ΜΟΝΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου εδώ και μερικές ημέρες έχουν εισπράξει ένα άσχημο κλίμα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη: άρνηση να εμπλακούν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, κάτι σαν να κάνουν «λευκή απεργία», αρνούμενοι να συμπράξουν με τον Γιώργο Παπανδρέου στον σχεδιασμό και στην εκλογική μάχη.

Το κλίμα αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου τυχαίο. Τα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ ισχυρίζονται πως έχουν κάθε λόγο να παραπονιούνται για την πολιτική του κ. Παπανδρέου, η στρατηγική που έχει επιλέξει εδώ και καιρό είναι προσωπική, λένε, και γι’ αυτό δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να τον βοηθήσουμε. Μάλιστα, ένας από τους λεγόμενους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ έλεγε στο «Π» πως πριν από το Πάσχα τούς είχε καλέσει ο Γιώργος και τους είπε ότι το επόμενο διάστημα θα είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις για να συζητήσουν απόψεις πάνω στη στρατηγική που πρέπει να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ για μια νικηφόρα πορεία στις εκλογές. «Πέρασε το Πάσχα, έγινε το προγραμματικό συνέδριο, ψηφίστηκε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, κοντεύει να βγει και ο Ιούνιος, έρχονται τα μπάνια του λαού, και ακόμη περιμένουμε να μας καλέσει ο Παπανδρέου για να συζητήσουμε, υποτίθεται, τις εκλογές. Ευτυχώς που ο Καραμανλής δεν προκήρυξε εκλογές νωρίς, γιατί τότε θα είχαμε χαθεί», έλεγε το συγκεκριμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που θέλει να κρατήσουμε την ανωνυμία του. Πρόκειται όμως για πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και επί Σημίτη και επί Ανδρέα Παπανδρέου, με μεγάλη εμπειρία στα πολιτικά και κομματικά παιχνίδια…

Η Χαριλάου Τρικούπη παραδέχεται πως η γκρίνια που εκφράζουν ορισμένα στελέχη «πρώτης γραμμής» είναι… συγκυριακά δικαιολογημένη, όχι όμως και σε ουσιαστική βάση: Στόχος του Γιώργου, έλεγε συνεργάτης του, δεν είναι να πάει στις εκλογές μόνος του απέναντι στον Καραμανλή. Ήταν θέμα συγκυρίας που ο Γιώργος πήρε πάνω του την πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, γιατί ήθελε να δείξει ότι δεν είναι ο «κανακάρης» του συστήματος. Το… οπλοστάσιο της προεκλογικής μάχης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, δεν περιλαμβάνει μόνο Παπανδρέου, αλλά δίνει βαρύτητα 80% στο πρόγραμμα, που σημαίνει εμφάνιση όλων των στελεχών του κόμματος, και 20% σε ό,τι έχει σχέση με τα σκάνδαλα της κυβέρνησης, όπως αυτό με τα ομόλογα.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του κ. Παπανδρέου, στόχος τους είναι να βγαίνει ο κ. Παπανδρέου απέναντι στον Καραμανλή μόνο σε ό,τι έχει σχέση με την προσωπική τους «κόντρα», ενώ στη μάχη θα ριχτούν και οι πρωτοκλασάτοι, οι οποίοι θα απαντούν στους υπουργούς σε κάθε τους βήμα. Και αυτό διότι, όπως λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Καραμανλής δεν έχει στελέχη όπως το ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν απαξιωθεί ή έχουν πολιτικά βυθιστεί από την υπόθεση των ομολόγων, πολλοί δε απ’ αυτούς θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί, και η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει το χαρτί Καραμανλή γιατί δεν έχει να προβάλει τίποτε άλλο.

Στη Χαριλάου Τρικούπη φοβούνται επίσης τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη και ήδη έχει δοθεί εντολή από τον κ. Αθανασάκη να είναι προετοιμασμένοι για όλα και να έχουν φροντίσει να είναι καθαροί: θα ψαχτούμε όλοι μας, είπε ο Νίκος Αθανασάκης και ως έναν βαθμό ο φόβος αυτός είναι αποκαλυπτικός για την επιλογή της χρονικής στιγμής που ο Λαλιώτης εγκαταστάθηκε στα καινούργια γραφεία του δευτέρου ορόφου της Χαριλάου Τρικούπη, με ό,τι προβλέπεται από τεχνική υποδομή και γραμματειακή υποστήριξη, με επικεφαλής τη Τζούλια Κασκαμπά, που ξέρει τα χούγια του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο στο ερώτημα τι θα κάνει ο Λαλιώτης κανείς δεν μπορεί να το απαντήσει με σιγουριά. Λίγο απ’ όλα, λένε ορισμένοι και κάποιοι άλλοι τονίζουν πως όταν ανάψει ο πόλεμος με τα κτυπήματα κάτω από τη ζώνη θα πρέπει κάποιος να κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Κ. Λαλιώτη, που ξέρει τον τρόπο να συνομιλεί με όλους όταν πρέπει και όπως πρέπει.

Το βάρος μέχρι τις εκλογές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πέσει στη βόρεια Ελλάδα. Ήδη εκτός από τον νομό Πέλλας, όπου βρίσκεται σήμερα ο κ. Παπανδρέου, αύριο Δευτέρα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα. Και αυτό έχει τον λόγο του. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να μειώσουν τη διαφορά από τη ΝΔ, η οποία έχει επιρροή μεγάλη, αλλά σύμφωνα με τις έρευνες που έχει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση, υπάρχει χώρος όπου μπορεί να διεισδύσει το ΠΑΣΟΚ, εξ ου και η παρουσία του κ. Παπανδρέου, η οποία δεν θα είναι η τελευταία στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές.

Την ίδια ώρα τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται, αλλά οι μέχρι τώρα συζητήσεις για τους υποψηφίους, νέους και παλαιούς, δεν έχουν καταλήξει πουθενά.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκεντρώνει βιογραφικά υποψηφίων, εκτιμά πως οι εκλογές αυτές θα είναι εκλογές των… γιατρών. Πληθώρα οι γιατροί που έχουν καταθέσει εγγράφως το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι σε διάφορες περιοχές με το

ΠΑΣΟΚ. Και γι’ αυτό, όπως μας έλεγε ιστορικό στέλεχος του κ. Παπανδρέου, υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία: Ο απλός πολίτης μπορεί να έχει απομακρυνθεί από την πολιτική, αλλά αναζητά τον πολιτικό, τον δικό του άνθρωπο, όταν αντιμετωπίζει θέμα υγείας. Γι’ αυτό οι γιατροί έχουν πέραση, ιδίως στην επαρχία, αφού αποτελούν το «καλό» κοινωνικό κομμάτι της κάθε περιοχής. Για πρώτη φορά επίσης δεν υπάρχουν δομημένα «συστήματα» που να προωθούν υποψηφίους, όπως την προηγούμενη φορά, και αυτό γιατί, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, οι πολίτες δεν έχουν σε εκτίμηση τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως και γενικότερα όλα τα κόμματα, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συγκροτηθούν κλίκες ενδιάμεσων στελεχών που να προωθούν δικούς τους υποψηφίους.

Όσον αφορά τα ονόματα που αναμένεται να κάνουν πάταγο, αφού προέρχονται από το «σταρ σίστεμ», το ΠΑΣΟΚ εξετάζει το θέμα με μεγάλη προσοχή για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στις κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες. «Αυτά τα συζητά μόνο ο πρόεδρος και όχι τώρα. Όταν θα είμαστε πολύ κοντύτερα στις εκλογές, ώστε να προκαλέσουν και την ανάλογη αίσθηση». Και γι’ αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κανείς από την Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφιοτήτων δεν έχει ασχοληθεί με τις βεντέτες υποψηφίους. Είναι θέμα ταμπού, αποκλειστικής αρμοδιότητας του κ. Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ