Πολλά λόγια, λίγα έργα στη ραδιοτηλεόραση

Λίγο πριν από τις εκλογές, το φθινόπωρο, μεταφέρεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η κατάθεση του νομοσχεδίου Ρουσόπουλου. Το νομοσχέδιο παραμένει στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακούγεται, από κυβερνητικές πηγές, πως μια γαλλική εταιρεία, για λογαριασμό έλληνα εκδότη, έχει επισημάνει τις αδυναμίες του. Όπως και να έχει, το βέβαιο είναι πως οι ρυθμίσεις για τα ΜΜΕ θα μπουν στο τραπέζι του προεκλογικού αγώνα, ως διαπραγματευτικό χαρτί, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει καμία δικαιολογία, διότι καθυστέρησε 3 ½ χρόνια να το καταθέσει. Είναι ενδεικτικό πως ο σχετικός διάλογος ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2006, μεταξύ των φορέων, και ως σήμερα το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί. Η αίσθηση λοιπόν είναι πως πολλά πράγματα στα ΜΜΕ έχουν λήξει. Και δεν είναι μόνο η θητεία του προέδρου της ΕΡΤ, το τέλος της οποίας αποκάλυψαν το «Π» και η «Ημερησία», ή η αντίστοιχη των 4 μελών του ΕΣΡ. Σε 13 ημέρες λήγουν και οι άδειες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι από το 2005 ως και σήμερα, δηλαδή καθόλη την περίοδο Ρουσόπουλου, λειτουργούν με τρείς παρατάσεις…

Τα «δώρα» της ψηφιακής

Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο υπουργός, αν δηλαδή θα ανανεώσει ξανά τις άδειες για 4η φορά, παραδεχόμενος επί της ουσίας την αδράνεια των υπηρεσιών του, ή αν θα προλάβει να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο και να προχωρήσει αμέσως σε προκήρυξη το ΕΣΡ. Ο σχετικός χάρτης συχνοτήτων είναι πάντως έτοιμος, όμως δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, διότι η μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία. Το σημείο κλειδί πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», είναι πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και καναλιών να παραμείνει κλειστό το σύστημα, αποκλείοντας την είσοδο ξένων παιχτών. Οι βασικές ρυθμίσεις είναι οι εξής:

– Αν και η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στη Γενεύη 8 συχνότητες (με 32 κανάλια), άμεσα εκμεταλλεύσιμες είναι οι 7 (δηλαδή 28 κανάλια). Σε αυτές πρέπει να συνυπάρξουν τα ιδιωτικά εθνικής εμβέλειας, τα προγράμματα της ΕΡΤ (και μαζί της τα δορυφορικά CNN, TV5, τα προγράμματα της NetMed), αλλά και τα περιφερειακά κανάλια. Κατά τη διαδικασία της μετάβασης ορισμένοι σταθμοί, ακόμη και εθνική εμβέλειας, από ορισμένα σημεία θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά. Κάτι τέτοιο θα γίνει στην περίπτωση του κέντρου εκπομπής Αίγινας.

– Αντί υπάρξει εξαρχής ρύθμισης του τοπίου, αναγνωρίζεται στα μεγάλα κανάλια η προηγούμενη -χωρίς άδεια πολλές φορές- εκπομπή και έτσι τους εκχωρούνται οι ψηφιακές συχνότητες, αντί αυτές να δημοπρατηθούν.

– Τα περιφερειακά κανάλια θα βρεθούν απευθείας να εκπέμπουν ψηφιακά.

– Θα υπάρξουν κίνητρα για συγχωνεύσεις σε κέντρο και περιφέρεια.

Οι πολλαπλές ταχύτητες στο ραδιόφωνο

Τι θα γίνει όμως στο ραδιόφωνο; Η αλήθεια είναι πως η μπάντα χωράει περισσότερους σταθμούς από αυτούς που ήδη εκπέμπουν και ότι η απόφαση του ΕΣΡ για τον Shock FM άνοιξε την όρεξη και για άλλους. Κανονικά και σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος υπάρχει υποχρέωση προκήρυξης των συχνοτήτων που μένουν κενές. Θα μπορούσε το υπουργείο Επικρατείας να αλλάξει τη ρύθμιση του 3310/2005 και να προκηρύξει περισσότερες συχνότητες, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες και να ρυθμιστεί το χάος.


Σχολιάστε εδώ