Η… παρέα του τζιπ κι ο εκλογικός σχεδιασμός Καραμανλή…

Την προπερασμένη Παρασκευή 8 Ιούνη καθ’ οδόν προς Καμμένα Βούρλα, όπου πραγματοποιούνταν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο Κ. Καραμανλής «φιλοξένησε» στο τζιπ του, το οποίο οδήγησε ο ίδιος, τρεις υπουργούς και στενούς του συνεργάτες. Τους Πρ. Παυλόπουλο, Β. Μεϊμαράκη, Θ. Ρουσόπουλο. Τους δύο πρώτους τους «φιλοξένησε» επίσης και στο ταξίδι της επιστροφής, αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Κατ’ αρχάς σας λέμε ότι αυτό το ταξίδι, η χαλαρή μα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση βοήθησαν στο να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις, το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργηθεί στις σχέσεις Μεϊμαράκη – Ρουσόπουλου. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και με… την προτροπή και του Καραμανλή, τα σύννεφα εξαφανίστηκαν, μόνιμα ή πρόσκαιρα θα δείξει…

Αλλά συζητήθηκαν και εξαιρετικά ενδιαφέροντα, σχετιζόμενα με την εκλογική στρατηγική.

Κατ’ αρχάς και σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών διαπιστώθηκε πως ο μεν Πρ. Παυλόπουλος ακόμα «γέρνει» προς την εξάντληση της τετραετίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας τάσσεται υπέρ του φθινοπώρου. Αλλά το ζήτημα είναι πως ο Καραμανλής επί του θέματος δεν εκφράστηκε. Τούτο σημαίνει ότι ναι μεν παραμένει στον σχεδιασμό για εκλογές την άνοιξη του ’08, αλλά θα ήταν λάθος να αποκλείσει κάποιος και τα τέλη Σεπτέμβρη – αρχές Οχτώβρη.

Συζητήθηκαν ακόμα οι επιλογές του Γιώργου για ακραία πολωτική αντιπαράθεση και για «μεταφορά» του προεκλογικού αγώνα στο man to man Καραμανλή – Παπανδρέου.

Επί του ζητήματος αυτού εκφράστηκε η εκτίμηση ότι αποτελούν μονόδρομο για τον Γιώργο αυτές οι επιλογές, αφού «παίζει τα ρέστα του». Και μπορεί -τονίστηκε- να συσπειρώνει έτσι τη «σκληρή» κομματική του βάση, αλλά αδυνατεί να συσπειρώσει εκείνη την κρίσιμη εκλογική μάζα που οδηγεί σε εκλογική νίκη…

Επικράτησε επίσης η εκτίμηση πως η κυβέρνηση και ειδικά ο Καραμανλής δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν σ’ αυτήν τη στρατηγική της έντασης και πόλωσης. Αλλά και δεν θα πρέπει να μένουν αναπάντητες ορισμένες ακραίες προκλήσεις…

Πιο πολύς… Καραμανλής

Η πρωτοβουλία Καραμανλή για το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού -περί πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού πρόκειται, αφού η κυρία Γιαννάκου απλώς παρακολουθούσε αμήχανη τις εξελίξεις που την είχαν ξεπεράσει!- δείχνει πως πράγματι έχει πάρει πάνω του το εκλογικό παιχνίδι. Αλλά δείχνει και κάτι άλλο που είχαμε επισημάνει:

– Ότι πλέον ο σχεδιασμός για τις εκλογές είναι «διπλός» και κινείται σε δύο άξονες, τόσο αυτόν της εξάντλησης της τετραετίας όσο και τον των εκλογών το φθινόπωρο (από 23 Σεπτέμβρη έως 7 Οχτώβρη).

Η διαπίστωση από μια σειρά ποιοτικών ερευνών ότι οι διαρροές που έχει το κυβερνών κόμμα προς τα δεξιά του οφείλονται κυρίως στα του επίμαχου και ανιστόρητου βιβλίου, καθώς και ότι απ’ το θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει έτσι κι αλλιώς υποστεί πολύ σοβαρή φθορά, οδήγησαν τον Κώστα Καραμανλή στην πρωτοβουλία ακύρωσης -επί της ουσίας- του βιβλίου. Έτσι ακριβώς θα πρέπει να ερμηνευτεί.

Παρόμοιες κινήσεις – πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναμένονται κι άλλες το επόμενο διάστημα απ’ τον πρωθυπουργό, ο οποίος έτσι κι αλλιώς θα είναι παρών σχεδόν καθημερινά μέχρι το συνέδριο της ΝΔ (6-8 Ιούλη).

Άλλωστε ο πολιτικός – επικοινωνιακός μηχανισμός της Ρηγίλλης και του Μαξίμου θεωρούν προνομιακό πεδίο προεκλογικό την απευθείας αντιπαράθεση Καραμανλή – Παπανδρέου. Όλες οι δημοσκοπήσεις, ακόμα κι αυτές που καταγράφουν μεγάλη κυβερνητική φθορά εξαιτίας του σκανδάλου των ομολόγων, δείχνουν πως ο πρωθυπουργός υπερέχει κατά πολύ του Γιώργου, τόσο σε ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και σε ποσοτικά στοιχεία.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας δε, το πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμά ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει έναν μονόδρομο, παρά τα εις βάρος του στοιχεία όλων των ερευνών. Πιστεύουν συγκεκριμένα ότι:

– Ο Γιώργος δίνει μια μάχη προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, σε μια καταφανή προσπάθεια να πάει σε μια οριακή ήττα που θα του επιτρέψει να παραμείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να μην αμφισβητηθεί. Κι αν ακόμα αμφισβητηθεί, να ξεπεράσει την αμφισβήτηση. Όπως έχουμε ξαναγράψει, σε περίπτωση ήττας για τον Γιώργο το καθοριστικό θα είναι αν η διαφορά θα έχει πρώτο αριθμό το «2». Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμά (και φοβάται ότι) θα εγερθεί ζήτημα αμφισβήτησής του απ’ τη βραδιά των εκλογών ήδη.

Οργανώνει λοιπόν τις άμυνές του, φτιάχνει τις «ζώνες ασφαλείας» του, προετοιμάζει τους μηχανισμούς του. Δεν είναι ασφαλώς διόλου τυχαίο ότι τις προηγούμενες ημέρες έγιναν απ’ το στενό του επιτελείο διαρροές που έκαναν λόγο για… λευκή απεργία των πρωτοκλασάτων στελεχών, για απροθυμία τους να δώσουν μαχητικά το «παρών σε αυτήν τη μακρά προεκλογική περίοδο. Στην ουσία να τον ακολουθήσουν στην επιλογή της ακρότατης πόλωσης…

Και είν’ αλήθεια πως το πιστεύει αυτό. Στην ουσία λειτουργεί υπό το καθεστώς «χαρακωμάτων υπονόμευσης» από μια σειρά κορυφαίων στελεχών. Ή τουλάχιστον αυτό του έχουν περάσει!


Σχολιάστε εδώ