ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΣΤΑΘΗΣ!

Ο καλός συνάδελφος και πασίγνωστος σκιτσογράφος Στάθης αφιέρωσε όλη τη στήλη του, τον γνωστό πλέον «Ναυτίλο», στην αγωγή και το τι επιδιώκουν μʼ αυτήν (όλο το κείμενο στη συνέχεια). Τον ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τη στήριξη που μας προσφέρει, η οποία είναι πολύ τιμητική.

Εντυπωσιακή είναι και η συμπαράσταση από άλλες εφημερίδες της Αθήνας και της επαρχίας, αλλά και από αρκετά ραδιόφωνα, που σημαίνει ότι η προσπάθειά μας βρίσκει απήχηση. Εμείς το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι έτσι όπως μας γνωρίζουν 15 χρόνια τώρα, έτσι συνεχίζουμε. Να είστε όλοι καλά.

Κυρ υπουργέ μου…

Το πλήρες κείμενο του Στάθη στον «Ναυτίλο» της «Ελευθεροτυπίας», την περασμένη Πέμπτη, που σπάει κόκαλα, έχει ως εξής:

«Η βιομηχανία των αγωγών συνεχίζεται. Αυτήν τη φορά χτύπησε ο υφιστάμενος του κ. Ρουσόπουλου, προϊστάμενος της κυρίας Δρούζα και Αντιπρόεδρος του Εαυτού του, κ. Παναγόπουλος γενικός δερβέν-αγάς της ΕΡΤ. Στόχος του, το «ΠΑΡΟΝ» και η κριτική που ασκεί η εφημερίδα στον προϊστάμενο της κυρίας Δρούζα για τα ποσά που μοίραζε, ως μπόνους και πριμ, σε όσους ευδοκίμησαν στον αγώνα της Γιουροβιζιόν. Θεωρήσας εαυτόν θιχθέντα ο υφιστάμενος του κ. Ρουσόπουλου, υφιστάμενου του κ. Καραμανλή, τράβηξε στην εφημερίδα μια αγωγάρα για 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ήγουν για ένα δισεκατομμύριο δραχμές!

Είναι φανερό ότι πρόκειται για άγρια απόπειρα τρομοκρατίας με σκοπό τη λογοκρισία (ή την αυτολογοκρισία) του Τύπου. Αν το «ΠΑΡΟΝ» είχε γράψει ανακρίβειες ο κ. Παναγόπουλος θα μπορούσε να του έχει κάνει μήνυση.

Ακόμα κι ως ένας ανίσχυρος (απέναντι στις αυθαιρεσίες του Τύπου) απλός πολίτης, ο άρχων της ΕΡΤ θα μπορούσε να έχει καταφύγει στον φυσικό του δικαστή. Πόσω μάλλον που ο ίδιος προΐσταται ενός κολοσσού του Τύπου (και μιας ακόμα πιο κολοσσού, της κυρίας Δρούζα), διαθέτοντας, και βήμα δημοσιότητας, και πρόσβαση στην Εξουσία – με την αγωγή τι επιδιώκει; να αποτιμήσει πόσο πάει η τιμή του ή να φιμώσει μιαν εφημερίδα, τρομοκρατώντας ταυτοχρόνως τις άλλες;

Τίποτα άθλιο από όσα παρέλαβε η τρέχουσα κυβέρνηση απ’ την προηγούμενη, όπως ο πανάθλιος νόμος Βενιζέλου για τις αγωγές, δεν στέργει να αλλάξει. Στο ίδιο τοπίο βολεύεται και στον ίδιο βούρκο τη βρίσκει. Με παπαγαλάκια, αργόμισθους και πολυθεσίτες, στην ΕΡΤ στα Γραφεία Τύπου, στα ιδιωτικά κανάλια της διαπλοκής, στα Δ.Σ. Ιδρυμάτων κι Οργανισμών, με τρωκτικά στα μυστικά κονδύλια και αδηφάγους αρουραίους σε πλήθος μη κυβερνητικών οργανώσεων, τον ίδιο δρόμο της διαπλοκής με τα αφεντικά των ΜΜΕ, τους «νταβατζήδες» και τους Δυνατούς πορεύεται κι αυτή η κυβέρνηση. Και της αρέσει. Να τη σέρνουν απ’ τη μύτη ή να της τραβούν το αυτί. Λεονταρισμούς κάνει μόνον σε όσους θεωρεί αδύνατους ή στην περιφέρεια του συστήματος και σε όσους στον κεντρικό Τύπο δεν εκτρέφουν ούτε ανέχονται παπαγαλάκια. Σε αυτούς τραβάνε αγωγές οι θρασύδειλοι – ποτέ σε όσους θεωρούν ισχυρούς.

Όμως αυτόν τον δρόμο, κ. Ρουσόπουλε, τον περπάτησαν κι άλλοι, ξεχνώντας μέσα στις ψευδαισθήσεις της παντοδυναμίας τους πως παρότι βραχύς ο βίος, είναι αρκετός για να περιέχει το «πριν» και το «μετά» των πραγμάτων – ρώτα τον κ. Πανταγιά και τον κ. Τσουκάτο. Όπως κυβέρνησαν αυτοί κυβερνάτε και σεις. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι σας περιμένει πιο υποφερτή καταισχύνη και λιγότερη λησμονιά;

Φαίνεται, μέσα στη φενάκη σας, να σας διαφεύγει ότι υπάρχετε για να παρέλθετε, ώστε να διαιωνίζονται οι Δυνατοί· αυτοί που σας χρησιμοποιούν χλευαζόμενους. Ακόμα κι απ’ τα παπαγαλάκια τους που οι ίδιοι θρέφετε με τα λεφτά εκείνων που περιπαίζονται. Και κάνετε κι από πάνω και αγωγές!

Μήπως ελπίζετε ότι, εν τέλει, θα ενδώσουν όσοι ακόμα στον Τύπο γράφουν έχοντας γραμμένα κάτι τέτοια, όσοι ακόμα μιλούν χωρίς να κελαηδάνε, να μηρυκάζουν ή να παπαγαλίζουν; Σιγά! Ουδέποτε συνέβη, ουδέποτε θα συμβεί. Πάντα κάποιος λέει όχι -νωρίτερα ή αργότερα- πάντα κάποιος Ούτις βγάζει με τους συντρόφους του το μάτι του Πολύφημου.

Κυρ υπουργέ μου.

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 14.VI.2007
[email protected]».

Όσοι κατέχουν δημόσια θέση υπόκεινται σε έλεγχο

Εξάλλου, η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει:

* Το διάτρητο νομικό καθεστώς που θεσπίστηκε υποτίθεται για να προστατέψει πολίτες όμως με την… τιμολόγηση των ”παραβάσεων” και την όμοια καταλόγου καφενείου κοστολόγηση των ποινών, έχει επιτρέψει τη δημιουργία βιομηχανίας μηνύσεων και αγωγών που ουσιαστικά φιμώνει την ενημέρωση.

* Την αδιαφορία των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παρά τις χρόνιες διαμαρτυρίες και προτάσεις των Ενώσεων στον χώρο του Τύπου.

Θυμίζουμε ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε δημόσιες θέσεις και ασκούν διοίκηση πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο, όσο σκληρός ή επικριτικός μπορεί αυτός να θεωρείται ότι είναι. Ειδικότερα μάλιστα για την κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση που διαχειρίζονται χρήματα τα οποία προέρχονται απευθείας από τους πολίτες, μέσω του ανταποδοτικού τέλους.

Στη δημοκρατία η κριτική απαντάται με δημόσιο διάλογο και την παράθεση στοιχείων και όχι με δικαστήρια και τυποκτόνες διατάξεις.

Συμπαριστάμεθα στους διωκόμενους συναδέλφους μας και δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση την αγωνιστική διάθεση του κλάδου μας απέναντι σε παρόμοιες μεθοδεύσεις, που ουσιαστικά στρέφονται εναντίον των εργαζομένων, καθώς, όπως αποδεικνύεται από τη συνήθη μέχρι σήμερα πρακτική, τελικά οι εργαζόμενοι πληρώνουν τη ζημιά που υφίσταται το Μέσο».

Σκοπός η εξόντωση της κριτικής

** Η εφημερίδα «Athens Voice» έγραψε, με τίτλο «Η πολιτική των αγωγών», το παρακάτω σχόλιο:
«Ο πρόεδρος της ΕΡΤ κατέθεσε αγωγή εναντίον της εφημερίδας ”Παρόν”, ζητώντας αποζημίωση 2,5 εκατ. ευρώ. Δύο για το κανάλι και 500.000 για τον ίδιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η αγωγή δεν στρέφεται εναντίον κάποιου συγκεκριμένου δημοσιεύματος, αλλά εναντίον του συνόλου της αρθρογραφίας της εφημερίδας, κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Η εφημερίδα είναι γνωστό ότι συχνά αποκαλύπτει και καταγγέλλει τα όσα απίθανα συμβαίνουν στην κρατική τηλεόραση, το ίδιο άλλωστε έκανε και με προηγούμενες προέδρους και κυβερνήσεις. Τότε βέβαια ήταν χρήσιμη και η ΝΔ δεν δίσταζε να υιοθετήσει τις καταγγελίες. Τώρα ήρθαν οι αγωγές. Το ύψος του ποσού και η γενική κατηγορία δείχνουν ότι ο σκοπός είναι η εξόντωση της κριτικής και η διακοπή του ρεπορτάζ από την Αγία Παρασκευή. Είχε προηγηθεί η αγαπημένη κυβερνητική παρουσιάστρια Άννα Δρούζα, η οποία είχε καταθέσει και αυτή αγωγές εναντίον της «Ελευθεροτυπίας» και του «Ελεύθερου Τύπου». Πρόσφατα μάλιστα και ο γενικός γραμματέας κ. Κουρής άρχισε τα εξώδικα εναντίον των καναλιών. Η ΝΔ πάντα είχε μια τάση να διεξάγει την πολιτική αντιπαράθεση μέσω δικαστηρίων. Θα έπρεπε όμως η ζωή να την κάνει πιο σοφή. Γιατί, αν κάνω λάθος παρατηρώντας την επικαιρότητα είναι τα δικά της στελέχη τώρα που απολογούνται νύχτα στους εισαγγελείς».

Ενοχλούν οι αποκαλύψεις

Η εφημερίδα «ΠΡΙΝ» επισήμανε σε σχόλιό της:

«Νέα απόπειρα φίμωσης των ΜΜΕ που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή… Μετά τις επιλεκτικές διώξεις δημοσιογράφων με απροκάλυπτο τρόπο και συνοπτικές διαδικασίες το επόμενο βήμα στα ”απείθαρχα” ΜΜΕ είναι η κατάθεση αγωγών. Ο Γιώργος Κουρής, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών προαναγγέλλει με επιστολή του πως θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Mega, για την κριτική που του ασκεί στο ζήτημα των ομολόγων, ενώ ο πρόεδρος της ΕΡΤ έκανε πράξη την απειλή που διοχέτευαν στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή. Έκανε αγωγή στο «Παρόν», ζητώντας το ποσό των… 2,5 εκατ. ευρώ, ζητώντας παράλληλα και την κράτηση του εκδότη, ισχυριζόμενος πως τα τελευταία δύο χρόνια η εφημερίδα συστηματικά συκοφαντεί τη ”δημόσια ραδιοτηλεόραση” και εκείνον!

Και βέβαια δεν πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ δύο προσώπων, αλλά για πολιτική πράξη για να διακοπούν οι αποκαλύψεις μιας εφημερίδας -με σημαντική διείσδυση σε αυτούς που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη- για όσα συμβαίνουν στο πεδίο ευθύνης του Θ. Ρουσόπουλου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έχει την υπουργική και κομματική έγκριση η συγκεκριμένη κίνηση του προέδρου της ΕΡΤ, καθώς ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Κ. Καραμανλή, είναι εκείνος που έδωσε το πράσινο φως, ενώ τα δύο μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, ο Δ. Ζακυνθινός, φίλος του πρωθυπουργού και ο Μ. Δασκαλάκης, γενικός διευθυντής της ΝΔ, δεν διαφώνησαν ούτε για μια στιγμή.

Το έργο του Θ. Ρουσόπουλου στην ΕΡΤ είναι χαρακτηριστικό. Αύξησε το ανταποδοτικό τέλος κατά 30% και έτσι η ομάδα διοίκησης είχε τη δυνατότητα να αξιοποιεί ένα σταθερό ετήσιο έσοδο 300 εκατ. ευρώ και σε προγράμματα επίπεδου Δρούζα με τις φραπελιές και τους εξωγήινους, σε συμβάσεις με Ολυμπιακό (Κόκκαλη), Παναθηναϊκό (Βαρδινογιάννη) και Αιγάλεω (Μητρόπουλο), και σόου επιπέδου Eurovision. Μάλιστα, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από τη διοίκηση, η Α. Δρούζα κατέθεσε 3 αγωγές σε Μ. Πετρούτσου, Στάθη (Ελευθεροτυπία) και Ν. Γκολεμά («Ελεύθερο Τύπο») για τις αποκαλύψεις περί του κόστους της εκπομπής και τα σχόλια για το επίπεδό της.

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τον στόχο τέτοιων δημοσιευμάτων, που δεν είναι άλλος από τη διακοπή των αποκαλύψεων, αρκεί κανείς να θυμηθεί την αγωγή που κατέθεσε ο Σ. Τσιτουρίδης, λίγο πριν αποπεμφθεί, αλλά και τα εξώδικα που σαρώνουν εσχάτως τα ΜΜΕ. Και δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ολόκληρη η υπόλοιπη επικράτεια σαρώνεται από τις υπέρογκες αγωγές που καταθέτουν δήμαρχοι και πολιτευτές που θεωρούν ότι συκοφαντούνται, με κορυφαία ίσως περίπτωση εκείνη της «Αλήθειας» στη Χίο, που καταδικάστηκε να πληρώσει ένα τεράστιο ποσό σε δήμαρχο του νησιού, για τις αποκαλύψεις για το νερό της πόλης, το οποίο σημειωτέον κανένας δεν πίνει».


Σχολιάστε εδώ