Πράσινο φως από Ντόρα σε Χριστόφια

Και η Ντόρα Μπακογιάννη βρίσκεται παρασκηνιακώς στον χορό των κυπριακών προεδρικών εκλογών. Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα, πριν από ενάμιση περίπου μήνα, είχε εκμυστηρευτεί στην κ. Μπακογιάννη την πρόθεσή του να είναι αυτός υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αντί του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Η κ. Μπακογιάννη φέρεται να έχει ανάψει στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ το πράσινο φως. Η οικογένεια Μητσοτάκη είχε στο στόχαστρό της τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, λόγω του “όχι” που είχε πει στο Σχέδιο Ανάν. Είναι γνωστή η επίθεση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου, πριν από προγραμματισμένη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο. Ακόμη, είναι γνωστά όσα έγιναν κατά την τελευταία επίσκεψη του κύπριου προέδρου στην Ελλάδα, όταν εκτός των άλλων, η κυβέρνηση της Κύπρου δεν είχε ενημερώσει την ελληνίδα υπουργό των Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην υπόθεση των πετρελαίων της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Λίβανο. Όπως είναι γνωστή:

• Η φιλοαμερικανική στάση της κ. Μπακογιάννη.

• Η διάσταση απόψεων μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του Προέδρου Παπαδόπουλου επί του σχεδίου Ανάν, καθώς και η έλλειψη εμπιστοσύνης του ενός έναντι του άλλου.

• Η σαφής πρόθεση των ΗΠΑ να βγάλουν από το πολιτικό σκηνικό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, για να επαναφέρουν το Σχέδιο Ανάν είτε με τον κ. Χριστόφια είτε με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Ιωάννη Κασουλίδη.

• Η σεναριολογία που υποβάλλεται ότι η μοναδική περίπτωση για να έχει πιθανότητες εκλογής ο κ. Κασουλίδης, όπως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα ήθελαν -εφόσον δεν επιθυμούν επανεκλογή του Τ. Παδόπουλου- είναι αυτή της διάσπασης της Τριμερούς (δηλαδή της υφισταμένης συμμαχίας ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ) και η υποψηφιότητα Χριστόφια.

Η πριμοδότηση

Ένα από τα σενάρια που συζητούνται από στελέχη του ΔΗΣΥ -εφόσον οι διακυμάνσεις των ποσοστών το επιτρέπουν- είναι και η πριμοδότηση του ΔΗΣΥ προς το ΑΚΕΛ, προκειμένου να μείνει ο Τ. Παπαδόπουλος εκτός του δεύτερου γύρου των εκλογών. Σε μια τέτοια περίπτωση – όπου θα είναι αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο οι κ. κ. Κασουλίδης και Χριστόφιας- στον ΔΗΣΥ, αλλά και στην Κύπρο γενικότερα, η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο κ. Κασουλίδης θα είναι νικητής. Ούτως ή άλλως, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα έχουν κάνει τη δουλειά τους, αφήνοντας εκτός τον κ. Παπαδόπουλο. Ο κ. Χριστόφιας, αλλά ιδίως ο κ. Κασουλίδης μπορούν να συνεργαστούν χωρίς ιδιαιτέρα προβλήματα με την κ. Μπακογιάννη και την αγγλοαμερικανική γραμμή πλεύσης, σε σχέση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

Ρήγμα και υποσχέσεις Γιώργου

Όπως είχε γράψει το “ΠΑΡΟΝ” την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου -ένθερμος ακόμη υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν- είχε υποσχεθεί στον έτερο ένθερμο υποστηρικτή του σχεδίου, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι θα του παραδώσει την ΕΔΕΚ στο πιάτο των προεδρικών εκλογών. Για την υπόσχεση αυτήν είχε προηγηθεί το πρόσφορο έδαφος των διαφορών που προέκυψαν μεταξύ της ΕΔΕΚ -και πιο συγκεκριμένα του πρώην υπουργού Άμυνας Κούλλη Μαυρονικόλα- του ΑΚΕΛ και του Προέδρου Παπαδόπουλου. Το ΑΚΕΛ είχε πτώση στις βουλευτικές εκλογές σε αντίθεση με την ΕΔΕΚ, που σημείωσε άνοδο. Το ΑΚΕΛ θεώρησε υπεύθυνη για την πτώση του την ΕΔΕΚ και το ρουσφέτι – όπως κατηγορούσαν τον κ. Μαυρονικόλα ότι λειτουργούσε στην Εθνική Φρουρά προς όφελος του δικού του κόμματος. Τελών εν αμύνη ο κ. Μαυρονικόλας, εκτιμάται ότι έδωσε, προφανώς μέσω των συνεργατών του, στη δημοσιότητα κατάλογο με ρουσφέτια τα οποία ζήτησε το ΑΚΕΛ. Τελικώς, στον ανασχηματισμό ο κ. Μαυρονικόλας “φαγώθηκε” κατόπιν απαίτησης του ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ο κ. Μαυρονικόλας θεωρεί ότι αδικήθηκε και οι σχέσεις του με τον Πρόεδρο ψυχράθηκαν. Μέσα από αυτό το ρήγμα ο κ. Κασουλίδης θέλησε να παίξει με τη στήριξη του Γ. Παπανδρέου.

Όμως, η απόφαση της ΕΔΕΚ είναι δεδομένη. Έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του Τάσσου Παπαδόπουλου. Στην περίπτωση που δεν κατέβει, πράγμα απίθανο, τότε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, θα είναι υποψήφιος.

Η Τριμερής

Ήδη, η υποψηφιότητα του κ. Κασουλίδη κατατέθηκε επισήμως την περασμένη Τετάρτη σε πανηγυρική εκδήλωση με τον λαό, όπως τα επιτελεία του την παρουσιάζουν. Ο ίδιος δεν θέλει να εμφανίζεται ως ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ και αποφεύγει επιμελώς να εμπλέκεται σε συζητήσεις με το Σχέδιο Ανάν. Ανοικτό είναι από την άλλη μέχρι τα μέσα Ιουλίου το θέμα της Τριμερούς, της οποίας η συνέχιση θα εξαρτηθεί από το εάν το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την επανεκλογή του Παπαδόπουλου ή θα τη «σπάσει» και θα κατεβάσει τον Χριστόφια ως υποψήφιό του. Αυτό θα φανεί στην αναμενόμενη συνάντηση Παπαδόπουλου – Χριστόφια, αν και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο γραμματέας του ΑΚΕΛ θα θέσει τέτοιους όρους, όπως δέσμευση για συγκεκριμένο πρόγραμμα, που ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να τους δεχθεί και επομένως πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο το τέλος της συνεργασίας.


Σχολιάστε εδώ