XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικό κλίμα επικράτησε στο χρηματιστήριο την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές, εν μέσω ανόδου στις ευρωπαϊκές αγορές, προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.867,35 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,34%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,04%, ο μεσαίας σημείωσε κέρδη 0,64%, ενώ ο FTSE/ASEsmallcap 80 παρουσίασε άνοδο 0,99%. Την επομένη επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις βαριών χαρτιών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.841,86 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,52%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τα μεγαλύτερα κέρδη είχαν αυτοί των Ασφαλειών, Πετρελαίου και Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν εκείνοι των Τηλεπικοινωνιών, Τραπεζών και Τροφίμων – Ποτών. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές, για να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη, συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.816,23 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,53%. Από τις επιμέρους μετοχές τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι Μαξίμ, Εκτέρ και Αγροτικός Οίκος Σπύρου, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση τη σημείωσαν οι Plias, Frigoglass και Μοχλός. Την επομένη, με «μπροστάρη» τη μετοχή της ΔΕΗ και τη θετική πορεία των υπόλοιπων ευρωαγορών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 4.859 μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 0,89%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 518,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 144,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 187 ενισχύθηκαν, 83 υποχώρησαν και 36 παρέμειναν αμετάβλητες.

> « … είτε το θέλει είτε όχι η κυβέρνηση, κάποτε θα αποκαλυφθούν τα πλήρη στοιχεία… και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν…»! Ελπίζουμε το ΠΑΣΟΚ να μην αθετήσει τις δεσμεύσεις που έλαβε για το σκάνδαλο των ομολόγων.

> Το «ΠΑΡΟΝ» πρωτοστάτησε και στο θέμα της ετήσιας παραγραφής των χρηματιστηριακών χρεών! «Κλάματα και οδυρμούς» μαθαίνουμε ότι προξένησε στους «παροικούντες» την Αγροτική ΑΧΕ, η πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε δεκτή αίτηση επενδυτή που ζητούσε να παραγραφεί χρέος από αγορά μετοχών στην οποία είχε προβεί το 1999 και η χρηματιστηριακή του εταιρεία προσέφυγε στην δικαιοσύνη το 2001! Πόσα από τα χρηματικά υπόλοιπα των πελατών της Αγροτικής ΑΧΕ «αφέθηκαν» στο έλεος της ετήσιας παραγραφής;

> Παρά τις συνεχώς αυξανόμενες εκροές κεφαλαίων, από τα Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού, οι αποδόσεις σε πολλά εξ αυτών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ αυτή του Γενικού Δείκτη του ΧΑ, καταγράφοντας υψηλά κέρδη.

> Τρέχει μόνος, αλλά έρχεται δεύτερος και «καταϊδρωμένος»! Ο λόγος για τον κ. Γκαργκάνα, ο οποίος ακόμα και στο σκάνδαλο των ομολόγων πιάστηκε κοιμώμενος, αφού ακολούθησε τις εξελίξεις και ήρθε εκ των υστέρων να ζητήσει από τα πιστωτικά ιδρύματα το αυτονόητο, να ενημερώνουν δηλαδή εγγράφως για την τρέχουσα τιμή του τίτλου στη δευτερογενή αγορά.

> Μπορεί από το 2000 μέχρι σήμερα, η τιμή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να έχει διπλασιαστεί, αυτή όμως του FTSEsmall-80 κερδίζει ελάχιστα. Μπορεί δηλαδή οι τιμές των τραπεζικών μετοχών να ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο εκείνης της περιόδου, η αξία όμως πολλών άλλων απέχει πολύ από τα ιστορικά υψηλά τους.

> Τι μπορεί να σημαίνει «… η διαχείριση, εκτέλεση και λογιστική παρακολούθηση των επιδοτούμενων προγραμμάτων δεν είναι συνεπείς με τις λογιστικές αρχές…»; Παρατήρηση ορκωτού από τον ισολογισμό της Αγροτουριστικής ΑΕ!

> Μα τι θέλουν; Να γίνουμε «ξένοι» ακόμα και στην κεφαλαιαγορά μας; Μπορεί από την αρχή του έτους, το σύνολο των εισροών των αλλοδαπών επενδυτικών κεφαλαίων, στο ΧΑ, να αγγίζει περίπου τα 4.114,93 εκατ. ευρώ, οι εκροές όμως για τους έλληνες επενδυτές υπολογίζονται σε 4.709,79 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίσει!

> Αλήθεια, ποια η πορεία των κεφαλαιοποιήσεων των εισηγμένων εταιρειών που εξαγόρασαν, απορρόφησαν ή συγχωνεύτηκαν με άλλες επιχειρήσεις; Διατηρούν αθροιστικά τα ποσοστά τους ή έχουν μειωθεί και μάλιστα σημαντικά;

> Ποια η άποψη των μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σχετικά με την απόφαση παραίτησης από τα δικαιώματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, προς όφελος των εργαζομένων της δεύτερης;

> Από «πολιτική» στήριξη, στο νομοσχέδιο αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων, άλλο τίποτε, ο κατά τα άλλα «ανεξάρτητος» πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εντύπωση πάντως προκάλεσε και η προτροπή του για επενδύσεις σε Αμοιβαία Κεφάλαια.

> Πού να είναι κρυμμένα τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων; Ελπίζουμε πάντως τα δημόσια «φιλέτα» να μείνουν εκτός προεκλογικού αγώνα, γιατί το πολιτικό κλίμα είναι ήδη τεταμένο.

> Με μόνη ίσως εξαίρεση την ATEbank, το μονοπώλιο των τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά παραγώγων καλά κρατεί!

> Κύριοι, Αλογοσκούφη και Πιλάβιε, από τη στιγμή που το 58% των Ελλήνων εξακολουθεί να έχει αρνητική εικόνα για το ΧΑ, απορούμε για τους κατά καιρούς πανηγυρισμούς σας.

> Πόσοι από τους σοβαρούς θεσμικούς επενδυτές – μετόχους της ΕΤΕ απέχουν συστηματικά από τις ακριβοπληρωμένες «φιέστες» του κ. Αράπογλου;

> Άλλοι καλούνται να πληρώσουν το «όραμα» Καπράλου! Από τη στιγμή που το εγχείρημα της κοινής πλατφόρμας ΧΑ – ΧΑΚ κόστισε πολλά, χωρίς να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, απορούμε γιατί το υπουργείο Οικονομίας προχωρά στη χρηματοδότηση του νέου έργου της ΕΧΑΕ, Χnet, ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η έλευση των εξω-χρηματιστηριακών συναλλαγών (MIFID) βάζει σε κίνδυνο τόσο τα μέλη όσο και την ίδια την Σοφοκλέους.

> Ποια είναι η πορεία της συνολικής δαπάνης για διαφημιστική προβολή των εισηγμένων «ημικρατικών» ανωνύμων εταιρειών, από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι και σήμερα; Ο «χορός» πάντως των εκατομμυρίων ευρώ πρέπει να παραμείνει εκτός προεκλογικής «λογικής»!

> Για να δούμε αν τα σενάρια που θέλουν την πώληση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών της Alpha Bank σε ξένο όμιλο επιβεβαιωθούν;

> Νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στο στόχαστρό τους αναμένεται να μπουν οι μεγάλες αποκλίσεις εσόδων – κερδών, οι συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων και τα υψηλά πιστωτικά υπόλοιπα.

> Από μια πρόχειρη σύγκριση των στοιχείων, ανάμεσα στα μέλη που αποχώρησαν και σ’ αυτά που παρέμειναν στον ΣΜΕΧΑ, προκύπτει ότι οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές έχουν επενδύσει στη δραστηριότητά τους ίδια κεφάλαια ύψους 349 εκατ. ευρώ, ενώ οι θυγατρικές των μεγάλων τραπεζών μόλις 294 εκατ. ευρώ. Ουδέν σχόλιον!

> Μπορεί, επτά χρόνια μετά, οι μπουρμπουλήθρες του παραδικαστικού να έρχονται και πάλι στην επιφάνεια, οι παρατρεχάμενοι όμως δικηγόροι και ορκωτοί εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο.

> Τελικά οι περίπου 30 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών είναι πάρα πολλές! Δεν το λέμε εμείς, αλλά μια εξ αυτών, που βλέπει συμμαχίες,εξαγορές και συγχωνεύσεις. Περί ΛΑΝΕΤ ο λόγος.

> Αυτή και αν είναι «στήριξη»! Την ίδια ημέρα που ο υπεύθυνος της Artion ΑΧΕΠΕΥ κατέθετε στον εισαγγελέα Εφετών σχετικά με την εμπλοκή της εταιρείας του στο σκάνδαλο των ομολόγων, η Altius Επενδυτική ανακοίνωνε τη συνέχιση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της από την εν λόγω ΑΧΕΠΕΥ.

> Η διαδοχική αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ δεν αφήνει ανεπηρέαστη ούτε την εγχώρια κτηματαγορά καθώς από τη μια οι δανειολήπτες αδυνατούν να βρουν τα επιπλέον χρήματα για τις δόσεις τους, ενώ από την άλλη αναγκάζονται να πάρουν μικρότερα δάνεια, αγοράζοντας έτσι μικρότερα διαμερίσματα.

> Με ποιανού τις «πλάτες» βγαίνει και προτρέπει την επένδυση των διαθέσιμων των ταμείων σε εταιρίες ΑΕΕΑΠ; Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο του ΔΣ και εντεταλμένο σύμβουλο της Τρ. Πειραιώς κ. Γ. Προβόπουλο!

> Επιτέλους ποιοι μας κυβερνούν; Είναι δυνατόν ο εκπρόσωπος των ελληνικών τραπεζών να απαιτεί από την Βουλή την ακύρωση της διάταξης που έχει να κάνει με το ακατάσχετο της πρώτης και μόνιμης κατοικίας;

> Αν και καλοκαίρι, από το κακό στο χειρότερο φαίνεται ότι οδεύει η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ, καθώς με κάθε είδηση και αφορμή σταθεροποιείται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι.

> « …θα έπρεπε να εμφανίζονται ισόποσα μειωμένα…» αλλά! Φράση που επαναλαμβάνεται διαρκώς στο ισολογισμό της πολύπαθης εταιρείας ΒΦΛ.

> Αλήθεια με ποια κοινά αποδεκτά μέτρα και σταθμά πραγματοποιείται λογιστικά η αποτίμηση της αξίας των swaps που χρησιμοποιούν οι τράπεζες για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο στα στοιχεία του ενεργητικού τους;

> Το «σίριαλ» καλά κρατεί! Στο νέο επεισόδιο η Κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξάγει έρευνα, για να διαπιστώσει κατά πόσον το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου είχε δικαίωμα να αναφέρει το ποσοστό των μετόχων που τάσσονταν κατά της έναρξης του διαλόγου με τη διοίκηση της MPB. Πάντως η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην MIG για τη διενέργεια της μεγαλύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.

> Σαφές μήνυμα προς το οικονομικό επιτελείο έστειλε η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών, καθώς για να παραμείνουν ελληνικές οι εγχώριες πολυεθνικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη χαμηλή φορολογική βάση.

> Προκλητική υπέρ των τραπεζών και η νέα απόφαση του Αρείου Πάγου βάσει της οποίας νομιμοποιεί τους τόκους προεξόφλησης των δανείων.

> Πέστε μας «κουτούς», εμείς όμως θα θέλαμε να ρωτήσουμε, σχετικά με την αναμόρφωση και τροποποίηση του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών: 1) γιατί κατά τη διαδικασία μείωσης κεφαλαίου, δεν θα χρειάζεται πλέον η έκθεση ορκωτού ελεγκτή; 2) γιατί θα πρέπει να νομιμοποιηθεί η δυνατότητα της «διά περιφοράς» πρακτικών για το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση; και τέλος 3) γιατί το μη δίκαιο της σχέσης ανταλλαγής στη συγχώνευση ή τη διάσπαση θα αποτελεί πλέον αντικείμενο αξίωσης του μετόχου, ενώ η διαδικασία θα προχωρεί κανονικά;


Σχολιάστε εδώ