Όλοι εναντίον όλων στην οδό Σοφοκλέους

Η οδός Σοφοκλέους περιγράφεται πλέον σαν «καζάνι που βράζει», αφού όλες οι γνωστές ισορροπίες τείνουν να ανατραπούν από την εφαρμογή νέων θεσμικών πλαισίων, με σοβαρότερο βέβαια την έναρξη ισχύος της κοινοτικής οδηγίας Mifid, που επιτρέπει για πρώτη φορά στις τράπεζες να διενεργούν μεταξύ τους τις συναλλαγές επί μετοχών, μακριά από τις οργανωμένες αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Citigroup και άλλες μεγάλες τράπεζες, που έχουν στην Ελλάδα υπό τον έλεγχόν τους το 55% της αξίας των μετοχών και τα 2/3 των καθημερινών συναλλαγών, έχουν συγκροτήσει τραπεζικό κονσόρτσιουμ που επιδιώκει να δημιουργήσει δική του πλατφόρμα διαπραγμάτευσης μετοχών.

Οι τράπεζες προειδοποιούν την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ότι αν δεν μειωθούν κατακόρυφα οι επιβαρύνσεις των συναλλαγών στην Αθήνα, από φόρους και χρεώσεις της ΕΧΑΕ, θα αρχίσουν από το φθινόπωρο να διαπραγματεύονται μεταξύ τους τις ελληνικές μετοχές στο Λονδίνο, αφήνοντας το ελληνικό χρηματιστήριο χωρίς τους μεγαλύτερους πελάτες του.

Ο κ. Σπύρος Καπράλος έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, αλλά σηκώνει τα χέρια ψηλά, αφού μέχρι τις εκλογές θα ήταν αδιανόητο πολιτικά να καταργήσει η κυβέρνηση τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ακόμη και αν αυτό γίνει, όμως, βέβαιο είναι ότι οι ξένες επενδυτικές τράπεζες με μεγάλα μερίδια αγοράς στις συναλλαγές στο ΧΑ θα εγγραφούν εντός του έτους ως μέλη εξ αποστάσεως και θα πάψουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές τους μέσω των ελληνικών εταιρειών, θυγατρικών μεγάλων τραπεζικών ομίλων στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Ο κίνδυνος αυτός προκαλεί ρίγη ανατριχίλας στους έλληνες τραπεζίτες, οι οποίοι κινούνται ήδη δραστήρια σε δύο κατευθύνσεις για να καλύψουν τις επερχόμενες απώλειες. Αφενός θα επιχειρήσουν να «κλέψουν» ιδιώτες επενδυτές πελάτες από τις ανεξάρτητες χρηματιστηριακές εταιρείες, που έχουν σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΜΕΧΑ συνολικά 1.175.000 πελάτες, κυρίως ιδιώτες επενδυτές.

Παράλληλα, όμως, οι τραπεζίτες «ποντάρουν τα ρέστα τους» στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία, που έχουν φέρει προς συζήτηση στη Βουλή οι κ. Αλογοσκούφης και Μαγγίνας, το οποίο μεταφέρει πλέον το κύριο βάρος της διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων (γύρω στα 35 δισ. ευρώ σήμερα) στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ο ΣΜΕΧΑ, από την πλευρά του, που έχει «ομογενοποιηθεί» πλήρως, μετά την αποχώρηση των τραπεζικών θυγατρικών, τονίζει ότι οι 53 εταιρείες-μέλη του απασχολούν περισσότερα κεφάλαια από τις τραπεζικές θυγατρικές (349 εκατ. ευρώ έναντι 284) και έχουν σχεδόν 1,2 εκατ. πελάτες. Και εμφανίζεται αποφασισμένη η διοίκησή του να δώσει μέχρις εσχάτων τη «μάχη επιβίωσης» έναντι των τραπεζών, υπενθυμίζοντας με νόημα στην κυβέρνηση ότι «τα νυν 53 μέλη του ΣΜΕΧΑ έχουν συνεχείς και κοντινές σχέσεις με 1.175.000 οικογένειες ψηφοφόρων, όλων των πολιτικών κομμάτων»…


Σχολιάστε εδώ