Καταστρέφουν έναν παραπόταμο του Ιλισού και τον ωραιότερο δρόμο της Αθήνας…

ΤΕΛΙΚΑ βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά μπροστά σε μια οικολογική καταστροφή και ακόμη δεν είναι σαφές αν ο αποκλειστικός ένοχος είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ ή μήπως συνένοχος του είναι και ο δήμος Αθηναίων, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αντιδρά στις διαμαρτυρίες της Επιτροπής Ενεργοποιημένων Πολιτών η οποία έχει συγκροτηθεί και κινείται για να περισώσει ό,τι μπορεί από τη λαίλαπα αυτή…

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για την οικολογική καταστροφή που προμηνύεται πίσω από το Νοσοκομείο Συγγρού, εκεί όπου βρίσκεται ένας από τους ωραιότερους δρόμους της Αθήνας, η οδός Διοχάρους στα Ιλίσια, ένας δρόμος που πολλοί αναγνωρίζουν εύκολα, αφού έχει στη μέση μια μεγάλη νησίδα με τεράστια δένδρα. Αυτά ευδοκιμούν κυρίως των άφθονων υπόγειων νερών που υπάρχουν στο σημείο αυτό, αφού, όπως προκύπτει από την ίδια την προμελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, στα 5 μέτρα βάθος βρίσκεται υδροφόρος ορίζοντας και ένας από τους παραποτάμους ενός ποταμού-συμβόλου για την Αθήνα, του Ιλισού, που όπως είναι γνωστό «κοιμάται» μπαζωμένος κάτω από τη Μιχακοπούλου, τη Βασιλέως Κωνσταντίνου και άλλους δρόμους-λεωφόρους της περιοχής…

ΚΑΠΟΥ εκεί δηλαδή βρίσκονται οι όχθες και οι παραπόταμοι του Ιλισού, ενός ιστορικού ποταμού της Αθήνας που ύμνησε ο Μάνος Χατζιδάκις, που, ενώ λογικά θα έπρεπε να αποτελεί το σύμβολο της πόλης της Αθήνας, βρίσκεται «μπαζωμένος» και χρησιμεύει μόνο για να μποτιλιάρονται τα αυτοκίνητα των Νεοελλήνων…

Σ’ ΑΥΤΟΝ τον δρόμο λοιπόν, στην οδό Διοχάρους, αποφάσισε το ΥΠΕΧΩΔΕ να φτιάξει ένα τεράστιο (πενταώροφο) υπόγειο γκαράζ στο οποίο θα παρκάρουν περίπου 450 αυτοκίνητα, ενώ θα πρέπει να κοπούν περίπου 150 δένδρα προκειμένου να κατασκευαστεί. Στο υπουργείο παριστάνουν δήθεν τους ανίδεους, επειδή πιστεύουν ότι ο κόσμος αγνοεί ή δεν ξέρει τι σημαίνει ένα τέτοιο γκαράζ πάνω σε έναν από τους παραποτάμους του Ιλισού, που -για να μάθουν οι νεώτεροι- είναι θαμμένος λίγο πιο κάτω προς δόξαν των ρεαλιστών που κατέστρεψαν την Αθήνα τη δεκαετία του 1950…

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο δεν ευαισθητοποιείται από τις υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από λίγες μέρες με αφορμή την Ημέρα Προστασίας Περιβάλλοντος, αλλά ούτε και από τις προσπάθειες που κάνει ο πρωθυπουργός να φανεί οικολόγος, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον Αλ Γκορ. Kαι δεν ευαισθητοποιείται ούτε και από τις ζημιές που υπέστη ο υπόγειος υδάτινος ορίζοντας της περιοχής όταν φτιάχθηκε, πριν από λίγα χρόνια, ένα αντίστοιχο γκαράζ, απέναντι από το Νοσοκομείο Παίδων, που κατέστρεψε πηγές του Ιλισού στον Υμηττό και δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα, αφού έστρεψε το νερό σε άλλες κατευθύνσεις και στέρεψε ο αγωγός που έφερνε νερό στον Εθνικό Κήπο. Βεβαίως ήταν άλλη κυβέρνηση τότε, όμως αν δεν ξέρουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στον δήμο δεν έχουν παρά να ρωτήσουν πόσο κόστισαν τα συμπληρωματικά έργα και πόσοι κίνδυνοι παρουσιάστηκαν από την ανεξέλεγκτη διέξοδο που εύρισκαν τα νερά στην περιοχή…

ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟ να καταστραφεί λοιπόν ο Εθνικός Κήπος από την έλλειψη νερού, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν κεντρικά ξενοδοχεία στην περιοχή, όταν στα υπόγειά τους άρχισε να αναβλύζει ανεξέλεγκτα το νερό του Ιλισού, το οποίο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήταν αυτό που κανονικά θα έπρεπε να πηγαίνει προς τον Εθνικό Κήπο και είχε αλλάξει ροή λόγω του γκαράζ. Το θέμα είναι σοβαρό και κατά τη γνώμη μας ο δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες για να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή…

ΗΔΗ οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να κινητοποιούνται και φαίνεται ότι υπάρχει απήχηση στον κόσμο. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει επιτέλους να δείξει ευαισθησία σε αυτά τα θέματα. Έτσι και αλλιώς ο Σουφλιάς έχει υποσχεθεί ότι τέτοιες αρμοδιότητες ανήκουν μόνο στον δήμο. Και ο δήμος έστω και αν τυπικά δεν έχει αρμοδιότητα δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει ένα τέτοιο γκαράζ, αν δεν έχουν διασφαλιστεί οι προϋποθέσεις, ώστε να μη συντελεστεί άλλο ένα οικολογικό έγκλημα στην περιοχή… Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσουν τέτοιες παρεμβάσεις, για να αποτραπούν οι μεγάλες ζημιές που μπορεί να προκληθούν ακόμη και σε κτίρια από τα νερά του Ιλισού, εξαιτίας ακριβώς των ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων στη ροή των νερών…

***

ΕΛΛΕΙΨΗ ενδιαφέροντος υπάρχει στα πρώτα θέματα της αυριανής ημερήσιας διάταξης αν εξαιρέσει κανείς το Θ2 όπου θα συζητηθεί «η αποδοχή δωρεάς γραφείων και επίπλων από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη», κάτι που σε κάνει να αναρωτηθείς, τι πάθανε και τους έπιασε τέτοια καλοσύνη, ώστε να κάνουνε αυτήν τη δωρεά στον δήμο… Πάντως, σύμφωνα με το εισηγητικό που υπάρχει μέσα στους φακέλους των θεμάτων, η δωρεά αυτή του ΔΟΛ αφορά «150 γραφεία εργασίας, 50 ερμάρια, 145 τροχήλατες συρταριέρες γραφείων». Τώρα κατά πόσο είναι σε κατάσταση όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ή όχι είναι ένα άλλο θέμα και εύκολο κατά τη γνώμη μας να ρυθμιστεί…

ΣΤΟ ΘΕΜΑ 7 έχουμε την ανάθεση από τον διαχειριστή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, σε εταιρεία-υπεργολάβο, της διανομής καρτών στάθμευσης επισκεπτών στα σημεία πώλησης, σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη σύμβασης που υπάρχει με την παρκοεταιρεία. Αν πρόκειται να γίνεται καλύτερα η διανομή των καρτών και αν βελτιωθεί η παροχή των υπηρεσιών, τότε ίσως να πρέπει να γίνει. Απλώς δεν ξέρουμε πότε επιτέλους η νέα δημοτική αρχή θα κάνει έναν απολογισμό του τι ακριβώς γίνεται με την ελεγχόμενη στάθμευση, αν έχει αποδώσει, και αν άξιζε τον κόπο να διατεθούν υπέρογκα ποσά για ηλεκτρονικό εξοπλισμό προκειμένου να χρησιμοποιούνται τα κινητά, κάτι που φαίνεται ότι δεν επετεύχθη. Οι πληροφορίες λένε ότι το σύστημα πάει καλά, με σοβαρά όμως προβλήματα στη διανομή των καρτών…

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ δύο θέματα, τα Θ12 και Θ13, που αφορούν την «Επέκταση του συστήματος παρακολούθησης καρτών παρουσίας προσωπικού» αντί του ποσού 45.000 ευρώ, καθώς και την έγκριση πίστωσης 17.408 ευρώ για το έργο: «Διαμόρφωση χώρου εισόδου κτιρίου Γενικής Γραμματείας Δήμου Αθηναίων», τα οποία αναμένεται να εγκριθούν. Αμέσως μετά ακολουθούν εγκρίσεις για ταξίδια στελεχών του δήμου και συμμετοχή σε συνέδρια του εξωτερικού κυρίως για θέματα υγείας και στη συνέχεια ακόμη 4 θέματα με επιβολή προστίμων σε διαφημιζόμενες εταιρείες για παράνομη διαφήμιση στους δρόμους της Αθήνας. Έχουμε αμέσως μετά ορισμένα θέματα για την αποδοχή ή μη προτάσεων διαφόρων Επιτροπών Επιλύσεως Φορολογικών Διαφορών του δήμου και των φορολογουμένων αυτού με συμβιβασμό καθώς και δύο θέματα (27 και 28) που αφορούν την οικονομική διαχείριση σχολικών επιτροπών.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ υπάρχουν τεχνικά θέματα, με δύο από αυτά να αφορούν την επανεπιβολή απαλλοτριώσεων για χώρους που έχουν χαρακτηριστεί είτε παιδικές χαρές είτε χώροι κοινόχρηστου πράσινου, καθώς και 4-5 θέματα που αφορούν την ονομασία διαφόρων δρόμων κυρίως στα Κάτω Πατήσια και στου Μαρκόνι. Έχουμε ακόμη αρκετά θέματα (Θ34 έως και Θ46) που αφορούν την παραχώρηση θέσεων στάθμευσης σε κατοίκους ή ιδρύματα που τις έχουν ανάγκη…

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ 85 περίπου θέματα που έχουν να κάνουν με διαγραφές χρεών, με πλειοδοτικές προφορικές δημοπρασίες για εκμίσθωση χώρων εστιατορίων, καθώς επίσης και με θέσεις μικροπωλητών (λουλουδάδες, καστανάδες, κουλουράδες κ.λπ.). Θέσεις που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα για να είμαστε ειλικρινείς, παρά το γεγονός ότι δεν τις θυμόμαστε καλά, οι τιμές εκκίνησης που αναγράφονται στην ημερήσια διάταξη και στα εισηγητικά μας φαίνονται πολύ χαμηλές…

ΕΝΤΥΠΩΣΗ μας κάνει πάντως ότι όσο φεύγουμε από το Σύνταγμα και τις γύρω περιοχές τόσο οι τιμές πέφτουν για τις θέσεις αυτές και, για να λέμε την αλήθεια, δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτό είναι σωστό, γιατί οι θέσεις για τέτοιου είδους μικροπωλητές δεν έχουν να κάνουν με την αντικειμενική ή την εμπορική αξία των κτιρίων ή της περιοχής, αλλά με το πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η περιοχή και κατά πόσο ο κόσμος κυκλοφορεί εκεί.

ΑΠΟ το θέμα 70 και μετά έχουμε 12 θέματα (μέχρι και το 81), που αφορούν την έγκριση για διενέργεια δημοπρασίας έργων που αφορούν οικοδομικές επισκευές, ανακαινίσεις και μικροεπισκευές σχολικών κτιρίων του δήμου σε όλα τα διαμερίσματα, αξίας περίπου 300.000 ευρώ για κάθε εργολαβία…

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ για μια ακόμη φορά (Θ83) για έγκριση η διεξαγωγή του δημόσιου ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού, για τη μίσθωση χώρων προσωρινής φύλαξης αδέσποτων σκύλων , προϋπολογισμού 49.980 ευρώ. Το Θ84, που έρχεται για πρώτη φορά, αφορά τη διενέργεια δημόσιου ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για τη στείρωση και την περίθαλψη αδέσποτων σκύλων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ. Συνολικά δηλαδή πρόκειται να διατεθούν περίπου 90.000 ευρώ για τα αδέσποτα και γι’ αυτό επανέρχεται το ερώτημα που είχε τεθεί και πριν από λίγο καιρό… Τελικά ποιο είναι το κόστος για τα αδέσποτα; Είναι συμφέρουσες οι τιμές αυτές;

ΤΕΛΟΣ υπάρχουν 50 περίπου θέματα, τα οποία αφορούν επιστροφές διαφόρων δημοτικών φόρων ή τελών καθώς και διαγραφές άλλων επειδή κακώς επιβλήθηκαν. Να σημειώσουμε ότι όλα είναι μικροποσά, εκτός από ορισμένα τα οποία πρέπει να σημειώσετε για να δούμε μήπως υπάρχει κάποιο θέμα. Έχουμε και λέμε για επιστροφές ποσών που περνάνε τα 1.000 ευρώ και τα οποία, όπως είπαμε, είναι αχρεωστήτων καταβληθέντα τέλη καθαριότητας, φωτισμού, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ. Σημειώστε λοιπόν: επιστροφή του ποσού 1148,30 ευρώ στον κ. Ηλία Μαλεβίτη, επιστροφή ποσού 5.056 ευρώ στην κ. Ματίλντα Μπεράχα, επιστροφή ποσού 2.908 ευρώ, στην εταιρεία ΝΟΒΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, επιστροφή ποσού 2.074 ευρώ στον Αναστάσιο Τσερόλα, επιστροφή ποσού 5.286 ευρώ στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΛΑΜΨΑ ΑΕ που είναι οι επιχειρήσεις που έχουν το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία».

Βίκτωρ


Σχολιάστε εδώ