Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Την Τετάρτη διάβαζα την έρευνα για τη γνώμη που έχουν σήμερα οι Έλληνες για τη φήμη, τη λειτουργία και τις προοπτικές του ΧΑ. Και τα στοιχεία έδειχναν πως η γνώμη του κοινού είναι πλέον βελτιωμένη σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Στάθηκα -με ικανοποίηση θα έλεγα- στο ποσοστό του 68% που πιστεύει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες στη βελτίωση της λειτουργίας και του ρόλου του ΧΑ. Ή στη δραστική μείωση εκείνων που δηλώνουν ακόμα και τώρα δύσπιστοι ως προς το να επενδύσουν ξανά σε μετοχές (48% των ερωτηθέντων έναντι 54% το 2005). Στοιχεία αδιαμφισβήτητα θετικά.

>> Την ίδια ώρα όμως έφερα στο μυαλό μου τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως πάνω από το 51% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της Σοφοκλέους ελέγχεται από τους ξένους θεσμικούς και κάπου εκεί άρχισαν να με κατατρύχουν μαύρες σκέψεις.

>> Εξηγούμαι λοιπόν: Οσονούπω -για την ακρίβεια έως τις αρχές του ερχόμενου Νοέμβρη- θα αρχίσει η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας MIFID, της οδηγίας δηλαδή που επιτρέπει τη διενέργεια συναλλαγών σε μετοχές εκτός επίσημων χρηματιστηριακών αγορών, ακόμη και απευθείας μεταξύ τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Τώρα πείτε μου με το χέρι στην καρδιά, εσείς τι νομίζετε πως θα συμβεί στην αγορά μας με την έναρξη αυτής της οδηγίας;

>> Να σας απαντήσω πως ήδη οι παλαιοί και έμπειροι χρηματιστές -ακόμα και τα πιο παλιά μέλη του ΣΜΕΧΑ- επισημαίνουν τον κίνδυνο περιθωριοποίησης της Σοφοκλέους, αφού θεωρούν σίγουρο πως οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές φυσικά και θα εκμεταλλευθούν τα νέα δεδομένα και θα… εκπαραθυρώσουν τις εγχώριες ΑΧΕ. Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις ορισμένων, αρκεί να πούμε πως ήδη η Citigroup (ο μεγαλύτερος ξένος «παίκτης» στο ΧΑ) φέρεται να μην ενδιαφέρεται πλέον να γίνει remote member στη Σοφοκλέους, αφού ήδη προετοιμάζει, μαζί με άλλες μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, δικιά της πλατφόρμα συναλλαγών στο Λονδίνο.

>> Αν τώρα μετά απ’ όλα αυτά έχετε μυαλό για στατιστικά και δεδομένα, τότε εμείς απλώς να σας θυμίσουμε πως ακόμα και σήμερα μεγάλοι πρωταγωνιστές στην αγορά μας παραμένουν οι επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που από την αρχή του έτους έχουν ξεπεράσει -μακράν- σε αποδόσεις κάθε άλλο δείκτη της Σοφοκλέους αλλά και τους αντίστοιχους δείκτες των περισσότερων ευρωαγορών!

YΓ. 1: Μπορεί στην έρευνα οι Έλληνες να έδειξαν ότι… πείθονται από την πορεία της Σοφοκλέους, αλλά δεν φαίνεται να το αποδεικνύουν και στην πράξη! Έτσι, παρά την άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 110% τους τελευταίους 30 μήνες, συνολικά 300.000 κωδικοί επενδυτών έκλεισαν και από τους εναπομείναντες μόνον οι 100 χιλιάδες περίπου συνεχίζουν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε τακτά χρονικά διαστήματα!

YΓ. 2: Επειδή για πολλά πράγματα βαυκαλιζόμαστε, να δούμε λίγο και τι πιστεύουν για εμάς κάποιοι εκτός των τειχών; Την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ημερίδας στην Αθήνα, εκπρόσωπος της Price Waterhouse Coopers φέρεται να δήλωσε πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι ακριβή και μη ανταγωνιστική. Ρωτήστε και τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, ο οποίος ήταν ο συνομιλητής του περί ου ο λόγος μουσαφίρη μας…


Σχολιάστε εδώ