109231495), ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ: Μετεώρων 16 και Δαμάρεως (2107512990), ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ: Αιξονέων και Μυρμιδόνων (2103476398), ΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ: Αθηνοδώρου 61 (2103425513), ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ: Κοζάνης 4 (2103423716), ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ: Πύλου και Μαραθωνομάχων (2105125264), ΚΟΛΩΝΟΣ: Θεσπρωτίας 4 (2105130805), ΣΕΠΟΛΙΑ: Γαλαξειδίου 4 (2105152061), ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑ: Αρκολέων 12 (2108311900), ΑΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ: Αχαρνών 372 (210 2012334), ΓΚΡΑΒΑ: Ταϋγέτου 62 (210 2231419), ΛΑΜΠΡΙΝΗ: Ιαλέμου 63 (210 2933857), ΚΥΨΕΛΗ: Σκύρου & Καυκάσου (2108815877), ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ: Ξεναγόρα 6 (2108674900), ΑΓΙΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ: Τελέστου 4 (2108646481), ΓΚΥΖΗ: Βαφειοχωρίου 8 (210 6441315), ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΣΩΝ: Αιμιλίας Δάφνης 14 (2106718242), ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: Μαμούρη και Δύμης (2108223946 και 210 8223186), ΠΑΝΟΡΜΟΥ: Πανόρμου και Βαθέως (2106459890 – 2106451870)…

ΑΚΟΜΗ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν δημιουργηθεί θέσεις ενημέρωσης σε 8 πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας (Σταθμός Μετρό Νέου Κόσμου, Σταθμός Μετρό Πανόρμου, Σταθμός Μετρό Πλατείας Αττικής, Σταθμός ΗΣΑΠ Κάτω Πατησίων, Πλατεία Κυψέλης, Πλατεία Ομονοίας, Πλατεία Παγκρατίου, Πλατεία Συντάγματος) όπου θα διανέμονται ειδικά ενημερωτικά φυλλάδια, με οδηγίες για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών και με τις διευθύνσεις των Λεσχών Φιλίας. Επίσης θα παρέχονται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό και καπέλα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι θέσεις ενημέρωσης θα λειτουργήσουν μέχρι και σήμερα στις 2:00 μ.μ.

Βίκτωρ


Σχολιάστε εδώ