2,2% η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
Στη δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που πραγματοποιήθηκε απ’ τις 12 έως και τις 14 Ιουνίου (δηλαδή τελείωσε την Πέμπτη), σε δείγμα 1.204 συνεντεύξεων πανελλαδικά, τηλεφωνικά και σε δείγμα σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του 2004:
• Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά υπέρ της ΝΔ ανέρχεται στις 2,2 μονάδες. Τον περασμένο Φλεβάρη σε έρευνα της ίδιας εταιρείας η διαφορά ήταν 2,8 μονάδες, ενώ τον Μάρτη, όταν άρχισε να εξελίσσεται το σκάνδαλο των ομολόγων, η διαφορά ήταν 1,8 μονάδες. Ενδιάμεσα δε, σε έρευνες που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί, η διαφορά είχε πέσει και στα επίπεδα του 1,4%.
Σημειώνουμε ότι αύξηση της διαφοράς έδειξαν ή θα δείξουν και οι έρευνες δύο άλλων έγκυρων εταιρειών, της V-PRC (την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή») και της MRB που θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές της βδομάδας που έρχεται και φέρνει τη διαφορά πάνω από 2 μονάδες.
Είναι ακόμα αξιοσημείωτο, απ’ την έρευνα της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», ότι το θέμα των ομολόγων υποχωρεί μεν στην αξιολόγησή του απ’ τους πολίτες, αλλά έχει αφήσει τα σημάδια του στην κυβερνητική αξιοπιστία. Έχει πλήξει σοβαρά την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο:
• Υπερέχει συντριπτικά του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης καθώς και αισθητά (6,7%) στο ερώτημα ποιο κόμμα μπορεί να κάνει πράξη τις προσδοκίες των πολιτών, δείγματα -και αυτά- των τάσεων ανάκαμψής της.
Άλλα σημεία απ’ τη δημοσκόπηση, που θα πρέπει να υπογραμμιστούν, είναι:
• Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις των πολιτών για το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι, ενώ οι πολίτες με συντριπτικό ποσοστό εκτιμούν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, ωστόσο εκτιμούν πως θα μπορούσαν, αν συγκυβερνήσουν, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της χώρας, καθώς και ότι μια συγκυβέρνησή τους θα ήταν λιγότερο ευάλωτη στη διαφθορά.
• Οι απόψεις των πολιτών για τα μικρότερα κόμματα. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί, και φαίνεται να δικαιώνεται απόλυτα η αποκάλυψη του «Π», ότι η υπερπροβολή του ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη (την οποία αναγνωρίζουν με μεγάλα ποσοστά οι πολίτες) γίνεται για να αποδυναμωθεί η ΝΔ και για να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές! Επίσης φαίνεται πως απ’ τα μικρότερα κόμματα πιο θελκτικό για τους πολίτες είναι το ΚΚΕ.
• Και απ’ αυτήν τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι είναι πιθανή μια πεντακομματική Βουλή ύστερα απ’ τις επόμενες εκλογές, αφού το όριο του 3% το ξεπερνάνε και ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ. Μάλιστα και τα τρία μικρά κόμματα εμφανίζονται ενισχυμένα σε σύγκριση με τις προηγούμενες έρευνες της RASS.
Ανάκαμψη της κυβέρνησης
Στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) η ΝΔ προηγείται κατά 2,2% συγκεντρώνοντας 36,2% έναντι 34% του ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ φτάνει στο 7,5%, ο ΣΥΝ στο 4% κι ο ΛΑΟΣ στο 3,9%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 6,3%.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις και το «ισοζύγιο διαρροών» (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) η ΝΔ υστερεί. Η συσπείρωσή της ανέρχεται στο 77,8% έναντι 80,1% του ΠΑΣΟΚ. Ενώ στο ισοζύγιο διαρροών υπερέχει το ΠΑΣΟΚ, αφού το 6,9% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2004 μετακινείται προς το ΠΑΣΟΚ, ενώ το 3,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2004 μετακινείται προς τη ΝΔ.
Σοβαρές διαρροές έχει η ΝΔ προς τον ΛΑΟΣ (4,1%) , όπως και το ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ (3,6%).
Συντριπτική (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) είναι η υπέρ της ΝΔ διαφορά στη λεγόμενη παράσταση νίκης. Το 70,1% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, έναντι του 23% που πιστεύει πως θα κερδίσει το ΠΑΣΟΚ.
Είναι δε αξιοσημείωτο (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) ότι σε νίκη της ΝΔ πιστεύει και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (45,7% έναντι 44,5%) και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων (74,4% έναντι του 19,8%).
Σε αυτήν την έρευνα η RASS έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα στους πολίτες, αντί αυτού της «ικανότητας διακυβέρνησης». Ρώτησε συγκεκριμένα: (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) Ποιο απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα μπορεί να κάνει πράξη τις προσδοκίες των πολιτών.
Και σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα διαπιστώνεται μια σοβαρή υπεροχή 6,7 μονάδων (35,1% έναντι 28,4%) της ΝΔ. Αλλά θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πάνω από 1 στους 3 πολίτες, το 35,1% των ερωτηθέντων, απαντά «κανένα απ’ τα δύο μεγάλα κόμματα»!
Πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα απόρριψη του δικομματισμού απ’ το 35,1% των πολιτών, οι οποίοι ωστόσο στη μεγάλη τους πλειοψηφία με την ψήφο τους αναπαράγουν τον δικομματισμό, τον οποίο κατά τα άλλα απορρίπτουν στα ποιοτικά στοιχεία…
Είναι δε χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 6) ότι οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων απορρίπτουν τα δύο μεγάλα κόμματα σε ποσοστό 65,9%, δηλαδή οι δύο στους τρεις!
Όχι στη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά…
Η RASS έθεσε ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με ένα ζήτημα που συζητείται ευρέως την τελευταία περίοδο. Ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα ή την αναγκαιότητα συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση απ’ τις επόμενες εκλογές.
Εδώ οι απαντήσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Και θα πρέπει να μελετηθούν απ’ τα επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων.
Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 73,9%, (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) πιστεύει πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να συνυπάρξουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και μόνο το 24,6% πιστεύει το αντίθετο, ότι δηλαδή μπορούν να συνυπάρξουν.
Είναι δε χαρακτηριστικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) ότι με μεγάλα ποσοστά απορρίπτουν αυτήν τη «συγκατοίκηση» οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα λένε πως είναι δυνατή με ποσοστό 41,5% οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων.
Είναι προφανές πως ακόμα στη χώρα μας δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών.
Απ’ την άλλη μεριά όμως (ΠΙΝΑΚΑΣ 9 και 10) προκύπτει πως:
• Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 57,8% εκτιμά ότι αν συγκυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έδιναν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, έναντι του 41,4% που έχει αντίθετη άποψη.
• Επίσης -και αυτό είναι ακόμα σημαντικότερο εύρημα- το 52,6% πιστεύει ότι είναι λιγότερο ευάλωτες σε φαινόμενα διαφθοράς οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε σύγκριση με τις μονοκομματικές, έναντι του 31,6% που έχει αντίθετη άποψη. Σημειώνεται δε (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) πως αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα εκτίμηση διαπερνά «οριζόντια» τους οπαδούς όλων των κομμάτων, με διακυμάνσεις.
Προβάλλεται ο ΛΑΟΣ απ’ τα συμφέροντα που πολεμούν την αυτοδυναμία!
Με μεγάλη πλειοψηφία οι πολίτες δικαιώνουν απόλυτα την αποκάλυψη του «Π», την οποία εξέφρασαν και το ΚΚΕ κι ο ΣΥΝ, ότι δηλαδή η υπερπροβολή του ΛΑΟΣ και του Γ. Καρατζαφέρη, από ΜΜΕ ελεγχόμενα απ’ το ΠΑΣΟΚ, αποσκοπεί αφενός στην αποδυνάμωση Καραμανλή και αφετέρου στην προώθηση της γραμμής των «νταβατζήδων» να μην προκύψει αυτοδυναμία.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) το 47,7% δηλώνει ότι απ’ τα μικρά κόμματα προβάλλεται απ’ τα ΜΜΕ βασικά ο ΛΑΟΣ, ενώ το 22,2% δηλώνει το ΚΚΕ, το 11,7% ο ΣΥΝ και μόλις το 2,1% η Δημοκρατική Αναγέννηση.
Αλλά είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον ότι στο ερώτημα «γιατί προβάλλεται πολύ συχνά απ’ τα ΜΜΕ ο ΛΑΟΣ» (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) :
• Το 31,8% απαντά πως αυτό γίνεται για να αποδυναμωθεί η ΝΔ.
• Το 31,7% για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα που δεν θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.
• Το 20,5% λόγω των θέσεών του κ.λπ.
• Σημειώνεται ΠΙΝΑΚΑΣ 14) ότι αυτές οι απαντήσεις με διακυμάνσεις προέρχονται, σχεδόν ανάλογα, απ’ τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων.
Απ’ τις ερωτήσεις που σχετίζονται με τα μικρότερα κόμματα σημειώνουμε ακόμα:
• Το ΚΚΕ φαίνεται να είναι πιο κοντά ΠΙΝΑΚΑΣ 15) στις απόψεις των ερωτηθέντων σε ό,τι αφορά τις θέσεις του. Ακολουθούν ο ΣΥΝ, ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Αναγέννηση. Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι το κόμμα του Στ. Παπαθεμελή, αν και για πρώτη φορά μετράται σε δημοσκόπηση, συγκεντρώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό αποδοχής 9,6%.
• Οι οπαδοί της ΝΔ ΠΙΝΑΚΑΣ 16) δηλώνουν πιο κοντά με τον ΛΑΟΣ, ενώ οι του ΠΑΣΟΚ πιο κοντά με τον ΣΥΝ. Γίνεται φανερό, επομένως, ότι όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, ο μεν ΛΑΟΣ θα επιχειρηθεί να «συμπιεστεί» απ’ τη ΝΔ, ο δε ΣΥΝ απ’ το ΠΑΣΟΚ. Γενικά αυτά τα δύο κόμματα θα πιεστούν απ’ τους όμορους πολιτικούς χώρους…
• Αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό απ’ τις απαντήσεις στις ερωτήσεις (ΠΙΝΑΚΑΣ 17 και 18) για το ποιο απ’ τα μικρά κόμματα μπορεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και ποιο με το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Το 47% δηλώνει ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, ενώ το 57% πιστεύει πως ο ΣΥΝ μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ!
Κυβερνητικό κόστος απ’ τα ομόλογα
Όπως προαναφέραμε, το θέμα του σκανδάλου των ομολόγων δείχνει σιγά σιγά να υποχωρεί. Ωστόσο, έχει αφήσει βαθιά σημάδια στην εικόνα της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:
• Το 55,9% ΠΙΝΑΚΑΣ 19) δηλώνει πως το θεωρεί πολύ σημαντικό, το 23,5% αρκετά σημαντικό και μόνο το 8,9% το θεωρεί λίγο σημαντικό και το 9,3% καθόλου σημαντικό. Ακόμα και το 65,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ ΠΙΝΑΚΑΣ 20) το θεωρεί πολύ ή αρκετά σημαντικό!
• Επίσης ΠΙΝΑΚΑΣ 21) το 40,5% απαντά πως η επιστροφή των χρημάτων στα Ταμεία είναι μεν σωστή κίνηση, αλλά δεν αναιρεί τις κυβερνητικές ευθύνες. Μόνο το 21,4% εκτιμά ότι έτσι κλείνει οριστικά το θέμα, ενώ ένα αξιοσημείωτο 16,9% εκτιμά ότι η επιστροφή των χρημάτων αποτελεί και ομολογία ενοχής.
• Αν κάτι αισιόδοξο προκύπτει για την κυβέρνηση είναι ότι ΠΙΝΑΚΑΣ 22) η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 53,1%, δηλώνει ότι η εξέλιξη στην υπόθεση των ομολόγων δεν θα επηρεάσει (σίγουρα ή μάλλον ΟΧΙ) την ψήφο τους στις επόμενες εκλογές. Αλλά κι ένα σημαντικό 45,9% λέει ότι θα επηρεαστεί (σίγουρα ή μάλλον ΝΑΙ).
Δηλαδή υποχωρεί μεν η υπόθεση των ομολόγων, αλλά συνεχίζει να είναι ένα σοβαρότατο «αγκάθι» και πρόβλημα για την κυβέρνηση. Και αυτό θα πρέπει να το συνυπολογίσει στους εκλογικούς της σχεδιασμούς…